12 °C Budapest
Eltűntek az A+++ készülékek a boltokból: így ismered fel a legjobb fajtákat

Eltűntek az A+++ készülékek a boltokból: így ismered fel a legjobb fajtákat

2021. augusztus 27. 16:01

Nem kell megijedni, ha egy mosógép, hűtő, mosogatógép energiacímkéjén nem az ABC első betűi szerepelnek. Az új energiahatékonysági jelek miatt simán lehet, hogy egy D besorolású gép a legjobb, amit kaphatunk. Ennek ellenére a vásárlók még kevéssé ismerik, ezért nem bíznak az új címkékben. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összefoglalta az energiacímkézés új korszakának első tapasztalatait. Fontos olvasmány mindenkinek, akik háztartási gépet szeretne vásárolni.

Márciustól új energiacímkéket látunk a különböző háztartási gépeken, megújultak azok a jelzések, amelyek az adott készülék fogyasztásáról árulkodnak. Az új szabályozás nyugdíjba küldte a korábbi A+-os, A++-os, A+++-os osztályzatokat, amelyek – mivel már rengeteg volt az A-s jel - megtévesztőek lehettek. A márciustól életbe lépett rendszerben az “A” osztályzat a legjobb, a skála pedig egészen a “G”-ig megy, az a leggyengébb besorolás.

Az új címkeszabályozás párhuzamosan a fogyasztási értékeket is módosították, vagyis egy korábbi A+++-os gép az új rendszerben C-s vagy D-s értékelést kaphat. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy bizonyos gépek esetében még nincs is a piacon olyan, amely akár B-s vagy A-s osztályzatot érdemelne. Ennek az oka, hogy a szabályozás előre tekintett, azaz tudatosan “helyet hagytak” a jövőben megjelenő, a technológia fejlődésével a piacra dobott még alacsonyabb fogyasztású gépeknek. Így nem kell majd évek múlva újból hozzányúlni a címkeszabályokhoz.

Az új jelölési rendszer 2021. március 1-étól él a tévékre, mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőgépekre, köztük a borhűtőkre és fagyasztókra is, valamint a lámpákra.

2021. szeptember 1-jétől pedig egy újabb termékkategórián, a LED-es lámpatesteken is ezek az energiahatékonysági jelzések veszik át a helyet.

Mit szóltak a vásárlók?

Ahogy fentebb szó volt róla, az új szabályozás és a fogyasztási limitek átírása miatt a korábbi rendszerben a legenergiatakarékosabb A+++-os gép mondjuk csak D-s címkét kap. A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt, mennyire ment át mindez a vásárlók felé, mennyire fogadták el az új A-tól G-ig tartó skálát. Amint kiderült, az új rendszert nehéz megszokni, a korábbi információk rögzültek. Mivel korábban lehetőleg az A-betűs gépeket keresték, a fogyasztók nehezen bíznak meg az ABC „folytatásában”.

Azok gagyik, sokat fogyasztanak

Rosszul hangzik, hogy C-s gépem van, A-sat szeretnék.

Ciki, nem A-s gépet venni

- jellemzően ezeket mondták a Tudatos Vásárlók Egyesülete által megkérdezett fogyasztók, akik vásárlás előtt, az utcán válaszoltak az új címkerendszerre vonatkozó kérdésekre. Az első reakciók után egy részük azonban utánajárt, és elfogadta, hogy hiába szeretnének A-s gépet, ha egyszerűen nincs olyan, így a címkén szereplő paraméterek és az ár alapján választottak gépet.

Hogyan néznek ki az új címkék?

A hűtőgépeké például így:

A kép bal oldalán, kis méretben szerepel a régi címke az összehasonlíthatóság kedvéért - Forrás: Applia.hu

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mosógépeké pedig így:

A kép bal oldalán, kis méretben szerepel a régi címke az összehasonlíthatóság kedvéért - Forrás: Applia.hu

Mit tapasztalnak a kereskedők?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megkereste a legismertebb hazai, háztartási gépeket forgalmazó kereskedelmi láncokat. Közülük a Media Markt-nál úgy látják, valóban elbizonytalanította a vásárlókat az új rendszer. “A március elejétől irányadó új energiacímkék megzavarták a vásárlókat. Az újrakategorizálás nyomán a legtöbb takarékos, korábban A-pluszosként ismert háztartási nagygép ma már B, C vagy D-kategóriásként szerepel a boltokban. Ez az átváltozás sokakat megzavar” - közölte a boltlánc, amely egy kutatást is készíttetett arról, milyen az új címkeszabályozás fogadtatása.

Pedig a mosó-, mosogató-, mosó-szárító gép, hűtőszekrény, fagyasztó vásárlásakor a magyarok 58 százalékának fontos, hogy a készülék működés közben mennyi energiát használ fel

- derült ki a felmérésükből. A Tudatos Vásárlók Egyesülete rákérdezett az eMAG-nál is, mit tapasztaltak az új címkékkel kapcsolatban. A cégnél nem tapasztaltak visszaesést a háztartási nagygépek forgalmában, tehát a vásárlók továbbra is bíznak az ismert márkákban, és ugyanúgy meg merik vásárolni a termékeiket, mint a korábbi energiacímkék alkalmazása alatt - mondják. 

Az ügyfélszolgálaton, illetve a boltokban viszonylag ritkán, de érdeklődni szoktak vásárlók annak kapcsán, hová tűntek az A-osztályú gépek, hiszen az új címkék bevezetésekor a tavaly még A++ besorolásúak is G-osztályba lettek átsorolva. Nekik szerencsére könnyen el tudják magyarázni a kollégák a változás okát, és így meg merik vásárolni a G-osztályú eszközöket is.

Nagyjából ugyanez a tapasztalat az Extreme Digital-nál, akiknél nem jelentett fennakadást az új energiacímkék bevezetése. Igaz, a boltban dolgozó munkatársaknál havonta néhány vevő valóban érdeklődik, miért nem talál “A” energiabesorolási osztályba tartozó tévét vagy háztartási gépet - ilyenkor ismertetik velük az új szabályok lényegi elemeit. vagyis azt, hogy a korábbi A-kategóriás gépek rosszabb kategóriába kerültek, de ettől még nem energiafaló gépekről van szó.

Mi a megoldás?

Összességében a Tudatos Vásárlók szakértői úgy látják, hogy az eddiginél hangsúlyosabban, gyakrabban kell tájékoztatni a vevőket az új energiacímkézési rendszerről. Ebben maguk is segítenek, többek között a rendszeres megjelenő háztartásigép-tesztekhez fűzött értékelésekben is rendre bemutatják, milyen változásokat hozott az új címkézési rendszer. A fogyasztói szervezetnél azt tanácsolják, ha nem találunk a kategóriában A-st vagy B-st, bátran vásároljunk akár D-s gépet, mert az lehet, hogy a piac legtakarékosabb szereplője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem