27 °C Budapest
Tízből kilenc iskolázott tett már így fizetéskor: vajon te közéjük tartozol?

Tízből kilenc iskolázott tett már így fizetéskor: vajon te közéjük tartozol?

2017. augusztus 17. 13:00

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a fejlettebb nyugat-európai és skandináv országok már megpedzették a fizikai pénz kivezetésének gondolatát. Ennek előnye a feketegazdaság mérséklése és a banki tranzakciók gyorsulása, s első lépései a bankkártya használat általánossá válása, illetve az érintés nélküli fizetési módok elterjedése. 2017 júliusában lakossági felmérés készült a bankkártyák és azon belül az érintésmentes fizetés elterjedtségéről és használatról.

2017 júliusában összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt tényleges használatban Magyarországon a válaszok alapján. Ezen belül a 18 év feletti lakosság 55 százalékának egy, 5 százalékának kettő, s mindössze 0,1%-ának van 3 vagy több bankkártyája. A kártyatulajdonosok több mint fele nő (56%), továbbá minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább használtak a válaszadók bankkártyát. A legfeljebb 8 osztályt végzettek 23 százaléka, a szakmunkások 58 százaléka, az érettségizettek 67 százaléka, míg a diplomások 82 százaléka használt bankkártyát - írja közleményében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Életkor szerinti bontás alapján a "fiatalabb" korosztályban volt a leginkább elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59 százaléka, a 31-50 év közöttiek 75 százaléka, míg az 50 év felettieknek 48 százaléka használja ezt a fizetőeszközt. Ez nem meglepő, mivel a fiatalabbak az elektronikus környezetben "szocializálódtak", befogadóbbak az új technológiára, ellenben a tapasztaltabb generációval, akik inkább a készpénz hívei. Ez részben a bankok, pénzintézetek iránti bizalom hiányából, részben őedig a kevés, s nem mindig elérhető banki automaták számából fakadhat. A lakóhely típusa alapján legkevésbé (54%) a községben élők körében elterjedt a kártyahasználat, míg régiók szerint az Észak-Magyarországon élők (46%) zárják a sort.

A kártyatulajdonosok fele használta az értintésmentes (PayPass) funkciót, 13 százalékuknak pedig lett volna rá lehetősége, de mégsem élt vele. A válaszadók több mint egyharmadának a bankkártyája nem volt képes az érintésmentes fizetésre, míg 3 százalékuk nem tudta, hogy mi is az pontosan. Ebből következik, hogy a érintésmentes fizetésre képes bankkártya-tulajdonosok 79 százaléka használta ezt a funkciót. Ahogy az életkor nőtt, úgy volt megfigyelhető, hogy egyre kevésbé használták válaszadók az érintésmentes fizetést, elsősorban azért, mert nincs ilyen kártyájuk. Míg a 30 év alattiak 59 százaléka élt a lehetőséggel, addig ez az 50 év felettieknél csupán 32 százaléka. 

Az érintésmentes fizetés lehetőségével legkevésbé a legfeljebb nyolc osztályt végzettek éltek (67%), ám ahogy nőtt az iskolai végzettség, úgy emelkedett az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használta ezt a funkciót.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?