12 °C Budapest
close up shot of generic car, with hit and run damage to its front wing

Ezeket az autókat törik meg a leggyakrabban Magyarországon: Lexus, BMW, Dacia a toplistán

2021. július 1. 11:03

Majdnem egymillió autó előéletét vizsgálták meg, és kiderült, hogy a magyarországi gépjárművek majdnem 40 százalékánek volt már valamilyen sérülése. Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy melyik márkák sérültek meg a legtöbbször, illetve melyik esetében kevés a korábban kárt szenvedett autók aránya.

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb azt megtudni, hogy volt-e már balesetes a kiszemelt kocsi. Hiszen miután egy autó karosszériája megsérül, merevsége gyengül, így a későbbi balesetek során nem nyújt majd kellő védelmet. Sok eladó nem fektet komolyabb összeget az esetleges javításokba, inkább csak olcsón összerakatja a kocsit az eladásra.

A CarVertical most majdnem egymillió autókártörténetét elemezte, hogy kiderüljön melyik márkából került ki a legtöbb, sérülten hirdetett használt autó. Az elemzésbe az alábbi országokat vonták be: Lengyelország, Románia, Magyarország, Csehország, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Oroszország, Belarusz, Franciaország, Litvánia, Ukrajna, Lettország, Olaszország, Németország.

Kiderült, hogy a vizsgált járművek közül a Lexusokat (azok közül is a GS, az NX és a CT modelleket) hirdetik meg a leggyakrabban úgy, hogy korábban sérülve voltak - az elemzés a vizsgált autók 48,1 százaléka volt ilyen. A második helyen a Subaru áll (Forester, Legacy, Outback), amelyek 47,5 százalékánál találtak valamilyen korábbi sérülést, a harmadik helyen a Jaguar áll 44,1 százalékkal.

A lista ötödik helyére becsúszott a Dacia is, amelyek 40,8 százaléka volt már sérült. A cég ezt azzal magyarázta, hogy a megfizethető árú kocsikat gyakorta használják igáslóként, így pedig bizony előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések.

Megnézték azt is, melyek azok az autómárkák, amelyek a jelentések szerint a legritkábban szenvedtek kárt. Feltűnő, hogy még itt is viszonylag magasak az arányok, hiszen a közúti baleset egy többszereplős dolog, nem csak azoknak az autója sérül, akik hibáznak.

Kiderült, hogy a Fiat esetében regisztrálták a legkevesebb sérülést (28,3%), a Citroen és a Peugeot szinte azonos eredménnyel áll a második és a harmadik helyen (30,2% és 31,1%). Ezeket követi az Opel 31,8 százalékkal, az ötödik helyen a Nissan áll, amelyek esetében a vizsgált autók 32,1 százalékánál találtak valamilyen sérülést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány során a cég elemezte a különböző európai országokból származó autótörténeti jelentéseket is, hogy kiderüljön, melyik országban van arányaiban a legtöbb sérült autó. Az adatok szerint Magyarország a középmezőnyben van 38,2 százalékkal, a legtöbb sérült járművet arányaiban Lengyelországbn találták (44%), de Litvánia sem sokkal marad el 43,1 százalékkal.

Bármilyen meglepő, a legkevesebb korábban sérült autót Oroszországban találták (29,1%) és arányaiban nincs sokkal több Ukrajnában sem (31,6%).

Ahogy az elemzésben írják, Európa azon részein, ahol alacsonyabbak a bérek, valószínűbb, hogy az emberek csak olcsóbb, sérült autókat engedhetnek meg maguknak, így azokat importálják külföldről. A járművezetők szokásai és igényei szintén befolyásolják ezeket a statisztikákat azonban az ezzel kapcsolatos adatok korábban korlátozottak voltak. Ennek oka, hogy egyes piacokon nincsenek online adatbázisok, vagyis a biztosítótársaságok nagyon kevés digitális információval rendelkeztek az autók sérüléseivel, jellemzőivel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm