6 °C Budapest
Nagyot mennek a kézműves sörök a boltokban és a fesztiválokon: mutatjuk, mik a legnépszerűbbek

Nagyot mennek a kézműves sörök a boltokban és a fesztiválokon: mutatjuk, mik a legnépszerűbbek

2024. szeptember 3. 11:30

Folyamatosan nő az érdeklődés a kézműves, más néven kisüzemi sörök iránt Magyarországon. Nem véletlen, hogy a nagy áruházláncok, így a SPAR kínálatában egyre több ilyen termék elérhető, sőt, regionális szinten is bemutatják a helyi főzdék söreit. Ezzel párhuzamosan a rendezvénypiac is nyitottabb a sörök világára, a szeptemberi Belvárosi Sörfesztiválra például többszörös a kiállítói túljelentkezés.

A kisüzemi sörök és sörfőzdék elterjedése az elmúlt évtizedben igazán látványos volt Magyarországon. Számos új főzde nyílt, a fogyasztók egyre nyitottabbak a különleges ízekre. A kisüzemi sörgyártás hagyománya a rendszerváltás időszakáig nyúlik vissza. A szocializmus alatt, bár nem állandóan, jellemző volt a sörhiány, szűkös volt a választék, ez pedig a frissen induló piacgazdaságban automatikusan elősegítette a kisüzemi főzdék létrejöttét.

Bár a főzdék közül később sok megszűnt, de még ma is számos olyan kisüzem működik, amely mintegy 30 éves múltra tekint vissza. A második hullám a 2010-es években, az ún. „sörforradalom” idején indult el. Ebben az időszakban divattá vált a kereskedelemben kapható, uniformizált, „kommersz” söröktől eltérő sörök fogyasztása. Az ekkor alakult főzdék közül jó néhány nemcsak, hogy ma is működik, de országos ismertségre is szert tett.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének adatai szerint a kisüzemi sörök részesedése a magyar sörfogyasztásban 3-4%-ot tesz ki. Figyelembe véve, hogy a kisüzemi sörfőzés hagyománya más országokban, ahol akár évszázados múltra tekint vissza, elérheti a 20%-os részesedést is, kijelenthető, hogy a magyar kisüzemi sörfogyasztás bővülésének még van tere.

Fotó: SPARFotó: SPAR

Általánosságban elmondható, hogy mára kialakult egy jól leírható vásárlói köre a kisüzemi söröknek. Elsősorban azok a fiatalok keresik, akik a sörfogyasztásban is különlegességekre vágynak, illetve a gasztronómiai újdonságokat kedvelő, jellemzően 40-es és 50-es korosztály tagjai. Azokon a településeken, ahol „helyi” sörként ismerik az ottani kisüzemi sört, fontos vásárlóerőt jelentenek a helybeli sörfogyasztók. A kézműves sörök kedvelői azonban egyre többen vannak, nem véletlen, hogy az áruházláncok is egyre aktívabban nyitnak a szegmens iránt, és egyre nagyobb rendezvényeket, sörfesztiválokat is szerveznek a célcsoportnak.

Kurucz Dániel, a Belvárosi Sörfesztivál főszervezője lapunknak arról számolt be, hogy az elmúlt négy évben – nem kis részben a pandémia hatására – megemelkedett a különleges söröket vásárlók száma, ez pedig sokkal tudatosabb sörfogyasztási szokásokat mutat meg. A kisüzemi sörfőzés további növekedése, újabb és újabb mikro- és nanosörfőzdék, brewpubok és taproomok nyitása jelzi, hogy van igény mind a hazai, mind a külföldről érkező közönség részéről az új tételek, stílusok, márkák kipróbálására.

A szakember szerint az IPA sörök továbbra is töretlenül vezetik az eladási listákat, de egyértelműen zárkóznak fel az elmúlt években megsokszorozódott számú, általában gyümölccsel ízesített savanyú sörök.

Ez a két nagy kategória jelenleg szezonfüggetlennek tűnik: míg a lagersörök inkább a nyári, az összefoglalóan fekete sörök kategóriája pedig őszi-téli időszakokban hasítanak maguknak nagyobb szeletet, addig az IPA-k és gyümölcsös savanyú sörök egész évben vezetik a toplistákat.

Kurucz Dániel úgy látja, hogy a hazai kisüzemi sörfőzés régiós szinten mindig is kiemelkedő volt – mind a know-how, a sörminőség, a technológiai tudás jóval a szomszédos országokat meghaladó szintet képvisel, ez pedig tovább folytatódik. Nem véletlenül erős a hazai, mind belföldi, mind külföldről érkező sörturizmus, a piacvezető 5-10 kisüzemi sörfőzde mellett csak az elmúlt 2-3 évben 8-10 újonnan alapított főzde vagy társulás dolgozik a(z elsősorban minőségi) felzárkózáson.

