27 °C Budapest

Egyre fontosabb a biztonság a magyar kisvállalkozásoknak

2011. október 1. 18:03

Bár az 1-9 főt foglalkoztató hazai mikrovállalkozások több mint fele rendszeresen használja a világhálót munkája során, és közel háromötödüknek fontos az IT rendszerek szerepe az üzlet szempontjából, csak 1 százalékuk tervez informatikai berendezéseikhez kapcsolódó biztonsági fejlesztésbe fektetni az elkövetkezendő években. A legkisebb cégek 23 százaléka ugyanakkor már szükségesnek látja, hogy szakemberek segítségével biztosítsa vállalkozása informatikai rendszerének megbízható működését, derül ki a Magyar Telekom friss felméréséből.

A Magyar Telekom idén augusztusban az 1-9 főt foglalkoztató vállalkozásokat kérdezte arról, mennyire tartják fontosnak informatikai rendszerük biztonságos működését.

A Magyar Telekom lapunkat úgy tájékoztatta,a felmérés eredményei szerint közel 200.000 kisméretű vállalkozásnak fontos az informatikai háttér üzletük szempontjából. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a kutatás alapsokaságának tekintett, mintegy 350.000 1-9 főt foglalkoztató magyar cégre és egyéni vállalkozóra 580.000 asztali és hordozható számítógép jut, és rajtuk keresztül a munkavállalók megközelítőleg háromnegyede csatlakozik a világhálóra.

A magas számítógépes és internet-penetráció ellenére a vállalkozások több mint kétharmada nem költ érdemben informatikai rendszereinek üzemeltetésére, bár harmaduk már felismerte a folyamatos fejlesztés szükségességét. A cégek 10 százaléka használ informatikai biztonsági megoldásokat, azonban nagy részük nem vesz igénybe külsős segítséget, például fizetős vírusirtót, tűzfalat vagy spamszűrést. Ez alapján elmondható, hogy a legkisebb hazai vállalkozások informatikai rendszerükhöz fűződő viszonyát alapvető kettősség jellemzi: bár nagy részük invesztált az infrastruktúrába, de annak fejlesztésébe, legyen szó biztonsági programokról, szolgáltatásokról vagy az eszközök megújításáról, már csak kevesen terveznek befektetni.

Az informatikai rendszerükhöz kapcsolódó döntések meghozatalakor az érintett vezetők elsősorban barátaik, rokonaik és ismerőseik döntéseire támaszkodnak, 68 százalékuk bízik meg inkább bennük, mint a professzionális megoldásokban. Ugyanakkor a vállalkozások 23 százaléka már rendszergazda vagy professzionális informatikai cég segítségét is igénybe veszi.

A cégek informatikai rendszereikhez kapcsolódó beruházásaiktól elsősorban hatékonyságuk növelését és költségeik csökkentését várják
. A vizsgált vállalkozások elsősorban e-mailes kapcsolattartásra használják IT rendszerüket, a megkérdezettek fele jelölte meg ezt a lehetőséget. A cégek 10 százaléka különböző honlapokhoz, internetes alkalmazásokhoz kapcsolódó tevékenység miatt megy fel a világhálóra, azonban pusztán 5 százalékuk veszi igénybe a webet internetes telefonálás vagy chatelés végett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az infobiztonság fontosságát a hazai mikrovállalkozások egy része már felismerte. A korábban a nagyvállalatok privilégiumának tartott modern megoldásoknak köszönhetően a különböző kiszervezett szolgáltatások (pl. szerver-hosting, backup) már havidíjas alapon, tehát nagyobb befektetések nélkül is elérhetők. Ezek segítségével a kis cégeknek nem kell napi szinten foglalkozniuk informatikai problémáikkal.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?