6 °C Budapest
Rossz szokások rabjai a magyarok: pazarlás és pénzkidobás a vége

Rossz szokások rabjai a magyarok: pazarlás és pénzkidobás a vége

2018. szeptember 30. 13:00

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a megvásárolt zöldségről, gyümölcsről elfeledkeztek, vagy valamiért nem fogyasztották el a vásárlást követő pár napban. Márpedig a friss gyümölcs és zöldség gyorsan romlásnak indul, ha nem vigyázunk, és akkor az étel a kukába landol. Rossz belegondolni, mennyi pénzt költöttünk már el így feleslegesen. Pedig némi odafigyeléssel a zöldség és gyümölcs egészen sokáig frissen tartható.

Tavaly novemberi adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, amely 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Épp ezért fontos, hogy az általunk beszerzett hozzávalókat megfelelően használjuk fel, ne vásároljunk többet a kelleténél, amit pedig megvettünk, azt hasznosítsuk is és ne a kukában landoljon.

Ezt persze könnyű mondani. Hiszen bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a megvásárolt zöldség és gyümölcs nem fogyott el időben, majd a vásárlás után pár nappal már ehetetlen lett. Ez értelmetlen pazarlás és pénzkidobás. A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 2017. augusztusához viszonyítva 12 hónap alatt 4,1 százalékkal emelkedett.

Az idényáras élelmiszerek (mint pédául a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs) 14,5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban.

Ha viszont kicsit odafigyelünk, elkerülhetjük, hogy a megvásárolt termékek a szemétben végezzék. Tippeket adunk, hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok ne romoljanak meg túl hamar.

1. Ne rakd a gyümölcsöket a gyümölcsöstálba!

A különböző magazinokban nagyon jól néznek ki a gyümölcsökkel telerakott gyümölcsöstálak. Csakhogy a Good Housekeeping Institute (a GHI egy háztartástudománnyal foglalkozó intézet) szerint ez nem túl praktikus tárolási mód. Az egyes zöldségek és gyümölcsök érési folyamata sokszor nem esik egybe, és az érés folyamán a banánból vagy őszibarackból pédául  etiléngáz szabadulhat fel, amely a többi gyümölcsnél idő előtt beindítja az érést. Épp ezért érdemes különböző tárolóban tartani a banánt, almát, szőlőt, még ha ez így több helyet is foglal, a gyümölcsök biztosan később romlanak majd meg, mintha az összeset együtt tárolnánk.

2. Tedd vázába!

A hidratálás kulcsfontosságú, ha a spárgáról vagy a fűszernövényekről van szó. Egy vízbe áztatott konyhai törlőkendő is csodákat tehet,  ha azzal körbetekerjük a spárgát, jó pár napot nyerhetünk. Még jobb, ha vízzel teli üvegekbe, vázákba állítjuk a spárgát és fűszernövényeket, így azok sokáig megőrzik frissességüket, nem száradnak el.

3. Fagyaszd le!

Ha a lejárati időhöz közelít a csirkemell, de tudjuk, hogy nincs idő elkészíteni, hezitálás nélkül betesszük a fagyasztóba. Ugyanezt megtehetjük a gyümölcsökkel is. Ha sok az eper, málna, mosás után, ha már tökéletesen szárazak, kisebb dobozokba téve le lehet azokat is fagyasztani. A GHI figyelmeztet, a hagymával is működik: pucolás, tisztítás, szárítás, majd aprítás után szórjuk bele egy üres műanyag flakonba, és helyezzük el a fagyasztóban! Felhasználás előtt csak ki kell szórnunk belőle.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha a fűszernövény indulna száradásnak, mosás és aprítás után tegyük bele jégkockatartóba, öntsünk rá vizet, majd mehet is a mélyhűtőbe.

4. Tedd a hagymát harisnyába!

A hagyma hónapig képes megőrizni a frissességét, ha megfelelően tároljuk. A legolcsóbb és legjobb megoldás, ha minden egyes fej hagymát beleteszünk egy testszínű harisnyába, majd a harisnyát felakasztjuk egy száraz, hűvös helyiségben. A fekete harsinya nem jó, mert az kiszűri a napfényt, és a hagyma kihajthat.

5. Tárold együtt a hagymát és a burgonyát!

Az almát és a krumplit érdemes egy helyen tárolni. Ha 1-2 almát teszel néhány krumplis zsákba, akkor a krumplit hosszabb időn keresztül tudod felhasználni, mivel az almából felszabaduló gázok megakadályozzák, hogy a burgonya rügyezni kezdjen.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?