Robbanás a faktoringpiacon - élre törnek bankok

Pénzcentrum
2005. november 15. 12:31

Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. – írja mai számában a Világgazdaság.
A tavalyi 338 milliárdot követően az idén 430-450 milliárd forintnyi számlát fogathatnak be a Magyar Faktoring Szövetség tagjai. Ez azt jelentheti, hogy a GDP arányos faktorált forgalom meghaladhatja a tavalyi 1,66 százalékot. Igaz ez még jócskán elmarad az EU 5 százalékos átlagától, ám ez is jelzi, hogy óriási növekedési tartalék van ebben az ágazatban. A hazai piac 2000-2004 között átlagosan évi 35 százalékos növekedést produkált, s több szakember jövőre is a trend folytatására, 20-30 százalékos bővülésre számít.
A piacbővülés alapvető okát a fizetési határidők további várható hosszabbodásában, illetve a faktoringszolgáltatás általános ismertségének és elfogadottságának növekedésében látják egyes, a területtel foglalkozó elemzők.
A faktoring iránti kereslet növekedését a bankok belépése idézi elő. A hitelintézeteknek ráadásul szélesebb  a fiókhálózatuk, ezáltal jobban el tudják érni az ügyfeleket, a keresztértékesítési lehetőségeket kihasználva pedig komplex gazdasági igényeket is ki tudnak elégíteni speciális termékkonstrukciókkal.
Jelenleg 50-50 százalékra tehető a banki hátterű, illetve a független faktorcégek aránya, a hazai bankok közül ott találjuk a piacon HVB-t, a CIB-et, a Raiffeisent, az MKB-t, a Budapest Bankot és az Erstét, ám a kör a hírek szerint tovább fog bővülni. A bankok megjelenése már most érződik a piacon: agresszív üzletszerzési politikájuk eredményeként a harmadik negyedév a faktor- és kamatdíj mérséklődését vonta maga után. A hitelintézetek egy része az ügyfélkör bővülését az ipari nagyvállalatok hazai beszállítói köréből, a szolgáltatói szektorból és az élelmiszeriparból várja. Mindenesetre lesznek olyanok is akik új területekkel próbálkoznak: a CIB Faktor például a turizmusban lát fantáziát, többen pedig áfafaktorálással bővítik kínálatukat.
Kapcsolódó cikkek:
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem