16 °C Budapest
Bosszantó kártyalimit él a magyar boltokban: mégis, mi szükség van erre?

Bosszantó kártyalimit él a magyar boltokban: mégis, mi szükség van erre?

2019. január 25. 14:31

Magyarországon egyre jobban terjed a bankkártyás vásárlások száma, de a mobiltárcás fizetések is egyre inkább kezdik kiszorítani a készpénzt. Ma már szinte minden kártya alkalmas az érintéses. Ha 5000 forintot meg nem haladó összegben vásárolunk, akkor ehhez még a PIN-kódunkat sem kell megadni. Ez kétségkívül a legkényelmesebb módja a vásárlásnak. Érdekes adat, hogy az 5000 forintos limittel a világ tízedik legszigorúbb országa vagyunk.

Az utóbbi években jelentősen megkönnyítette a vásárlást az érintéses fizetés bevezetése - csak oda kell érintenünk a kártyánkat a terminálhoz, és 5000 forint alatt még a PIN-kódunkat sem kell beírni. Sokkal egyszerűbb ez a fizetési mód annál, mintha folyton dugdosni kéne a kártyát a terminálba, ráadásul így már a kezünkből sem kell kiadni. Az MNB adatai szerint a 2017-es évben a kártyás vásárlások 63 százaléka érintéssel történt.

Igen ám, csakhogy ez az 5000 forintos korlátozás a világ egyik legalacsonyabb limitje.

A plafon érthető: mi sem örülnénk neki, ha a kártya ellopása esetén mindenki kedvére vásárolgathatna vele. Épp ezért nincs is olyan ország, ahol nincs érvényben valamilyen korlátozás. A limitet a kártyakibocsátó a helyben működő bankokkal közösen határozza meg, feltehetően figyelembe véve az ország árszínvonalát és vásárlási szokásait. Így ez érthető módon földrajzi elhelyezkedéstől is függ. Így amíg nálunk ez 5000 forint, Japánban pont a tízszerese.

Az első tízben az ázsiai országok szerepelnek az Expert Market összeállítása szerint. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Kínában és Japánban még mindig a készpénzes vásárlás dominál. Kína a második, ott 41 000 forint ez a limit, azaz egy átlagos vásárlásnál ott sem kell bíbelődni a pin beírásával. Európából Dánia fért be a tízbe: az északi, hagyományosan drága országban 15 100 forint a limit.

És hogy hol van Magyarország? A világ legszigorúbb országai között. Egészen pontosan Magyarországon a tízedik legalacsonyabb az érintéses vásárlás limitje, de a régiónkból több ország is legszigorúbb tízben van:

A legszigorúbb Lengyelország: náluk mindössze 3700 forint a limit, de bekerült még Szlovénia, Bulgária és Oroszország is a legalacsonyabb plafont megállapító országok tízes listájába. Európán kívülről Brazília, Törökország és Chile szerepel a listán, azaz elmondható, hogy Kelet-Közép-, Kelet- és Dél-Kelet Európa mellett Dél-Amerikában a legszigorúbb ez a szabályozás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07