15 °C Budapest
Woman checking shopping list on her mobile phone in the grocery store. Mid-adult woman buying groceries in a supermarket.

Tényleg trükköznek az élelmiszerárstoppal a magyar boltok? Kiderült az igazság, sokaknak nem fog tetszeni

2023. február 1. 08:32

Tavaly február 1-jétől hatósági áras hét élelmiszer, 2022. november 10-től pedig további két termékre, a tojásra és a burgonyára is ársapkát húzott a kormány. Ez idő alatt több alkalommal is kialakult ezekből áruhiány, amit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy magyaráz, hogy a kereskedők hibája, akik a raktárban tárolják a termékeket. De mit szólnak ehhez a boltláncok?

Tavaly év elején a gyorsuló élelmiszerinflációt látva a kormány úgy döntött tenni kell valamit, és 2022. február 1-jétől hatósági árassá tett  hét élelmiszert: az étolajat, a csirkemellet, a finomlisztet, a sertéscombot, a 2,8 százalékos UHT tejet, a kristálycukrot és a csirke farhátat. A készletre vonatkozóan nagyon sok ellenőrzést kaptak a nagy láncok az ársapkával összefüggésben, és december óta még több az ellenőrzés, mint korábban - mondta el Vámos György Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a 24.hu-nak, hiszen az árstopos termékekből 2023. január 12-től már legalább annyit, de szükség szerint akár kétszer annyit is kellene tartani a vásárlói igények alapján, mint a 2021-es, azonos naptári napi átlagkészlet.

 A kereskedőnek ugyanis érdeke, hogy lehessen nála árstopos terméket vásárolni – különben másik boltba megy a vásárló. Ugyanakkor nem érdeke, hogy elégedetlenek legyenek a vevői, mert esetleg üres polcokat találnak. Ennek ellenére előfordul, hogy a polcokon nem talál árut a vevő.

Az árstop napról napra növekvő terheit a kereskedő viseli: a 2021. október 15-i, egy éve változatlan árstopos bolti árak mellett a beszerzési árak folyamatosan mennek fel, így egyre nagyobb a veszteség.  A beszállítók nem adják olcsóbban az árstopos termékeket sem csupán amiatt, mert azok hatósági árassá váltak. 

Vámos György a lapnak elárulta, hogy míg az árstop első hónapjaiban a kereskedőknél a költséglefaragás volt a jellemző, később, amikor már ez nem volt elég,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

nem volt más választásuk, és a láncok kénytelenek voltak megpróbálni más termékek árán legalább részben ellensúlyozni a veszteséget.

A kereskedők szerint nincs mesterséges hiánygerjesztés – reflektált a miniszter szavaira Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Viszont tény, hogy egy évvel ezelőtti bevezetése óta egyre nagyobb a veszteség az ársapkás termékeken, ezért is kérik újra és újra ennek a kivezetését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?