14 °C Budapest
Senior woman comparing prices for meat selection.

Őrült felhalmozási hullám indult meg? Ezt keresik most a legtöbben: telnek a magyar fagyasztók

G7
2023. január 30. 08:31

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon - írja a G7. Egyetlen hónap alatt 64 százalékkal nőtt ennek a termékfajtának az értékesítése az egyik hazai online piactéren, a rezsicsökkentés szabályainak tavaly nyár végi megváltoztatása után.

A fagyasztóláda kereslet kapcsán Ekker Róbert, az eMAG háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője a lapnak elmondta, hogy a kategória lendülete azóta is töretlenül kitart, és ez mostanra oda vezetett, hogy hiány alakult ki, egyelőre csak a legnépszerűbb modellekből. Teljes termékhiányról még nem lehet beszélni, de a hatalmas kereslet így is beszédes. Az online kereskedő a rendszereiben pedig jól látja, hogy a valós kereslet magasabb, mint amit az értékesítési számok mutatnak.

A fagyasztók iránti óriási kereslet valószínűleg a rezsicsökkentés módosítása utáni spórolási hajlamnak, és az árstopnak, illetve az árstop miatt kialakult átmeneti áruhiányoknak köszönhető - írja a lap. A fagyasztó ugyan elég jelentős és állandó áramfogyasztó, viszont az olcsón megvett fagyasztható élelmiszerek felhalmozásából származó előnyök ellensúlyozhatják a növekvő áramszámlát. Egy fagyasztóval a cukor, a liszt és az olaj után akár az árstopolt sertéscombot, csirkemellet vagy farhátat is fel lehet halmozni - írták.

Azonban nem csak a felhalmozási igény állhat a háttérben, hanem akár a régi, nem energiatakarékos készülékek lecserélése, vagy a napelemes áram-elszámolási szabályok feje tetejére állítása is. Többen állíthattak utóbbi okból tipikusan olyan nyári nagy fogyasztó berendezéseket csatasorba, amilyen például a légkondicionáló és a fagyasztó is. A jövőbeni szabályok várhatóan ugyanis azt eredményezik majd, hogy a háztartási napelemek által nyáron megtermelt áram éppen fel nem használt, azaz feleslegben keletkező részét nem lehet majd télre eltenni.

A rezsiemelés, árstopok és napelem elszámolási bizonytalanság nélkül vélhetően a fagyasztóláda vevőköre a leginkább árérzékeny vásárlók közül kerülne ki. Mivel alapvetően az árérzékenyeknek nagyon fontos, hogy a nagyobb akciók és kiárusítások során vásárolt élelmiszerekből nagyobb mennyiséget tudjon tárolni - a fagyasztók ára viszont az elmúlt években jelentősen emelkedett. A jelen körülmények között kevesebben engedhetik meg maguknak a saját fagyasztó beszerzését, fenntartását – mondta Ekker Róbert. Más körülmények között tehát a fagyasztók iránti keresletnek vissza kellett volna esnie, viszont ennek mégis pont az ellenkezője történik most Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?