12 °C Budapest
Pre Owned Cars For Sale on Car Dealer Lot. Closeup Photo. Automotive Industry Concept. cimlapi

Özönlenek a használt kocsik Magyarországra: a chiphiány pörgeti az importot

2021. november 4. 12:03

Októberben 12 040 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly októberi szinthez képest 6,2 százalékos növekedést jelent. A JóAutók.hu várakozása szerint éves szinten a használtautó-behozatal volumene a tavalyi érték felett alakul majd.

„Az autópiacot sújtó chiphiány hatására októberben már közel negyedével kevesebb új autót adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban – mutatott rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az alkatrészhiány miatt visszaeső termelés jelentősen kitolta a megrendelés és átvétel közti várakozási időt, miközben a gyártási költségek növekedése számottevő áremelkedéssel is járt. Ebben a helyzetben a vásárlók egyre nagyobb része fordul a használt autók felé.”

Iparági elemzők szerint a félvezető-ellátás bizonytalansága legalább a jövő év közepéig kitart, ami tartósan magas szinten tartja a keresletet a használtautó-piacon. A fokozott érdeklődés az árakban is megmutatkozik: az átlagár-emelkedés egyes használtautó-kategóriákban év eleje óta a 20 százalékot is meghaladja.

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékektől, október végére azonban a piac már teljesen behozta a lemaradását. A megnövekedett kereslet miatt az év hátralévő hónapjaiban is magas szinten marad az import volumene, így mára szinte bizonyossá vált, hogy 2021-ben a tavalyi 130 430-nál több használt autó áramlik majd az országba.

Az idén eddig behozott 110 ezer használt autó összetétele az előző évhez képest a kisebb járművek (kisautók, illetve alsó-középkategóriás autók) felé tolódott el. A legnépszerűbb importmárkák listájának első négy helyén tavalyhoz hasonlóan a Volkswagen, az Opel, a Ford és a Toyota szerepel, hozzájuk zárkózott fel az ötödik helyre a tavaly még nyolcadik Hyundai.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használtautó-import mennyisége az év eddigi tíz hónapjában összesen 110 013 volt, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év hasonló időszakában regisztrált 110 262-es értékkel. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 103 683 volt, ami az év első felében tapasztalt felfutás miatt még mindig 1,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 102 054-es szintet.

A harmadik negyedévben ugyanakkor az újautó-eladások száma már 13,6 százalékkal alakult a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szint alatt, októberben pedig csupán 9 131 új személyautót értékesítettek, ami 23,6 százalékkal kevesebb a tavaly októberi 11 950-es volumennél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem