Rossz szokások rabjai a magyarok: pazarlás és pénzkidobás a vége

2018. szeptember 30. 13:00

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a megvásárolt zöldségről, gyümölcsről elfeledkeztek, vagy valamiért nem fogyasztották el a vásárlást követő pár napban. Márpedig a friss gyümölcs és zöldség gyorsan romlásnak indul, ha nem vigyázunk, és akkor az étel a kukába landol. Rossz belegondolni, mennyi pénzt költöttünk már el így feleslegesen. Pedig némi odafigyeléssel a zöldség és gyümölcs egészen sokáig frissen tartható.

Tavaly novemberi adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, amely 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Épp ezért fontos, hogy az általunk beszerzett hozzávalókat megfelelően használjuk fel, ne vásároljunk többet a kelleténél, amit pedig megvettünk, azt hasznosítsuk is és ne a kukában landoljon.

Ezt persze könnyű mondani. Hiszen bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a megvásárolt zöldség és gyümölcs nem fogyott el időben, majd a vásárlás után pár nappal már ehetetlen lett. Ez értelmetlen pazarlás és pénzkidobás. A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 2017. augusztusához viszonyítva 12 hónap alatt 4,1 százalékkal emelkedett.

Az idényáras élelmiszerek (mint pédául a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs) 14,5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban.

Ha viszont kicsit odafigyelünk, elkerülhetjük, hogy a megvásárolt termékek a szemétben végezzék. Tippeket adunk, hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok ne romoljanak meg túl hamar.

1. Ne rakd a gyümölcsöket a gyümölcsöstálba!

A különböző magazinokban nagyon jól néznek ki a gyümölcsökkel telerakott gyümölcsöstálak. Csakhogy a Good Housekeeping Institute (a GHI egy háztartástudománnyal foglalkozó intézet) szerint ez nem túl praktikus tárolási mód. Az egyes zöldségek és gyümölcsök érési folyamata sokszor nem esik egybe, és az érés folyamán a banánból vagy őszibarackból pédául  etiléngáz szabadulhat fel, amely a többi gyümölcsnél idő előtt beindítja az érést. Épp ezért érdemes különböző tárolóban tartani a banánt, almát, szőlőt, még ha ez így több helyet is foglal, a gyümölcsök biztosan később romlanak majd meg, mintha az összeset együtt tárolnánk.

2. Tedd vázába!

A hidratálás kulcsfontosságú, ha a spárgáról vagy a fűszernövényekről van szó. Egy vízbe áztatott konyhai törlőkendő is csodákat tehet,  ha azzal körbetekerjük a spárgát, jó pár napot nyerhetünk. Még jobb, ha vízzel teli üvegekbe, vázákba állítjuk a spárgát és fűszernövényeket, így azok sokáig megőrzik frissességüket, nem száradnak el.

3. Fagyaszd le!

Ha a lejárati időhöz közelít a csirkemell, de tudjuk, hogy nincs idő elkészíteni, hezitálás nélkül betesszük a fagyasztóba. Ugyanezt megtehetjük a gyümölcsökkel is. Ha sok az eper, málna, mosás után, ha már tökéletesen szárazak, kisebb dobozokba téve le lehet azokat is fagyasztani. A GHI figyelmeztet, a hagymával is működik: pucolás, tisztítás, szárítás, majd aprítás után szórjuk bele egy üres műanyag flakonba, és helyezzük el a fagyasztóban! Felhasználás előtt csak ki kell szórnunk belőle.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a fűszernövény indulna száradásnak, mosás és aprítás után tegyük bele jégkockatartóba, öntsünk rá vizet, majd mehet is a mélyhűtőbe.

4. Tedd a hagymát harisnyába!

A hagyma hónapig képes megőrizni a frissességét, ha megfelelően tároljuk. A legolcsóbb és legjobb megoldás, ha minden egyes fej hagymát beleteszünk egy testszínű harisnyába, majd a harisnyát felakasztjuk egy száraz, hűvös helyiségben. A fekete harsinya nem jó, mert az kiszűri a napfényt, és a hagyma kihajthat.

5. Tárold együtt a hagymát és a burgonyát!

Az almát és a krumplit érdemes egy helyen tárolni. Ha 1-2 almát teszel néhány krumplis zsákba, akkor a krumplit hosszabb időn keresztül tudod felhasználni, mivel az almából felszabaduló gázok megakadályozzák, hogy a burgonya rügyezni kezdjen.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17