Tízezrek veszíthetik el a munkájukat az adóemelés miatt

Pénzcentrum
2012. január 26. 09:35

Jelentősen lecsökkent év elejére a nyerőgép-automaták száma, de így is több mint havi hárommilliárd forint adót szed be utánuk az állam.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gépekre kivetett játékadó okán rohamosan fogynak a nyerőgépek az országban. Tavaly év végére mintegy 6700 pénznyerő automata rendelkezett olyan engedéllyel az országban, amely után a megemelt adóterheket is befizették, ami jelentős csökkenés az októberi adatokhoz képest.

Szakmai szervezetek többször hangsúlyozták a jogszabály módosításainak elfogadása után, hogy ezzel drasztikusan csökken majd az automaták száma. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) adatai szerint az adóemelés előtt nem egészen 20 ezer automata működött, amelyből a novemberi adóemelésre 9,1 ezer maradt, míg év végére számuk 8,1 ezerre csökkent.

A NAV teljes szektorra vonatkozó játékadó-egyenlege pedig arra enged következtetni, hogy mintegy 6600-6700 gép után fizették be az előírt adót. Az MSZSZ szerint ugyanakkor a jövő évtől kötelező előírás, miszerint csak szerver alapú nyerőgépek lehetnek majd az országban, tovább csökkentik majd az automaták számát. Prognózisuk szerint az sem kizárt, hogy így alig 5 ezer, az előírásoknak megfelelő gép marad.

A Pénzcentrum.hu-nak korábban Scheiber István, az MSZSZ elnöke úgy nyilatkozott: vállalkozásonként akár 5 embert is elbocsájthatnak, s ez a szám az 1100 érintett esetében tehát 5500 főt is jelenthet. Az elbocsájtások azonban itt még nem állnak meg, a piac szűkülése ugyanis átgyűrűzhet a kapcsolt vállalkozások sorsára is. Mint azt az elnök elmondta, a 7-8 ezer vendéglátóhelyről akár ezzel a számmal megegyező, vagyis 7-8 ezer munkavállalót küldhetnek el a jövőben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?