Magyarország évek óta vezető helyen szerepel a népességre jutó emésztőrendszeri daganatok számában, és a fiatalok körében is egyre elterjedtebb a vastagbélrák.
Beindult a pontyszezon, itt van hát az esély a vállalkozó szelleműek előtt, hogy friss halat fogjunk a hazai vizekből. Persze nem csak a horgászok számára lesz könnyen elérhető ez a hal, ugyanis üzletben is egyre könnyebb lesz élő halat, vagy akár konyhakész halfilét találni. A HelloVidék pedig most azt is megmutatta, hogyan készíthetünk belőle rácpontyot, szálkamentesen.
A HelloVidék cikke mindent elárul a pontyhorgászat és a pontyok elkészítése kapcsán: milyen pontyféléket foghatunk a magyar tavakból és folyókból, mekkora pontyot kell visszadobni és mekkorát vihetünk haza vacsorára? Milyen hazai pontyos fogásokat célszerű mindenképpen kipróbálnunk, hogyan dolgozzuk fel úgy a filét, hogy már ne kelljen bajlódnunk a szálkákkal? Kipróbált rácponty receptünkkel nem lőhetünk mellé: ha ezt a pontyos fogást készíted a családodnak, mindenki meg fogja szeretni a halat!
A pontyhús értékeit már évezredekkel ezelőtt felismerték, éppen ezért a görögök és a rómaiak is tavakban tenyésztették és igyekezték minél több természetes vízbe betelepíteni. A középkorban is töretlen maradt a ponty népszerűsége, hiszen közkedvelt, ínycsiklandó böjti ételeket készítettek belőle a szerzetesek és a közemberek is. A pontyot a magyar gasztronómiában többféleképpen is kedvelik: a hallevesekbe, halászlevekbe nem csak a hal húsát, hanem a belsőségeket (halikra és haltej) is előszeretettel belefőzik, a csontokból, leeső részekből kiváló alaplé készül. Mind a szegedi, mind a bajai halászlé készülhet pontyból, de tárkonyos hallevesbe is kiváló.
A ponty sütve is igen népszerű: készülhet belőle filé, patkó és egészben sült ponty is, leggyakrabban paprikás lisztes verzióban és kirántva, a natúr pontyszelet ritkábban jellemző. A ponty kiváló alapanyag haltepertőhöz, halpaprikáshoz, molnárpontyhoz, rácpontyhoz – utóbbiak rakott ponty receptek. A pontyhúsból készíthetünk továbbá halpogácsát vagy halfasírtot, remekül illik hozzá a lecsós feltét, de bakonyi módra, tejfölösen, gombásan is tálalhatjuk. A pontyos ételekhez kiváló köret a krumpli, a rizs és a nokedli is.
Ha érdekelnek a további részletek és a szálkamentes, tökéletes ponty elkészítési módja, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!
Ezzel etetnek minket a boltok: féltve őrzött igazság derült ki több méregdrága, márkás élelmiszerről
Egyre népszerűbbek Magyarországon az áruházláncok sajátmárkás termékei. De mekkora kompromisszumot kell kötnie annak, aki ezekre cserélné le márkás kedvenceit, hogy spóroljon?
Rengeteg magyar kedvenc termékét változtatják meg: ennyit a legendáról, ezt is megtépte az idő szele
Hamarosan kapható lesz kés nélküli svájci bicska is, a cég ezzel reagál az egyre szigorodó nemzetközi szabályozásokra.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
- Együttműködésre készül a Széchenyi István Egyedem és a kínai járműóriás NIO
- Peren kívül egyezne meg a Nemzeti Színházzal Horváth Lajos Ottó
- Uniós megegyezés született a befagyasztott orosz pénzek ügyében
- Újabb fejlemény a bőnyi iskolában megkéselt diáklány ügyében
- Az UVSE nyerte a női vízilabda országos bajnokságot
- Van, aki ezt is elhiszi - mesterségesen természetes képek