15 °C Budapest
Tízből kilenc iskolázott tett már így fizetéskor: vajon te közéjük tartozol?

Tízből kilenc iskolázott tett már így fizetéskor: vajon te közéjük tartozol?

2017. augusztus 17. 13:00

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a fejlettebb nyugat-európai és skandináv országok már megpedzették a fizikai pénz kivezetésének gondolatát. Ennek előnye a feketegazdaság mérséklése és a banki tranzakciók gyorsulása, s első lépései a bankkártya használat általánossá válása, illetve az érintés nélküli fizetési módok elterjedése. 2017 júliusában lakossági felmérés készült a bankkártyák és azon belül az érintésmentes fizetés elterjedtségéről és használatról.

2017 júliusában összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt tényleges használatban Magyarországon a válaszok alapján. Ezen belül a 18 év feletti lakosság 55 százalékának egy, 5 százalékának kettő, s mindössze 0,1%-ának van 3 vagy több bankkártyája. A kártyatulajdonosok több mint fele nő (56%), továbbá minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább használtak a válaszadók bankkártyát. A legfeljebb 8 osztályt végzettek 23 százaléka, a szakmunkások 58 százaléka, az érettségizettek 67 százaléka, míg a diplomások 82 százaléka használt bankkártyát - írja közleményében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Életkor szerinti bontás alapján a "fiatalabb" korosztályban volt a leginkább elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59 százaléka, a 31-50 év közöttiek 75 százaléka, míg az 50 év felettieknek 48 százaléka használja ezt a fizetőeszközt. Ez nem meglepő, mivel a fiatalabbak az elektronikus környezetben "szocializálódtak", befogadóbbak az új technológiára, ellenben a tapasztaltabb generációval, akik inkább a készpénz hívei. Ez részben a bankok, pénzintézetek iránti bizalom hiányából, részben őedig a kevés, s nem mindig elérhető banki automaták számából fakadhat. A lakóhely típusa alapján legkevésbé (54%) a községben élők körében elterjedt a kártyahasználat, míg régiók szerint az Észak-Magyarországon élők (46%) zárják a sort.

A kártyatulajdonosok fele használta az értintésmentes (PayPass) funkciót, 13 százalékuknak pedig lett volna rá lehetősége, de mégsem élt vele. A válaszadók több mint egyharmadának a bankkártyája nem volt képes az érintésmentes fizetésre, míg 3 százalékuk nem tudta, hogy mi is az pontosan. Ebből következik, hogy a érintésmentes fizetésre képes bankkártya-tulajdonosok 79 százaléka használta ezt a funkciót. Ahogy az életkor nőtt, úgy volt megfigyelhető, hogy egyre kevésbé használták válaszadók az érintésmentes fizetést, elsősorban azért, mert nincs ilyen kártyájuk. Míg a 30 év alattiak 59 százaléka élt a lehetőséggel, addig ez az 50 év felettieknél csupán 32 százaléka. 

Az érintésmentes fizetés lehetőségével legkevésbé a legfeljebb nyolc osztályt végzettek éltek (67%), ám ahogy nőtt az iskolai végzettség, úgy emelkedett az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használta ezt a funkciót.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?