19 °C Budapest

Mire költenek a gazdag magyarok? Mit vesznek a szegények?

2015. november 7. 11:23

Továbbra is döbbenetesen nagyok a különbségek a legszegényebb és leggazdagabbak kiadásai között. Sokkolóak a statisztikák, miszerint a szegények fejenként 41 ezer forintból kénytelenek megélni havonta és csupán 13 ezer forintot költenek élelmiszerre.

2015 első fél évében egy háztartás egy főre jutó havi fogyasztási kiadása 72 214 forint volt. Jelentős a különbség a társadalom legszegényebb és leggazdagabb rétegeinek vásárlási szokásai között. Az egy személyre jutó elköltött havi összeg a legszegényebb családok esetében, tehát a társadalom legszegényebb 20 százalékánál mindössze 41 ezer forint.

Ezzel szemben a legjobban kereső 20 százalék kiadási havonta fejenként meghaladják a 134 ezer forintot - derült ki a KSH friss fogyasztási statisztikájából. A szegények mindössze 13 ezer forintot költenek boltban vásárolt élelmiszerekre, a módosabbak azonban 28 ezer forint fölött. Éttermekbe viszont sokkal gyakrabban járnak a gazdagabb családok.


A munkaképességet meghatározó kiadásokra (az egészségre, közlekedésre és oktatásra) ötször annyit költenek a magas bevétellel rendelkező családok, ezáltal a szegényebb rétegek alapvető hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon. A kultúrafogyasztás esetén majdnem kilencszeres a különbség.

Az ország egyes régióiban területileg is nagyok az eltérések. Az észak- alföldi fogyasztók költenek a legkevesebbet termékekre és szolgáltatásokra. A legtöbb pénzt a közép- magyarországi régióban (így Budapesten is) költik el. Ebben a régióban a több a vásárlók lehetősége is.

A KSH bővebben is foglalkozik a jövedelemkülönbségek élelmiszerfogyasztásra gyakorolt hatásával. Közgazdaságilag elfogadott törvényszerűség, hogy minél kisebb hányadát fordítjuk élelmiszerre az összköltségünknek, annál kedvezőbb az életszínvonal. A magas bevételű háztartások kiadásaik 21 százalékát, az alacsony bevételűek kiadásaik egyharmadát költik boltban megvásárolt élelmiszerre és alkoholmentes italokra. A gazdagabbak minden élelmiszer típusra többet költenek, változatosabban, egészségesebben étkeznek:

  • kevesebb zsiradékot, húst és kenyeret
  • több gyümölcsöt és halat fogyasztanak

Az élelmiszerfogyasztás szempontjából figyelembe kell venni, hogy nem csak otthon étkezünk. Bár az otthon elfogyasztott élelmiszerek aránya a leggazdagabbaknál csupán 2,2-szer magasabb, mint a legnagyobb szegénységben élő családoknál, számításba kell vennünk a házon kívül étkezéseket. A gazdagok kiadásaiból a házon kívüli étkezések a teljes ételre fordított összeg 19 százalékát teszik ki. Éttermekben, a munkahelyen és az iskolában 4,5-ször költenek többet a magas bevételű háztartások tagjai. Tehát a jövedelmi helyzet javulásával párhuzamosan nő a házon kívüli étkezések aránya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A kiadások alapján tehát megállapítható, hogy az életszínvonalbeli különbségek kis mértékben csökkentek. Ezeket az eredményeket részben befolyásolhatja, hogy a KSH változtatott a lakosság fogyasztásának mérési módszerein. Ezáltal a 2015-ös adatok a korábbi évek adataival csupán korlátozottan vethetőek össze.

Érdemes megfigyelni, hogy milyen mértékben változott az elmúlt két évben a szegényebb és gazdagabb rétegek kiadásai közti különbség az egyes termékcsoportoknál.

  • Az egy főre jutó kiadások 3, 6-szorosról 3,3-szoros különbségre csökkentek
  • A ruházati költségkülönbségek 7,8-szorosról 4,5-szörösre csökkentek
  • A vendéglátásban, közlekedésben és egészségügyben szintén csökkentek
  • A szórakozás terén 7,7-szeresről 8,8-szorosra növekedtek
  • Az oktatás, a szeszesital és dohánytermékek esetében minimálisan növekedtek

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem