10 °C Budapest
Bosszantó kártyalimit él a magyar boltokban: mégis, mi szükség van erre?

Bosszantó kártyalimit él a magyar boltokban: mégis, mi szükség van erre?

2019. január 25. 14:31

Magyarországon egyre jobban terjed a bankkártyás vásárlások száma, de a mobiltárcás fizetések is egyre inkább kezdik kiszorítani a készpénzt. Ma már szinte minden kártya alkalmas az érintéses. Ha 5000 forintot meg nem haladó összegben vásárolunk, akkor ehhez még a PIN-kódunkat sem kell megadni. Ez kétségkívül a legkényelmesebb módja a vásárlásnak. Érdekes adat, hogy az 5000 forintos limittel a világ tízedik legszigorúbb országa vagyunk.

Az utóbbi években jelentősen megkönnyítette a vásárlást az érintéses fizetés bevezetése - csak oda kell érintenünk a kártyánkat a terminálhoz, és 5000 forint alatt még a PIN-kódunkat sem kell beírni. Sokkal egyszerűbb ez a fizetési mód annál, mintha folyton dugdosni kéne a kártyát a terminálba, ráadásul így már a kezünkből sem kell kiadni. Az MNB adatai szerint a 2017-es évben a kártyás vásárlások 63 százaléka érintéssel történt.

Igen ám, csakhogy ez az 5000 forintos korlátozás a világ egyik legalacsonyabb limitje.

A plafon érthető: mi sem örülnénk neki, ha a kártya ellopása esetén mindenki kedvére vásárolgathatna vele. Épp ezért nincs is olyan ország, ahol nincs érvényben valamilyen korlátozás. A limitet a kártyakibocsátó a helyben működő bankokkal közösen határozza meg, feltehetően figyelembe véve az ország árszínvonalát és vásárlási szokásait. Így ez érthető módon földrajzi elhelyezkedéstől is függ. Így amíg nálunk ez 5000 forint, Japánban pont a tízszerese.

Az első tízben az ázsiai országok szerepelnek az Expert Market összeállítása szerint. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Kínában és Japánban még mindig a készpénzes vásárlás dominál. Kína a második, ott 41 000 forint ez a limit, azaz egy átlagos vásárlásnál ott sem kell bíbelődni a pin beírásával. Európából Dánia fért be a tízbe: az északi, hagyományosan drága országban 15 100 forint a limit.

És hogy hol van Magyarország? A világ legszigorúbb országai között. Egészen pontosan Magyarországon a tízedik legalacsonyabb az érintéses vásárlás limitje, de a régiónkból több ország is legszigorúbb tízben van:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legszigorúbb Lengyelország: náluk mindössze 3700 forint a limit, de bekerült még Szlovénia, Bulgária és Oroszország is a legalacsonyabb plafont megállapító országok tízes listájába. Európán kívülről Brazília, Törökország és Chile szerepel a listán, azaz elmondható, hogy Kelet-Közép-, Kelet- és Dél-Kelet Európa mellett Dél-Amerikában a legszigorúbb ez a szabályozás.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?