Helyi sörkülönlegességeket is találhatunk nagy áruházláncok polcain

A SPAR áruházlánc sörszortimentjében jelenleg közel 300 féle tétellel dolgoznak. Mint azt Maczelka Márk, az áruházlánc kommunikációs vezetője a Pénzcentrumnak elmondta, mindig is törekedtek a minőségi sörkínálat kialakítására, többek között ezért is helyezték fókuszba a kisüzemi kézműves sörök értékesítését és a legnagyobb tematikus rendezvény, a Belvárosi Sörfesztivál támogatását is.

Az áruházlánc adatai szerint a kezdeti nagy fellángolás után - már ami a kisüzemi sörök térnyerését illeti - tapasztalható egy visszarendeződés, konszolidáció. Ez egy természetes folyamat, aminek a jelei már évekkel ezelőtt is már láthatóak voltak, a SPAR is ezekre a trendekre reagál az áruházi választéka sokféleségének kialakításánál. Ezzel együtt továbbra is átlag feletti részesedéssel bírnak boltjaik kínálatában a kézműves termékek: ez több mint 20%-ot jelent a választék szempontjából.

Maczelka Márk beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszak extrém inflációs sokkjától eltekintve, ahogy az elmúlt 4-6 évben, úgy a következő években is a prémium kategóriás termékek előretörésére készülnek. Ez persze nem jelenti, hogy volumenben fog növekedni ez az árszegmens, de a fogyasztó a jövőben sokkal tudatosabban inkább a minőséget fogja választani sok esetben akár a mennyiség kárára is akár. Ez a tendencia nem csak a sör esetén figyelhető meg világviszonylatban.

Az áruházlánc számára fontos, hogy regionális, ún. „Régiók Kincsei” választékában is találjanak termékeket a helyi sörfőzdéktől a vásárlók. Jelenleg 5 beszállító 16 terméke van aktív kínálatban Budapesten, a Kisalföldön, a zalai és a velencei régiókban.  

„A Régiók Kincsei programban támogatjuk azokat a kisüzemi sörrel foglalkozó vállalkozókat is, akik a sör készítési eljáráshoz értenek, de nincs saját üzemük. Ilyen esetben a sörmesteri feladatot ellátva bérfőzetnek és a saját koncepciójuk mentén készítik el a terméket. Ugyanakkor megtalálhatók a kínálatban a saját üzemmel rendelkező kisvállalkozók is, akik főkent a lokális piacukra gyártanak és akár a saját üzletükben értékesítik a sört. Ez esetben többnyire kis léptékű gyártásról van szó, ahol a fő hangsúly a lokális ismertségen és fogyasztáson van” – tette hozzá Maczelka Márk.

Szeptember első napjaiban indul a legnagyobb sörfesztivál

A népszerűség növekedésében fontos szerepük van a különféle sörfesztiváloknak, sörös rendezvényeknek. Szeptember 3-8 között rendezik a Belvárosi Sörfesztivált Budapesten, a Szabadság téren: a rendezvény célja, hogy hogy tovább népszerűsítsék a hazai sörkultúrát, valamint a jól ismert márkák mellett bemutassák a magyar kézműves sörfőzdék újdonságait. Az idei évre több újdonsággal is készülnek a szervezők. Elsősorban a Fesztivál Sörét, az idei Festival Hippie-t lesz érdemes megkóstolni, ami, bár idén is egy könnyebb (5%), lazább sört képvisel, ezúttal öt különböző komlóval lett megfűszerezve, hogy a markáns komlókeserű mellett a trópusi gyümölcsös, citrusos aromák is komoly hangsúlyt kapjanak.  

Fotó: SPARFotó: SPAR

Emellett az idei saját megjelenések mellett – amik között nemzetközi kollaborációban készült különlegességek és teljesen házi fejlesztésű tételek is szerepelnek – újra megjelenik a dedikáltan importált kraftsörökkel operáló Nemzetközi Sörök Háza, ezúttal Dániával a fókuszban.

„A szervezők több mint 10 évnyi szakmai tapasztalata, valamint kézműves sörgyártás iránti szeretet egy minőségi alap elvárási rendszert állított fel, amely garantálja a minőségi kiállítók jelenlétét” – érzékeltette a kiállítók kiválasztásának folyamatát Kurucz Dániel, aki hozzátette, hogy „a rendezvény évről-évre való növekedése, szakmai sikerei vonzzák a már meglévő fix kiállítók mellé a jobbnál jobb hazai üzemeket. Ez magával hozza annak a tényét is, hogy többszörös túljelentkezés van a rendezvényre.”

Címlapkép: SPAR

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 8. hétfő
Mária
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 8. 16:37