Lehúznak a légitársaságok! Rablás pótdíjak címén...

Pénzcentrum
2008. június 16. 14:00

Az utóbbi hetekben számos szalagcím jelent meg arról, hogy a légitársaságok különböző címeken pótdíjfizetést kérnek az utasoktól. Itthon sem ismeretlen a külföldön már évek óta alkalmazott rendszer, nekünk is fizetni kell ha nem annyi csomagunk van, mint az a légitársaság szeretné! De vajon mi áll ezek hátterében?

Az olaj árának folyamatos emelkedése miatt többek között a British Airways-nél is azt eredményezte, hogy komoly áremelkedést jelentettek be, hogy így próbálják fedezni az egyre emelkedő üzemeltetési költségeket.

A BA üzemanyagpótdíját nemrég emelte 26 fontról (8138 forint) 32 fontra (10016 forint) a rövid távú szállítmányokra, 126-ról (39 438 forint) 156-ra (48 828 forint) a közepes távú szállításokra, és 158-ról (49 454 forint) 218-ra (68 234 forint) azokra a járatokra, amelyek több, mint 9 órásak. A cég szerint a pótdíjak jelentik a legátláthatóbb módszert arra, hogy a megnövekedett költségeket áthárítsák az utasokra.

Sokak szerint azonban más áll a háttérben. Ez volt ugyanis a 13. emelés azóta, hogy a légitársaság 2004 májusában bevezette az üzemanyagpótdíjat. Akkor a pótdíj mértéke 5 font (1565 forint) volt a return járatokra, miközben az olaj világpiaci ára 38 font (11894 forint) körül mozgott. Ma a díj bizonyos utak esetén már 218 font (68 234 forint), miközben az olaj ára 133 font (41 629 forint) hordónként. Ez azt jelenti, hogy bár az olaj ára három és félszeresére emelkedett, addig a British Airways által beszedett üzemanyag pótdíj a hosszabb járatokra 40-szeres emelkedésen ment keresztül.

A légitársaságok bevett szokása, hogy a megemelkedett üzemeltetési költségeket áthárítják az utasokra. A BA ezzel szemben azt a módot választotta, hogy az emelést üzemanyagpótdíj címén hajtotta végre, ezzel is azt sugallva az utazóközönségnek, hogy nem a társaság hibája az emelés, annak külső okai vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Más légitársaságok is ezt a módszert használják, szintén pótdíjat fizetettnek, csak legfeljebb más-más címen. A Ryanair a csomagok ellenőrzéséért számított fel 5 fontot (1565 forint), ami mára 16 fontra (5008 forint) emelkedett. Emellett viszont egyéb pótdíjakat is fizettet, a reptéri check in minden utasnak 2 fontjába (626 forint) került tavaly szeptemberben, ami mára megduplázódott. A társaság azzal védekezik, hogy az utasok nagy része csak kézpoggyásszal utazik, így a fizetendő összeg elenyésző.

Nem kell viszont nekünk sem nagyon keresgélni a pótdíjak után, a Wizz Air szintén díjat kér az alaptevékenységről leválasztott szolgáltatásokért, például a feladott poggyászok után. Ezzel a "diszkont" légitársaságok arra próbálják ösztönözni az utasaikat, hogy minél kevesebb csomagot vigyenek fel a gépre. Ez társaság szóvivője szerint nem csak az utazónak jelent megtakarítást, hanem a légitársaságnak is, az utaskiszolgálási díjak és a szükséges kerozin csökkenésének köszönhetően.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm