8 °C Budapest

Életveszélyes vándorpók lapult a Tescóban: fotók a bestiáról

2015. március 13. 11:07

Brazil vándorpók lapult a Tesco gyümölcsös pultjában; a fiatal vásárló csak otthon vette észre az életveszélyes vendéget a banáncsomagban. Bár időnként előfordul, hogy veszélyes ízeltlábúak kapaszkodnak fel a trópusokról érkező zöldség-gyümölcs szállítmányokra, azonban ennél akad jóval nagyobb probléma is a távolról érkező árukkal.

Ismét banánok között utazó trópusi mérges pókok borzolják az európai fogyasztók idegrendszerét. Néhány napja járta be a nemzetközi sajtót, hogy a 43 éves Maria Layton egy bristoli Tesco áruházban vett egy zacskóval a gyümölcsből. Azt viszont már csak otthon vette észre, hogy a zacskóban egy tojáshoz hasonló pókbáb lapul, amiből állítása szerint éppen kezdtek kikelni az ízeltlábúak.

A brit nő - miután a banánokat pókostul egy műanyag dobozba, majd a fagyasztóba tette - felhívta a Tesco vevőszolgálatát, hogy megkérdezze mi a teendő olyankor, ha veszélyes pókokat talál az árujukban. Az ügyfélszolgálatos felajánlotta, ha visszaviszi a terméket az áruházba, visszafizetik az árát. Később a Tesco szóvivője hozzátette: természetesen azért szerették volna, ha a nő visszaviszi a banánokat, hogy kivizsgálhassák az ügyet.

Sok a gond az import gyümölcsökkel

Időről időre felreppen a híre, hogy veszélyes ízeltlábúak kapaszkodnak fel a trópusokról érkező zöldség-gyümölcs szállítmányokra és kerülnek az európai boltok polcaira. Nos, ez időnként biztos előfordul, de ennél sokkal nagyobb problémát okoz a fogyasztóknak, hogy a távoli országokból érkező zöldségeket, gyümölcsöket félig érett állapotban szüretelik, teljes érettségüket pedig csak a szállítás során érik el, sokszor vegyszerekkel.

Különösen érdekes a banánérlelés folyamata, ami a természetes éréstől már teljesen elrugaszkodott eljárást takar. A fogyasztok.hu korábbi összeállításából kiderül, hogy a zölden leszedett gyümölcs tizenhárom Celsius fokos kamrákban érkezik be valamelyik nagy európai kikötőbe, innen szállítják többek között egy magyarországi banánérlelő üzembe. Itt négy-nyolc napos kezelés következik, melynek során a tárolót felfűtik, majd etilén-gáz beadagolásával kezdetét veszi az érlelés. Az "érett gyümölcsöt" ezután visszahűtik, majd így szállítják a hazai üzletek valamelyikébe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az persze már egy másik kérdés, hogy egy ilyen eljárást átvészelhet-e egyáltalán egy trópusi ízeltlábú, mint például a brit Tescóban elvileg talált brazil vándorpók.

Szakértők szerint viszont nem kell feltétlenül tartanunk a vegyszeres kezeléstől. Bár a gyümölcsök minőségének megőrzését célzó eljárások alkalmanként végletesen természetidegen módszerek alkalmazásával járnak, egészségkárosító kockázatuk csekély. A gyümölcstermesztés során jóval nagyobb mennyiségben kerülnek vegyszerek a kertészeti termékekbe, ennek következtében asztalunkra is.

Jó tudni, hogy 2005-től uniós követelmény a nyomon követhetőség, azóta elvileg minden egyes gyümölcsről tudni lehet, pontosan honnan és milyen úton került az adott üzletbe.

Persze nem árt óvatosnak lenni. A citrusfélék például a szüretelés után, még a csomagolóházban egy "fürdőt" kapnak. Így vékony, néhány sejtsornyi réteg képződik felületükön, megvédve a káros hatásoktól. Ez a vegyszer azonban gyümölcs héjában marad, maradéktalanul eltávolítani alapos mosással sem lehet. Éppen ezért nem tanácsos a citrusfélék héjazatát fogyasztani. Erre egyébként már a legtöbb nagyáruházban figyelmeztetik a vásárlókat. A legtöbb laboratóriumi vizsgálat szerint a gyümölcs húsa viszont teljesen vegyszermentes!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm