1 °C Budapest
Interior shot of a woman driving a car at sunset, Melbourne

Sok autós becsüli le ezt az őszi veszélyt: szinte vakon hajtanak, rengeteg a baleset

2021. szeptember 17. 14:04

A napfény alacsony beesési szöge jelentősen növeli a balesetek kockázatát az utakon, hiszen az év ezen időszakában jelentősen romlanak a látási viszonyok a reggeli és délutáni órákban. A veszélyt nem szabad alábecsülni: a német autóklub szerint az időjárási okokból bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek nagyjából kétharmada akkor történik, amikor vakító az alacsony szögben beeső napfény. Adunk pár tanácsot, hogy elkerüld a bajt!

A sofőrök gyakran becsülik alá a vakító, alacsony szögben beeső fény miatt bekövetkező balesetek kockázatát. Pedig a jelenség különösen veszélyess kanyarokban, dombtetőkön vagy alagutakba és aluljárókba való be- és kilhajtáskor. Az időlegesen szinte megvakult autósok nehezebben látják a közlekedési lámpákat és a táblákat, a gyalogosokat, a kerékpárosokat vagy a motorosokat. Így őszzel a reggeli és esti csúcsforgalomban, amikor a nap felkel vagy lemegy, az ilyen balesetek kockázata különösen magas.

A német autóklub (ADAC) arra hívja fel a figyelmet, hogy az időjárási viszonyok miatt bekövetkező balesetek nagyjából kétharmadáért felelős az alacsony szögben beeső, vakító napsütés. A szakemberek összeszedték a legfontosabb teendőket, amelyekkel megelőzhetjük az ilyen baleseteket.

Válaszd meg helyesen a sebességet: A helyes sebesség megválasztása kifejezetten fontos, mert akár néhány vakon vezetett pillanat is jelentősen növeli a balesetek kockázatát. Már 50 kilométer per órás sebességnél is egy másodperc alatt csaknem 14 métert tesz meg az autó - nagyon veszélyes, ha ez alatt nem látsz semmit.

Tartsd tisztán az ablakokat: Az ablakoknak mindig tisztáknak kell lenniük, főképp a szélvédőnek, mivel a szennyeződések és a csíkok szétszórják az ablaküvegre érkező fényt, ami méginkább rontja a látási viszonyokat. Ügyelj az ablaktörlőre is, a szélvédőmosót rendszeresen töltsd újra. Egy kendőt is érdemes készenlétben tartani, hogy a szélvédő belső oldalát is le tudd takarítani.

Vezetés előtt tisztítsd meg a szemüveged, napszemüveged: Ami a szélvédőre vonatkozik, az a szemüveglencsékre is érvényes. Minél tisztább, annál jobb, de azért ne menet közben törölgesd át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tartsd a követési távolságot, légy kiemelten figyelmes: Az alap, hogy mindig a megfelelő követési távolságot kell tartani, ilyen fényviszonyok mellett viszont különösen koncentráltaknak kell lennie a sofőröknek, kiemelten figyelni az előttük haladót - és akár növelni is a távolságot az előttünk menőtől. Mert a nap bizony az előttünk haladó autóst is megvakíthatja, aki akár hirtelen fékezéssel, lassítással is reagálhat. Sőt, még akkor is fennáll a balesetveszély, ha a nap mögöttünk van, hiszen akkor a szembejövő autósoknak süt a szemébe.

Ezek mellett az ADAC szerint a helyes üléshelyzet is fontos. Sok sofőr túl alacsonyan, vagy nagyon hanyadt dőlve ül, így pedig a napellenző sem segít felfogni a vakító fényt. Ezért az ülést a lehető legegyenesebbre kell beállítani - ahogyan még kényelmes. Így a

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem