29 °C Budapest
Nem vicc: ezen a kúton a prémium benzin is 480 forintba kerül

Nem vicc: ezen a kúton a prémium benzin is 480 forintba kerül

2021. november 15. 17:04

Van olyan magyar benzinkút, ahol a prémium 95-ös benzint is a 480 forintos hatósági áron adják: az okot a vonatkozó rendeletben kell keresni.

Hétfőtől léptek életbe a hatósági árak a 95-ös benzinre és a gázolajra: november 15-től 3 hónapig biztosan nem lehet többet kérni az alap üzemanyagokért literenként. Bár a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is hangsúlyozta, hogy a korlátozás nem vonatkozik a prémiumtermékekre, úgy tűnik bizonyos kutakon a jobban adalékolt benzint is 480 forintért mérik.

Az alábbi képet a Pénzcentrum olvasója lőtte egy OMV töltőállomáson, látható, hogy a 95-ös és a sima dízel mellett a MaxxMotion 95-ös benzin is a hatósági ármaximumon kapható:

Fotó: olvasónk
Fotó: olvasónk

Ugye, az osztrák olajtársaságnál kétféle prémium (MaxxMotion) benzin is kapható, és a 100-as oktánszámú most valóban drágább, mint a hatósági korlát, ám a 95-ös prémiumot is egyárban adják a "simával". Az okot a vonatkozó kormányrendeletben érdemes keresni, amely kimondja, hogy november 15-től három hónapig hatósági áras:

  • az MSZ-EN 228 jelű szabványban meghatározott ESZ-95-ös minőségi fokozatú motorbenzin, amely nem teljesíti az ESZ-98-as fokozat minőségi követelményi szintjét,
  • és az MSZ-EN 590 jelű szabványban meghatározott 2710 20 11 KN-kódú dízelgázolaj.

Vélhetően ez az üzemanyag sem teljesíti az ESZ-98-as követelményt, ezért adhatják ugyanabban az árban, mint a "sima" 95-ös benzint, holott ez a társaság szerint egy jobban adalékolt prémium termék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OMV honlapja szerint egyébként a vállalat fejlesztői az OMV MaxxMotion Super 100plus és MaxxMotion 95 üzemanyagokhoz olyan adalékanyagot fejlesztettek ki, amely csökkenti a motor súrlódását. A kisebb belső súrlódás alacsonyabb fogyasztást és jobb teljesítményt eredményez - írják még.

Címlapkép: olvasónk

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?