Újabb trükk a boltosoktól, vagy tényleg visszaadják a pénzünk?

Pénzcentrum
2015. szeptember 17. 05:59

Több reklámban, hirdetésben hallani: "vásárolj nyugodtan, ha nem vagy elégedett, visszakapod a vételárat".  De mi is pontosan a pénzvisszafizetési garancia? Ez tényleg működik? A Pénzcentrum a témában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) kérdezte.

"Ha nem vagy elégedett a vásárolt termékkel, akkor visszakaphatod a pénzed" - hangzik el számos hirdetésben. A fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint a nagyobb áruházakra jellemző, hogy ilyen jellegű 30, 60 vagy esetleg 90 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalnak az árucikkeikre, ezzel biztosítva azt, hogy később esetleg meggondoljuk magunkat.

Érdemes tudnunk, hogy a hatályos jogszabályok szerint, olyan esetekben, amikor egy adott terméknek nincsen hiányossága és rendeltetésszerűen működik, akkor a kereskedőnek, nem kötelessége visszafizetni a termék árát csak azért, mert a vevő meggondolta magát,  nem tetszik esetleg a termék színe vagy nem jó a mérete.

Egyedül az interneten történt vásárlásokat, az árubemutatón eladott árucikkeket, valamint az üdülési jogok megvételét tekinthetjük kivételnek, ezek esetében még 14 napon belül meggondolhatjuk magunkat.

A kereskedő dönt

Ettől függetlenül a kereskedő dönthet úgy, hogy önként pénzvisszafizetési lehetőséget biztosít. Ebben az esetben a vállalkozás határozza meg, hogy mennyi ideig vállalja a pénzvisszafizetést, és azt is, hogy milyen termékekre. A cég határozza meg szintén, hogy mik az érvényesítésnek a pontos feltételei. Fontos tudnunk, amennyiben a vállalkozás ilyen pénzvisszafizetési garanciát vállal, akkor azt az általa megadott feltételek szerint köteles teljesíteni.

Amennyiben nem így jár el, a vásárló beadvánnyal fordulhat az illetékes kormányhivatalhoz, amely egy eljárásban vizsgálhatja, hogy a vállalkozás magatartása megvalósított-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Kiss Anita az NFH szóvivője.

Mik lehetnek a visszafizetés feltételei?

Mivel a kereskedő nem köteles megtéríteni a vételárat, ha a termék nem hibás, ezért a feltételeket is a kereskedő szabja meg. Ezért, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy szükségünk lesz a megvásárolt termékre, akkor mindenképpen kérdezzünk rá a pénzvisszafizetés feltétételeire. Ilyen feltétel lehet például:

  • Bontatlan csomagolás
  • Kipróbálás szintű használat
  • Akciós termékek kivételként való meghatározása

Az IKEA-ban például 365 napon belül visszakaphatjuk a nem használt és eredeti bontatlan csomagolásban lévő termék árát, ha megvan a vásárlásról a nyugtánk. Abban az esetben, ha már kibontottuk vagy összeszereltük a termékünket, de az sérülésmentes akkor 30 százalékot levonnak a vételárból. De az áruház fenntartja magának a jogot, hogy elutasítsa a visszavásárlást, sőt akadnak olyan termékek is, amelyekre ez egyáltalán nem vonatkozik.

Az OBI-ban 60 napon belül veszik vissza az ép és eredeti csomagolásban lévő termékeket a vásárlást igazoló eredeti bizonylat ellenében. Ez azonban például nem érvényes a növényekre, méretre vágott faárukra, textilanyagokra, értékcsökkentett termékekre, egyedi megrendelésekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Aldi-nál pedig azt ígérik, hogy amennyiben bármelyik náluk vásárolt élelmiszerrel nem vagyunk elégedettek, akkor visszavihetjük és visszakapjuk a pénzünket.

Tényleg működik?

Az NFH tapasztalatai szerint, ha egy áruház biztosít pénzvisszafizetési garanciát, akkor jellemzően teljesíti is azt a megadott feltételek szerint. Évente csupán néhány panasz érkezik ezzel kapcsolatban. Sok esetben ugyanis csak félreértésről van szó, például:

A fogyasztók úgy vélik, hogy valamennyi cikkre vonatkozik az ilyen "garancia", ha meggondolják magukat, illetve akkor is él esetleg, ha a termék csomagolását felbontották és akár huzamosabb ideig is használták azt.

- tette hozzá Kiss Anita.

Mit kell tennünk, ha mégsem kapjuk vissza pénzünket?

Ha a mi esetünkben is járna a pénzvisszafizetési garancia, de mégsem kapjuk vissza pénzünket, akkor a fogyasztóvédelmi hatóság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt járhat el.  Fordulhatunk a bírósághoz vagy kérhetjük a békéltető testület közreműködését, amely segíthet a vitás ügy rendezésében.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem