Rossz szokások rabjai a magyarok: pazarlás és pénzkidobás a vége

Rossz szokások rabjai a magyarok: pazarlás és pénzkidobás a vége

2018. szeptember 30. 13:00

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a megvásárolt zöldségről, gyümölcsről elfeledkeztek, vagy valamiért nem fogyasztották el a vásárlást követő pár napban. Márpedig a friss gyümölcs és zöldség gyorsan romlásnak indul, ha nem vigyázunk, és akkor az étel a kukába landol. Rossz belegondolni, mennyi pénzt költöttünk már el így feleslegesen. Pedig némi odafigyeléssel a zöldség és gyümölcs egészen sokáig frissen tartható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tavaly novemberi adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, amely 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Épp ezért fontos, hogy az általunk beszerzett hozzávalókat megfelelően használjuk fel, ne vásároljunk többet a kelleténél, amit pedig megvettünk, azt hasznosítsuk is és ne a kukában landoljon.

Ezt persze könnyű mondani. Hiszen bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a megvásárolt zöldség és gyümölcs nem fogyott el időben, majd a vásárlás után pár nappal már ehetetlen lett. Ez értelmetlen pazarlás és pénzkidobás. A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 2017. augusztusához viszonyítva 12 hónap alatt 4,1 százalékkal emelkedett.

Az idényáras élelmiszerek (mint pédául a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs) 14,5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban.

Ha viszont kicsit odafigyelünk, elkerülhetjük, hogy a megvásárolt termékek a szemétben végezzék. Tippeket adunk, hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok ne romoljanak meg túl hamar.

1. Ne rakd a gyümölcsöket a gyümölcsöstálba!

A különböző magazinokban nagyon jól néznek ki a gyümölcsökkel telerakott gyümölcsöstálak. Csakhogy a Good Housekeeping Institute (a GHI egy háztartástudománnyal foglalkozó intézet) szerint ez nem túl praktikus tárolási mód. Az egyes zöldségek és gyümölcsök érési folyamata sokszor nem esik egybe, és az érés folyamán a banánból vagy őszibarackból pédául  etiléngáz szabadulhat fel, amely a többi gyümölcsnél idő előtt beindítja az érést. Épp ezért érdemes különböző tárolóban tartani a banánt, almát, szőlőt, még ha ez így több helyet is foglal, a gyümölcsök biztosan később romlanak majd meg, mintha az összeset együtt tárolnánk.

2. Tedd vázába!

A hidratálás kulcsfontosságú, ha a spárgáról vagy a fűszernövényekről van szó. Egy vízbe áztatott konyhai törlőkendő is csodákat tehet,  ha azzal körbetekerjük a spárgát, jó pár napot nyerhetünk. Még jobb, ha vízzel teli üvegekbe, vázákba állítjuk a spárgát és fűszernövényeket, így azok sokáig megőrzik frissességüket, nem száradnak el.

3. Fagyaszd le!

Ha a lejárati időhöz közelít a csirkemell, de tudjuk, hogy nincs idő elkészíteni, hezitálás nélkül betesszük a fagyasztóba. Ugyanezt megtehetjük a gyümölcsökkel is. Ha sok az eper, málna, mosás után, ha már tökéletesen szárazak, kisebb dobozokba téve le lehet azokat is fagyasztani. A GHI figyelmeztet, a hagymával is működik: pucolás, tisztítás, szárítás, majd aprítás után szórjuk bele egy üres műanyag flakonba, és helyezzük el a fagyasztóban! Felhasználás előtt csak ki kell szórnunk belőle.

Ha a fűszernövény indulna száradásnak, mosás és aprítás után tegyük bele jégkockatartóba, öntsünk rá vizet, majd mehet is a mélyhűtőbe.

4. Tedd a hagymát harisnyába!

A hagyma hónapig képes megőrizni a frissességét, ha megfelelően tároljuk. A legolcsóbb és legjobb megoldás, ha minden egyes fej hagymát beleteszünk egy testszínű harisnyába, majd a harisnyát felakasztjuk egy száraz, hűvös helyiségben. A fekete harsinya nem jó, mert az kiszűri a napfényt, és a hagyma kihajthat.

5. Tárold együtt a hagymát és a burgonyát!

Az almát és a krumplit érdemes egy helyen tárolni. Ha 1-2 almát teszel néhány krumplis zsákba, akkor a krumplit hosszabb időn keresztül tudod felhasználni, mivel az almából felszabaduló gázok megakadályozzák, hogy a burgonya rügyezni kezdjen.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?