27 °C Budapest

Lehúznak a légitársaságok! Rablás pótdíjak címén...

Pénzcentrum
2008. június 16. 14:00

Az utóbbi hetekben számos szalagcím jelent meg arról, hogy a légitársaságok különböző címeken pótdíjfizetést kérnek az utasoktól. Itthon sem ismeretlen a külföldön már évek óta alkalmazott rendszer, nekünk is fizetni kell ha nem annyi csomagunk van, mint az a légitársaság szeretné! De vajon mi áll ezek hátterében?

Az olaj árának folyamatos emelkedése miatt többek között a British Airways-nél is azt eredményezte, hogy komoly áremelkedést jelentettek be, hogy így próbálják fedezni az egyre emelkedő üzemeltetési költségeket.

A BA üzemanyagpótdíját nemrég emelte 26 fontról (8138 forint) 32 fontra (10016 forint) a rövid távú szállítmányokra, 126-ról (39 438 forint) 156-ra (48 828 forint) a közepes távú szállításokra, és 158-ról (49 454 forint) 218-ra (68 234 forint) azokra a járatokra, amelyek több, mint 9 órásak. A cég szerint a pótdíjak jelentik a legátláthatóbb módszert arra, hogy a megnövekedett költségeket áthárítsák az utasokra.

Sokak szerint azonban más áll a háttérben. Ez volt ugyanis a 13. emelés azóta, hogy a légitársaság 2004 májusában bevezette az üzemanyagpótdíjat. Akkor a pótdíj mértéke 5 font (1565 forint) volt a return járatokra, miközben az olaj világpiaci ára 38 font (11894 forint) körül mozgott. Ma a díj bizonyos utak esetén már 218 font (68 234 forint), miközben az olaj ára 133 font (41 629 forint) hordónként. Ez azt jelenti, hogy bár az olaj ára három és félszeresére emelkedett, addig a British Airways által beszedett üzemanyag pótdíj a hosszabb járatokra 40-szeres emelkedésen ment keresztül.

A légitársaságok bevett szokása, hogy a megemelkedett üzemeltetési költségeket áthárítják az utasokra. A BA ezzel szemben azt a módot választotta, hogy az emelést üzemanyagpótdíj címén hajtotta végre, ezzel is azt sugallva az utazóközönségnek, hogy nem a társaság hibája az emelés, annak külső okai vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más légitársaságok is ezt a módszert használják, szintén pótdíjat fizetettnek, csak legfeljebb más-más címen. A Ryanair a csomagok ellenőrzéséért számított fel 5 fontot (1565 forint), ami mára 16 fontra (5008 forint) emelkedett. Emellett viszont egyéb pótdíjakat is fizettet, a reptéri check in minden utasnak 2 fontjába (626 forint) került tavaly szeptemberben, ami mára megduplázódott. A társaság azzal védekezik, hogy az utasok nagy része csak kézpoggyásszal utazik, így a fizetendő összeg elenyésző.

Nem kell viszont nekünk sem nagyon keresgélni a pótdíjak után, a Wizz Air szintén díjat kér az alaptevékenységről leválasztott szolgáltatásokért, például a feladott poggyászok után. Ezzel a "diszkont" légitársaságok arra próbálják ösztönözni az utasaikat, hogy minél kevesebb csomagot vigyenek fel a gépre. Ez társaság szóvivője szerint nem csak az utazónak jelent megtakarítást, hanem a légitársaságnak is, az utaskiszolgálási díjak és a szükséges kerozin csökkenésének köszönhetően.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem