-3 °C Budapest
Young woman paying online with credit card and lap top at home

Tarol ez a fizetési mód Magyarországon: rekordot döntött a tavalyi évben a módszer

2022. február 8. 21:02

Év végén sem csillapodott a kártyás fizetés népszerűsége. Az OTP Bank legfrissebb statisztikái alapján a 2021 október és december közötti időszak forgalom és tranzakciószám szempontjából is túlszárnyalta a korábbi rekordokat. Az év utolsó negyedévének forgalma az ünnepi időszak miatt hagyományosan erősebb, de 2021-ben a harmadik negyedévről a negyedikre 8 százalékos emelkedést regisztráltak, ami 3 százalékkal haladta meg a 2020 azonos időszakában mért növekedést

A karácsonyi időszak miatt az év utolsó három hónapjában hagyományosan magasabb az elektronikus fizetési forgalom, mint más időszakokban, azonban a tavalyi eredmények a legoptimistább várakozásokat is túlszárnyalták. A bank legfrissebb adatai alapján 2021 negyedik negyedéve rekordot hozott mind forgalom, mind tranzakciószám tekintetében. 2020 azonos időszakához képest a tavalyi negyedik negyedévben a hitelintézet által kihelyezett POS-terminálok forgalma 23 százalékkal emelkedett, míg a tranzakciók száma csaknem 25 százalékkal bővült. A megelőző, tehát a harmadik negyedévvel összehasonlítva tavaly jelentősen, 8 százalékkal bővült a forgalom, ami 3 százalékkal haladja meg a két negyedév között 2020-ban látható növekedést. A tavalyi utolsó három hónap kiemelkedő eredménye hozzájárult ahhoz is, hogy a 2020-as és 2021-es teljes évet vizsgálva a tranzakciók száma 19,5 százalékkal növekedett.

A forgalommal párhuzamosan a POS-termináljait használó üzletek száma is növekedett, a negyedik negyedévben 3,2 százalékkal. Éves összehasonlításban december végén már 8,2 százalékkal több helyen fizethettek OTP-s terminálon kártyával, okostelefonnal, vagy akár okosórával a vásárlók. A terminál nélkül, okostelefonon használható SimpleBusiness 2021 minden negyedévében kétszámjegyű forgalomnövekedést könyvelhetett el, december végén 11 százalékkal nőtt a forgalom az előző negyedévhez képest, a csatlakozott kereskedők száma pedig a harmadik negyedévhez hasonlóan, további 3 százalékkal növekedett.

Számítottunk arra, hogy az ünnepi időszak nagyobb forgalmat hozhat, mint a 2020-as, hiszen akkor még több korlátozás is érvényben volt, azonban a vártnál is nagyobb bővülés arról tanúskodik, hogy a kártyás fizetés népszerűsége folyamatosan nő. Az idén januári tapasztalatok alapján az elektronikus fizetési forgalom növekedésének további üteme a számlanyitások számához fog igazodni, ugyanakkor a SZÉP-kártya felhasználásának kibővített lehetőségei miatt pillanatnyilag a megszokottnál élénkebb az érdeklődés, és bizonyos piaci átrendeződés figyelhető meg. Erre a változásra az OTP Bank már a rendelet megismerése után felkészült, így az érdeklődőknek a lehető legrövidebb idő alatt biztosíthatjuk a számukra legideálisabb elektronikus fizetési megoldást

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője. A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak a POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú, 30 millió forintos éves árbevétel alatti vállalkozások számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja, amivel többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem