Gorgeous fish soup on table in a restaurant at Lake Balaton, Hungary (Tihany city).  Hungarian chowder / fish soup is famous for being properly peppered with red paprika. Most popular types of fresh delicious fish from the lake by choice, as carp / minnow (ponty), sheatfish (harcsa),  fogas, meagre / gaunt (keszeg).. and the list is of course not full. The ornamentic design on the plate shows a traditional hungarian tulip pattern.

Megfizethetetlen lesz a karácsonyi menü? Méregdrága lesz idén a halászlé és a rántott ponty is

2022. október 17. 08:16

A halgazdaságokra is súlyos hatással volt az idei év: nem csak a gazdasági nehézségek, de az aszály is sújtotta a szektort. Ennek pedig a halárakon is meglátszik a hatása, ugyanis egy év alatt majdnem 30 százalékkal drágultak a haltermékek, számolt be a HelloVidék.

A halárak növekedésében nem csak a gazdasági válság és az aszály játszott közre az elmúlt egy évben, hanem az is, hogy a takarmányárak is az egekbe növekedtek, ráadásul egyre nagyobb a munkaerőhiány is. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke az InfoRádióban mondta el, hogy akár idén karácsonykor 35-40 százalékkal is drágább lehet a ponty, mint tavaly: akár 1800-2000 forintra is felmehet a kilónkénti ára.

A pontyszelet az egyik legnépszerűbb karácsonyi haltermék, aminek az ára a Fővámtéri csarnokban a januári 2700 Ft/kg árról mostanra már 3400 forintra ugrott. Ugyanebben az időszakban Debrecenben már 3700 forintot, míg Szolnokon 2200 forintot és Pécsett 2900 forintot kértek érte. De nem csak a ponty, hanem az afrikai harcsafilé árai is az egekbe szöktek: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) árstatisztikái alapján a Fővámtéri csarnokban szeptember végén 4000 forintot kértek el kilójáért, míg Kecskeméten 4200 forintba került.

A busatörzs és a busaszelet ára jelenleg a legkedvezőbb, a Fővámtéri csarnokban 1700-1800 forintot kértek érte, míg Debrecenben 2400 forint volt az ára. A legolcsóbb Kecskeméten volt, ahol 1700 forintba került szeptemberben kilója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem