8 °C Budapest
Fuel pumps at a gas station

Újabb segítség a magyar benzinkutasoknak: jöhet a literenkénti 20 forintos támogatás

2022. március 3. 10:12

A korábbi hat kedvezményes intézkedés mellett literenként 20 forintot ad az állam az eladott üzemanyag után. Cserébe nem zárhatnak be, nem bocsáthatják el az alkalmazottjaikat - a kormány által nyújtott eddigi támogatásokat a HVG gyűjtötte össze. 

Szerdán már a benzinkutak bezárásának híre is megjelent a sajtóban, mert a töltőállomásokat üzemeltető vállalkozók nem látták biztosítottnak a zavartalan ellátást a korábban bejelentett intézkedések mellett sem. A napokban jelentett be a kormány egy hatpontos csomagot, és közben a beszerzési árakat is befagyasztották. Mindezek ellenére a héten már a MOL is jelezte, hogy bizonyos kútjain korlátozzák a tankolható üzemanyag mennyiségét. A szerdai kormányülésen aztán újabb támogatásokról döntöttek.

A februárban újabb három hónappal meghosszabbított árstop bejelentése után lázadtak fel a benzinkutasok, mivel akkor már gyakorlatilag a beszerzési ár környékén, vagy az alatt tudták értékesíteni a kutakon az üzemanyagot az árak befagyasztása miatt. A töltőállomások legalább harmadának a fennmaradása is veszélybe került, főként az ország kevésbé ellátott térségeiben működő, kisebb benzinkutak képtelenek voltak a maguk előtt görgetett veszteségeket lenyelni.

A nagyobb hálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is többször hangsúlyozta, hogy a kisvállalkozások nem képesek túlélni a befagyasztott eladási árak és a folyamatosan emelkedő beszerzési árak szorítását túlélni. A független benzinkutasok néhány héttel ezelőtt megalakították a Független Benzinkutak Szövetségét, velük ültek le egyeztetésre a kormány képviselői, ennek eredményeként már a múlt héten döntött úgy a kormány, hogy hat intézkedéssel támogatják a vállalkozókat.

Ezek közül néhány ugyan csökkenteti a veszteségeket, de mivel a beszerzési árak folyamatosan emelkednek, nem eléggé. A hitelmoratórium szintén kedvező az érintettek egy részének, de a felajánlott kedvezményes hitelek nem jelentenek könnyebbséget. A szerdai kormánydöntés után úgy tűnik, hogy a kormány belátta, hogy nem csak vállalkozók ezreit lehetetleníti el, ha nem lépnek, hanem az ellátás is veszélybe kerülhet. Az intézkedéseket az ITM államtitkára, György László ismertette a közösségi oldalon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az újabb döntések szerint minden eladott üzemanyag literjéért 20 forint támogatást fizet az állam az árstop idejére. A támogatás folyósításának a feltétele, hogy ne függessze fel a működését a benzinkút, illetve ez idő alatt az alkalmazottakat se bocsássák el. Az önkormányzati bérleményben működő kutak bérleti díját elengedik, és azt is lehetővé teszik a kis benzinkutak számára, hogy a kapacitás figyelembe vételével, csak személygépkocsik, motorkerékpárok, illetve mezőgazdasági gépek tankoljanak náluk, a kamionokat, buszokat nem kell kiszolgálniuk. Az intézkedések mindegyike az árstop ideje alatt hatályos. Cikkünk megjelenése után a Független Benzinkutak Szövetsége is reagált a kormányzat döntésére.

.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem