Rossz szokások rabjai a magyarok: pazarlás és pénzkidobás a vége

2018. szeptember 30. 13:00

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a megvásárolt zöldségről, gyümölcsről elfeledkeztek, vagy valamiért nem fogyasztották el a vásárlást követő pár napban. Márpedig a friss gyümölcs és zöldség gyorsan romlásnak indul, ha nem vigyázunk, és akkor az étel a kukába landol. Rossz belegondolni, mennyi pénzt költöttünk már el így feleslegesen. Pedig némi odafigyeléssel a zöldség és gyümölcs egészen sokáig frissen tartható.

Tavaly novemberi adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik évente Magyarországon, amely 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő. Épp ezért fontos, hogy az általunk beszerzett hozzávalókat megfelelően használjuk fel, ne vásároljunk többet a kelleténél, amit pedig megvettünk, azt hasznosítsuk is és ne a kukában landoljon.

Ezt persze könnyű mondani. Hiszen bizonyára mindenki járt már úgy, hogy a megvásárolt zöldség és gyümölcs nem fogyott el időben, majd a vásárlás után pár nappal már ehetetlen lett. Ez értelmetlen pazarlás és pénzkidobás. A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 2017. augusztusához viszonyítva 12 hónap alatt 4,1 százalékkal emelkedett.

Az idényáras élelmiszerek (mint pédául a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs) 14,5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban.

Ha viszont kicsit odafigyelünk, elkerülhetjük, hogy a megvásárolt termékek a szemétben végezzék. Tippeket adunk, hogyan lehet hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azok ne romoljanak meg túl hamar.

1. Ne rakd a gyümölcsöket a gyümölcsöstálba!

A különböző magazinokban nagyon jól néznek ki a gyümölcsökkel telerakott gyümölcsöstálak. Csakhogy a Good Housekeeping Institute (a GHI egy háztartástudománnyal foglalkozó intézet) szerint ez nem túl praktikus tárolási mód. Az egyes zöldségek és gyümölcsök érési folyamata sokszor nem esik egybe, és az érés folyamán a banánból vagy őszibarackból pédául  etiléngáz szabadulhat fel, amely a többi gyümölcsnél idő előtt beindítja az érést. Épp ezért érdemes különböző tárolóban tartani a banánt, almát, szőlőt, még ha ez így több helyet is foglal, a gyümölcsök biztosan később romlanak majd meg, mintha az összeset együtt tárolnánk.

2. Tedd vázába!

A hidratálás kulcsfontosságú, ha a spárgáról vagy a fűszernövényekről van szó. Egy vízbe áztatott konyhai törlőkendő is csodákat tehet,  ha azzal körbetekerjük a spárgát, jó pár napot nyerhetünk. Még jobb, ha vízzel teli üvegekbe, vázákba állítjuk a spárgát és fűszernövényeket, így azok sokáig megőrzik frissességüket, nem száradnak el.

3. Fagyaszd le!

Ha a lejárati időhöz közelít a csirkemell, de tudjuk, hogy nincs idő elkészíteni, hezitálás nélkül betesszük a fagyasztóba. Ugyanezt megtehetjük a gyümölcsökkel is. Ha sok az eper, málna, mosás után, ha már tökéletesen szárazak, kisebb dobozokba téve le lehet azokat is fagyasztani. A GHI figyelmeztet, a hagymával is működik: pucolás, tisztítás, szárítás, majd aprítás után szórjuk bele egy üres műanyag flakonba, és helyezzük el a fagyasztóban! Felhasználás előtt csak ki kell szórnunk belőle.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a fűszernövény indulna száradásnak, mosás és aprítás után tegyük bele jégkockatartóba, öntsünk rá vizet, majd mehet is a mélyhűtőbe.

4. Tedd a hagymát harisnyába!

A hagyma hónapig képes megőrizni a frissességét, ha megfelelően tároljuk. A legolcsóbb és legjobb megoldás, ha minden egyes fej hagymát beleteszünk egy testszínű harisnyába, majd a harisnyát felakasztjuk egy száraz, hűvös helyiségben. A fekete harsinya nem jó, mert az kiszűri a napfényt, és a hagyma kihajthat.

5. Tárold együtt a hagymát és a burgonyát!

Az almát és a krumplit érdemes egy helyen tárolni. Ha 1-2 almát teszel néhány krumplis zsákba, akkor a krumplit hosszabb időn keresztül tudod felhasználni, mivel az almából felszabaduló gázok megakadályozzák, hogy a burgonya rügyezni kezdjen.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem