Kárt okoztál, fizess! - Vagy mégse?

Pénzcentrum
2006. február 13. 08:00

Egy munkahelyen gyakran előfordulhatnak balesetek, a berendezési, használati tárgyak, munkaeszközök különböző okokból megrongálódhatnak, stb… Ilyenkor természetesen mindig felelőssé tesznek valakit, aki "elviszi a balhét" vagyis magas kártérítést fizethet.

Egy munkahelyen gyakran előfordulhatnak balesetek, a berendezési, használati tárgyak, munkaeszközök különböző okokból megrongálódhatnak, stb… Ilyenkor természetesen mindig felelőssé tesznek valakit, aki „elviszi a balhét” vagyis magas kártérítést fizethet.

Jelen összeállításunkban először azt tekintjük át, hogy milyen feltételek esetén tehető felelőssé a munkavállaló, ha ő okozza a kárt, és hogy milyen kibúvókat kereshet a kártérítés megfizetése alól.

Többször hangoztattuk már, hogy a magyar munkajogi rendszer a munkavállalók pártján áll, és a jogi szabályozással nekik kedvez. Íme erre a legjobb példa: a munkavállalók kártérítési felelőssége. Egy kis előtanulmány: a kártérítési felelősséget alapesetben a polgári jog  szabályozza, megszabva, hogy károkozás esetén kinek mit kell bizonyítani (és mint tudjuk, mindig annak a nehezebb a helyzete, aki bizonyít). A kár bekövetkeztét, annak mértékét, a vétkességet (tehát azt, hogy a kár a károkozó hibájából keletkezett és anélkül nem következett volna be) és az okozati összefüggést (vagyis hogy tényleg a károkozó magatartása miatt –és nem más okból - keletkezett a kár), mind adottnak veszik, és a károkozó bizonyíthatja, hogy mégsem úgy történt, ahogyan azt feltételezik. A Munka Törvénykönyve ezzel szemben megfordítja a bizonyítási terhet, és a fentebb felsoroltakat, mind a munkáltatónak kell bizonyítania (vagyis alapesetben itt azt feltételezzük, hogy nincs kár, nincs vétkesség, illetve okozati összefüggés stb… és lehet állítani, alátámasztani az ellenkezőjét!).

Tudnunk kell még, hogy ha a munkavállaló okoz kárt, akkor a kártérítést a fizetéséből fogják levonni, pusztán azért, mert ez a legegyszerűbb módja a pénz behajtásának a munkáltató részéről. A második könnyítés ehhez kapcsolódik: a munkavállalóktól maximum a havi átlagkeresetük 50%-a vonható le kártérítésként gondatlan károkozás esetén, és csak szándékos károkozás esetén felelnek a teljes kárért. De azért figyeljünk oda, ha olyan helyre megyünk dolgozni, ahol van kollektív szerződés, mert ez tágabb keretet szabhat meg, elmehet, illetve megállapíthat egészen 6 havi átlagkeresetet is.

A polgári jogban a kártérítés összegénél figyelembe veszik, hogy mekkora a ténylegesen okozott kár, (pl: ha egy sofőr összetöri az autót, akkor a tényleges kár az az összeg, amiből meg tudják azt javítani), az ún. „elmaradt haszon” (az előző példánál maradva az az összeg, amit az alatt az idő alatt keresne a cég, amíg javítják az összetört autót), valamint a polgári jog ismeri a nem vagyoni kár fogalmát is. A munkavállalók által okozott károknál ezek közül csak a ténylegesen okozott kárt lehet felszámítani és megfizettetni, ami általában csak a kijavítási költségeket fedi le, illetve, ha már nem lehet a dolgot megjavítani, akkor annak teljes értékét kell megfizetni, de itt vége is van a sornak.

Ha több munkavállaló együttesen okoz kárt, akkor logikusan azt gondolhatnánk, hogy vétkességük arányában felelnek, vagyis automatikusan azt nézzük, hogy ki mennyire volt hibás a kár bekövetkezésében. Ezzel szemben a Munka Törvénykönyve más szabályt ad: a vétkesek átlagkeresetük arányában felelnek.

Legvégül pedig még egy csökkentő tényező: ha a kár bekövetkezésében a munkáltató is közrehatott - mert pl. nem vitte el a fenti autónkat szervizbe rendszeresen, és a baleset ezért következett be – akkor a munkavállalónak a kárnak csak azt a részét kell megtéríteni, amiben ő volt a hibás, ami a munkáltató hibájából származott, azért neki is kell viselnie az (anyagi) következményeket.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem