21 °C Budapest
Életveszélyes vándorpók lapult a Tescóban: fotók a bestiáról

Életveszélyes vándorpók lapult a Tescóban: fotók a bestiáról

2015. március 13. 11:07

Brazil vándorpók lapult a Tesco gyümölcsös pultjában; a fiatal vásárló csak otthon vette észre az életveszélyes vendéget a banáncsomagban. Bár időnként előfordul, hogy veszélyes ízeltlábúak kapaszkodnak fel a trópusokról érkező zöldség-gyümölcs szállítmányokra, azonban ennél akad jóval nagyobb probléma is a távolról érkező árukkal.

Ismét banánok között utazó trópusi mérges pókok borzolják az európai fogyasztók idegrendszerét. Néhány napja járta be a nemzetközi sajtót, hogy a 43 éves Maria Layton egy bristoli Tesco áruházban vett egy zacskóval a gyümölcsből. Azt viszont már csak otthon vette észre, hogy a zacskóban egy tojáshoz hasonló pókbáb lapul, amiből állítása szerint éppen kezdtek kikelni az ízeltlábúak.

A brit nő - miután a banánokat pókostul egy műanyag dobozba, majd a fagyasztóba tette - felhívta a Tesco vevőszolgálatát, hogy megkérdezze mi a teendő olyankor, ha veszélyes pókokat talál az árujukban. Az ügyfélszolgálatos felajánlotta, ha visszaviszi a terméket az áruházba, visszafizetik az árát. Később a Tesco szóvivője hozzátette: természetesen azért szerették volna, ha a nő visszaviszi a banánokat, hogy kivizsgálhassák az ügyet.

Sok a gond az import gyümölcsökkel

Időről időre felreppen a híre, hogy veszélyes ízeltlábúak kapaszkodnak fel a trópusokról érkező zöldség-gyümölcs szállítmányokra és kerülnek az európai boltok polcaira. Nos, ez időnként biztos előfordul, de ennél sokkal nagyobb problémát okoz a fogyasztóknak, hogy a távoli országokból érkező zöldségeket, gyümölcsöket félig érett állapotban szüretelik, teljes érettségüket pedig csak a szállítás során érik el, sokszor vegyszerekkel.

Különösen érdekes a banánérlelés folyamata, ami a természetes éréstől már teljesen elrugaszkodott eljárást takar. A fogyasztok.hu korábbi összeállításából kiderül, hogy a zölden leszedett gyümölcs tizenhárom Celsius fokos kamrákban érkezik be valamelyik nagy európai kikötőbe, innen szállítják többek között egy magyarországi banánérlelő üzembe. Itt négy-nyolc napos kezelés következik, melynek során a tárolót felfűtik, majd etilén-gáz beadagolásával kezdetét veszi az érlelés. Az "érett gyümölcsöt" ezután visszahűtik, majd így szállítják a hazai üzletek valamelyikébe.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az persze már egy másik kérdés, hogy egy ilyen eljárást átvészelhet-e egyáltalán egy trópusi ízeltlábú, mint például a brit Tescóban elvileg talált brazil vándorpók.

Szakértők szerint viszont nem kell feltétlenül tartanunk a vegyszeres kezeléstől. Bár a gyümölcsök minőségének megőrzését célzó eljárások alkalmanként végletesen természetidegen módszerek alkalmazásával járnak, egészségkárosító kockázatuk csekély. A gyümölcstermesztés során jóval nagyobb mennyiségben kerülnek vegyszerek a kertészeti termékekbe, ennek következtében asztalunkra is.

Jó tudni, hogy 2005-től uniós követelmény a nyomon követhetőség, azóta elvileg minden egyes gyümölcsről tudni lehet, pontosan honnan és milyen úton került az adott üzletbe.

Persze nem árt óvatosnak lenni. A citrusfélék például a szüretelés után, még a csomagolóházban egy "fürdőt" kapnak. Így vékony, néhány sejtsornyi réteg képződik felületükön, megvédve a káros hatásoktól. Ez a vegyszer azonban gyümölcs héjában marad, maradéktalanul eltávolítani alapos mosással sem lehet. Éppen ezért nem tanácsos a citrusfélék héjazatát fogyasztani. Erre egyébként már a legtöbb nagyáruházban figyelmeztetik a vásárlókat. A legtöbb laboratóriumi vizsgálat szerint a gyümölcs húsa viszont teljesen vegyszermentes!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?