17 °C Budapest

Ott szűkítenek a cégek, ahol tudnak

Pénzcentrum
2009. július 31. 08:32

A késedelmes fizetés - az üzleti partnereknek az államnak - a kisebb méretű, nyugat-magyarországi székhelyű, magyar tulajdonban lévő cégekre, illetve az építőiparra jellemző a leginkább - derül ki a Kopint-Tárki és a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet által az idén tavasszal készített vizsgálatból. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a banki hitel megléte önmagában jelentősen befolyásolja a késedelmes fizetést. Ha ugyanis egy cég jelentősebb hitellel rendelkezik, akkor nagyobb valószínűséggel késedelmesen fizet partnereinek, mert első a bank.

A megkérdezett cégek (314 vállalat vezetője válaszolt a kérdésekre) legnagyobb arányban értelemszerűen először kiadásaikat mérsékelték, majd 36 százalékuk a beruházások elhalasztásról számolt be, közel harmaduk pedig leépített, illetve béreket csökkentett - ilyen intézkedésekre épp a bankhitelekkel rendelkező cégeknek volt elsősorban szükségük. A válságnak nincs vége: a vállalatok 20 százaléka készül a jövőben bércsökkentésekre a felmérés szerint.

A cégek 45 százaléka kísérelte meg likviditási helyzetét javítani a kinnlevőségek behajtásával, míg hitelfelvételi szándéka a válaszadók egyharmadának volt, ám a kölcsönkérelmek közül a bankok csak minden másodikat bírálták el kedvezően, pontosabban olyan feltételekkel, amelyek vállalhatóak voltak a cégek számára. A bankok jellemzően a régi ügyfelek már meglévő hiteleit újították meg.

A hazai kis- és közepes vállalkozások óvatosabban bántak a devizahitelekkel, mindössze a vizsgált cégek 9,3 százaléka vett fel ilyen kölcsönt úgy, hogy arra nem volt exportfedezete, a túlnyomó többség nem vállalt felesleges devizakockázatot. A nem exportáló cégek esetében jellemzően a kereskedelemben érintettek csábultak el az olcsóbbnak tűnő devizahitelektől. Tovább árnyalja a képet, hogy devizahitelt többnyire olyan cégek vettek fel, amelyeknek a tulajdonosi köre részben vagy teljesen külföldi - vagyis ezek a cégek a tulajdonosi körük révén rendelkeznek devizaforrásokkal. A devizakitettséggel bíró cégek a válságra a beruházások és a bérek befagyasztásával reagáltak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem