20 °C Budapest
close up shot of generic car, with hit and run damage to its front wing

Ezeket az autókat törik meg a leggyakrabban Magyarországon: Lexus, BMW, Dacia a toplistán

2021. július 1. 11:03

Majdnem egymillió autó előéletét vizsgálták meg, és kiderült, hogy a magyarországi gépjárművek majdnem 40 százalékánek volt már valamilyen sérülése. Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy melyik márkák sérültek meg a legtöbbször, illetve melyik esetében kevés a korábban kárt szenvedett autók aránya.

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb azt megtudni, hogy volt-e már balesetes a kiszemelt kocsi. Hiszen miután egy autó karosszériája megsérül, merevsége gyengül, így a későbbi balesetek során nem nyújt majd kellő védelmet. Sok eladó nem fektet komolyabb összeget az esetleges javításokba, inkább csak olcsón összerakatja a kocsit az eladásra.

A CarVertical most majdnem egymillió autókártörténetét elemezte, hogy kiderüljön melyik márkából került ki a legtöbb, sérülten hirdetett használt autó. Az elemzésbe az alábbi országokat vonták be: Lengyelország, Románia, Magyarország, Csehország, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Oroszország, Belarusz, Franciaország, Litvánia, Ukrajna, Lettország, Olaszország, Németország.

Kiderült, hogy a vizsgált járművek közül a Lexusokat (azok közül is a GS, az NX és a CT modelleket) hirdetik meg a leggyakrabban úgy, hogy korábban sérülve voltak - az elemzés a vizsgált autók 48,1 százaléka volt ilyen. A második helyen a Subaru áll (Forester, Legacy, Outback), amelyek 47,5 százalékánál találtak valamilyen korábbi sérülést, a harmadik helyen a Jaguar áll 44,1 százalékkal.

A lista ötödik helyére becsúszott a Dacia is, amelyek 40,8 százaléka volt már sérült. A cég ezt azzal magyarázta, hogy a megfizethető árú kocsikat gyakorta használják igáslóként, így pedig bizony előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések.

Megnézték azt is, melyek azok az autómárkák, amelyek a jelentések szerint a legritkábban szenvedtek kárt. Feltűnő, hogy még itt is viszonylag magasak az arányok, hiszen a közúti baleset egy többszereplős dolog, nem csak azoknak az autója sérül, akik hibáznak.

Kiderült, hogy a Fiat esetében regisztrálták a legkevesebb sérülést (28,3%), a Citroen és a Peugeot szinte azonos eredménnyel áll a második és a harmadik helyen (30,2% és 31,1%). Ezeket követi az Opel 31,8 százalékkal, az ötödik helyen a Nissan áll, amelyek esetében a vizsgált autók 32,1 százalékánál találtak valamilyen sérülést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány során a cég elemezte a különböző európai országokból származó autótörténeti jelentéseket is, hogy kiderüljön, melyik országban van arányaiban a legtöbb sérült autó. Az adatok szerint Magyarország a középmezőnyben van 38,2 százalékkal, a legtöbb sérült járművet arányaiban Lengyelországbn találták (44%), de Litvánia sem sokkal marad el 43,1 százalékkal.

Bármilyen meglepő, a legkevesebb korábban sérült autót Oroszországban találták (29,1%) és arányaiban nincs sokkal több Ukrajnában sem (31,6%).

Ahogy az elemzésben írják, Európa azon részein, ahol alacsonyabbak a bérek, valószínűbb, hogy az emberek csak olcsóbb, sérült autókat engedhetnek meg maguknak, így azokat importálják külföldről. A járművezetők szokásai és igényei szintén befolyásolják ezeket a statisztikákat azonban az ezzel kapcsolatos adatok korábban korlátozottak voltak. Ennek oka, hogy egyes piacokon nincsenek online adatbázisok, vagyis a biztosítótársaságok nagyon kevés digitális információval rendelkeztek az autók sérüléseivel, jellemzőivel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24