36 °C Budapest
Woman using a digital tablet while doing inventory in a grocery store. Female trainee employee working in supermarket.

Árhorror a magyar boltokban: napi szinten drágulnak a termékek, lassan luxus lesz a sajátmárkás is

2022. augusztus 3. 19:26

Egyre több magyar háztartás életszínvonalát veti vissza a drasztikus infláció, így csökken a fogyasztás és egyre nagyobb a kereslet az alacsonyabb minőségű termékek iránt. Az árstopok áruhiányt generálnak, hiába korlátozzák a vásárolható mennyiségeket a boltok. Egyes termékekből a láncok már főként az alacsony minőségűt tartják, mert nem akarnak veszteséget. A Portfolionak kiskereskedelmi források arról beszéltek, hogy még soha nem volt olyan gyors az átárazás, vagyis az áremelés, mint az adó bejelentése után.

"Naponta többszáz terméket áraztak át a különadó kivetése után. Ilyet még nem láttam" - mondta a Portfolio-nak egy, a kiskereskedelmi szektorra rálátó forrása annak a drasztikus áremelkedésnek a hátteréről. Egy bolti dolgozó pedig azt mondta a lapnak, hogy "ma már a sajátmárkás kerül annyiba, mint tavaly a prémium". Mindeközben számos lánc igyekszik is kivenni a kínálatából a prémium minőségű árstopos termékeket, hiszen ezeken egyre nagyobb a veszteségük. Az ilyen árut olcsó importtal helyettesítik, amire viszont nagy a kereslet. A nem árstopos termékeknél is az látszik, hogy az olcsóbbat keresik a vevők.

A kiskereskedelemnek gyakorlatilag nincs más választása, hogy mindent áthárítson a fogyasztókra - írja a lap. "Vagy áthárítanak minden költséget és adóemelést, vagy bezárják a boltot" - nyilatkozta az egyik forrás.

A jelen gazdasági helyzetben viszont a vásárlók is igyekeznek visszafogni a költéseiket: a következő hónapokban még magasabb lesz az infláció, miközben a megemelkedő rezsire fognak spórolni az emberek, így a forrás szerint még nagyobb visszaesésre számítanak a volumenben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?