31 °C Budapest
A kukulkan kígyó és a maja harcosok

Rettenetes, több tucat elásott gyerek holttestére találtak: kiderült, ezért ölhették meg őket

MTI
2024. június 13. 12:02

Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint a maja eredetmítoszokkal hozhatók kapcsolatba kisfiúk rituális feláldozása az egykori maja birodalomban.     

A Nature folyóiratban szerdán megjelent kutatásban 64 gyermek maradványainak genetikai elemzését végezték el, akiket i. sz. 500 és 900 között temettek el rituálisan az egykori maja civilizáció Yucatán-félszigeten lévő egyik központjában, Chichén Itzában, a mai Mexikó területén. A kutatás szerint a gyermekek mind három és hat év közötti kisfiúk voltak. Az áldozatok közeli rokoni kapcsolatban álltak egymással, két egypetéjű ikerpár is volt közöttük.

A gyermeket az elemzés szerint mintegy 500 év leforgása alatt áldozták fel, többségüket Chichén Itza fénykorában, i. sz. 800 és 1000 között. A kutatók úgy vélik, a rituális temetések kapcsolatban lehetnek a maja eredetmítoszokat leíró Popol Vuhban olvasható mítosszal a hős ikrekről, akikből a Nap és a Hold formálódott.

A mexikói kulturális minisztérium közleményében kiemelte, hogy első alkalommal azonosítottak ikreket ősi maja rituális temetkezés maradványainak feltárásán. Meglepő volt, hogy két egypetéjű ikerpárt is találtak a maradványok között - számolt be róla Kathrin Nägele, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

"A felfedezés arról árulkodik, hogy a gyermekeket párosával választották ki a rituális szertartásokhoz" - fűzte hozzá Oana Del Castillo-Chávez, a mexikói antropológiai intézet (INAH) tudósa, a tanulmány másik társszerzője. Christina Warinner, a Max Planck Intézet csoportvezetője rámutatott, hogy a XX. század elején született beszámolók tévesen népszerűsítették azokat a rémtörténeteket, amelyek fiatal nők és lányok feláldozásáról szóltak a helyszínen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem