11 °C Budapest
Óriási a baj a hazai sörfronton: horror, ami a boltokban folyik, sokan mondanak le kedvencükről

Óriási a baj a hazai sörfronton: horror, ami a boltokban folyik, sokan mondanak le kedvencükről

2023. szeptember 11. 16:05

Megingathatatlan Kína és Csehország szerepe a globális sörtermelésben és a fogyasztásban is, ám teljesen másban jó ez a két ország. A magyarok még mindig szívesen isszák a folyékony kenyeret, ám a durva drágulás azért egyre riasztóbbnak tűnik. Vajon mikor lesz az, hogy tömegesen mondunk le a sörről?

Ha az időjárás még megengedi, e hét végén talán utoljára rendezhetünk kerti partikat, vagy ülhetünk ki a barátainkkal a kerthelyiségekbe, meginni egy-két sört, ami alkoholos italok tekintetében továbbra is a magyarok egyik kedvence.

A drágulás réme azonban nem csak a világon, hanem hazánkban is egyre fenyegetőbb, a folyamatosan emelkedő árak a sört sem kímélték - de a világ adataitóm nem tűnik úgy, hogy bárki is visszafogta volna a fogyasztást. Megnéztük, ki termeli, illetve fogyasztja a világon a legtöbb sört, és meglepő eredményeket kaptunk. Hol van a helyünk a sörfogyasztó országok között?

Ők isszák a legtöbbet

A Visual Capitalist ábrájából legelőször is azt tudtuk meg, hogy a legnagyobb sörfogyasztó ország címét - immár tizenkilencedik éve egyfolytában - most is Kína nyerte el. A távol-keleti gazdasági szuperhatalom 2021-ben 38 ezer kiloliter sört ivott meg összesen, amivel magasan a toplista élén végzett. Utánuk az Egyesült Államok, majd Brazília következik, 24, illetve 14 ezer kiloliterrel.

kép forrása: Visual Capitalist
kép forrása: Visual Capitalist

Az egy főre eső fogyasztásban azonban már egészen más a kép. Itt is egy olyan országot találunk az élen, melynek helye sok éve megingathatatlan: a csehek fejenként évente 184 liter sört isznak meg, utánuk következik Ausztria és Litvánia. Érdemes megfigyelni a lenti infografikán, hogy Magyarországnak három szomszédja is a listán van (Ausztria, Románia és Horvátország), a top 10-ben pedig további közép-európai országok is vannak - vagyis úgy tűnik, hogy a csaknem kétszáz éves, még a Habsburgok által megteremtett sörivási hagyomány nem múlik el egyhamar.

Hazánk az összesítés szerint a 21., évente 69 liter sört isznak meg a magyarok fejenként.

Egyre drágul a sör itthon

Riasztó adat azonban, hogy az adatok szerint az elmúlt években csak nem akar megállni az európai sördrágulás. A lenti grafikonon azt szemléltettük, hogy idén januárban hol drágult meg a legjobban a folyékony kenyér az előző évhez képest - s kell-e mondani, hogy ebben is hazánk jár az élen? Egyetlen év alatt a lager típusú sörök csaknem negyven százalékkal kerültek többe az Eurostat adatai szerint. A drágulás persze nem csak minket érintett: Litvániában vagy a szintén sörnagyhatalomnak számító belgiumban is jelentős drágulás ment végbe, ám ezek a húsz százalékot sem érték el.

Egy másik grafikon azt mutatja meg, hogy a magyarok által rendkívül kedvelt világos sör dobozonkénti ára is rendkívüli mértékben felszökött - és ehhez egyetlen hónap is elég volt. 2022 decemberében még 304 forintba került egy doboz világos sör, idén januárban viszont már 343 forint volt az átlagár.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb, 2022-es évről szóló éves jelentéséből ezen felül kiderül az is, hogy a hazai vásárlók leginkább a középkategória söreiből választanak maguknak. Ezek 55 százalékos aránnyal uralják a teljes belföldi értékesítést. Igen ám, csakhogy 2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon nem igen volt megfigyelhető hosszú ideje. Egyik hónapról a másikra meglehetősen durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok, ráadásul kivétel nélkül egyszerre. Ami a gyakorlatban odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten. A brutális sörkatasztrófáról nemrég a Pénzcentrum is hosszabban írt, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A KSH júliusi jelentése szerint egy év alatt a szeszesitalok átlagára 19,6 százalékkal emelkedett országosan. Ez pedig nyilvánvalóan kihatott a hazai főzdék forgalmára is, ezt a kisüzemiek érdekképviselete megerősítette.

A sör szezonális termék, különösen igaz ez egy olyan országban, ahol a turisztikai szektor igen jelentős szerepet visz. Az idei nyár legjellemzőbb sajátossága, ami a sörre is kihat, hogy a kiskereskedelmi és vendéglátóipari forgalom a magas infláció hatására csökkent. Ez a prémium/szuperprémium szegmensben érintett kisüzemi söröket az átlagnál kevésbé érinti, de jó esetben is csak a korábbi évek számai hozhatóak, semmiképp sincs érdemi növekedés

- közölte korábban a Pénzcentrum kérdésére a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete.

Persze nem Magyarország az egyetlen, ahol a drágulás komoly mértékű. Jövőre 10-ről 21 százalékra nő a cseh csapolt sör áfája - erről ma a Pénzcentrum is beszámolt. Az érdekvédelmi szervezetek 70 korona körüli 12 fokos prémium (körülbelül öt százalék alkoholtartalmú) korsónkénti átlagárra számítanak. Ezt az átlagot persze jócskán felhúzzák a frekventált turista helyeken tapasztalható árak.

(via Visual Capitalist)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem