33 °C Budapest

Robbanás a faktoringpiacon - élre törnek bankok

Pénzcentrum
2005. november 15. 12:31

Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. – írja mai számában a Világgazdaság.
A tavalyi 338 milliárdot követően az idén 430-450 milliárd forintnyi számlát fogathatnak be a Magyar Faktoring Szövetség tagjai. Ez azt jelentheti, hogy a GDP arányos faktorált forgalom meghaladhatja a tavalyi 1,66 százalékot. Igaz ez még jócskán elmarad az EU 5 százalékos átlagától, ám ez is jelzi, hogy óriási növekedési tartalék van ebben az ágazatban. A hazai piac 2000-2004 között átlagosan évi 35 százalékos növekedést produkált, s több szakember jövőre is a trend folytatására, 20-30 százalékos bővülésre számít.
A piacbővülés alapvető okát a fizetési határidők további várható hosszabbodásában, illetve a faktoringszolgáltatás általános ismertségének és elfogadottságának növekedésében látják egyes, a területtel foglalkozó elemzők.
A faktoring iránti kereslet növekedését a bankok belépése idézi elő. A hitelintézeteknek ráadásul szélesebb  a fiókhálózatuk, ezáltal jobban el tudják érni az ügyfeleket, a keresztértékesítési lehetőségeket kihasználva pedig komplex gazdasági igényeket is ki tudnak elégíteni speciális termékkonstrukciókkal.
Jelenleg 50-50 százalékra tehető a banki hátterű, illetve a független faktorcégek aránya, a hazai bankok közül ott találjuk a piacon HVB-t, a CIB-et, a Raiffeisent, az MKB-t, a Budapest Bankot és az Erstét, ám a kör a hírek szerint tovább fog bővülni. A bankok megjelenése már most érződik a piacon: agresszív üzletszerzési politikájuk eredményeként a harmadik negyedév a faktor- és kamatdíj mérséklődését vonta maga után. A hitelintézetek egy része az ügyfélkör bővülését az ipari nagyvállalatok hazai beszállítói köréből, a szolgáltatói szektorból és az élelmiszeriparból várja. Mindenesetre lesznek olyanok is akik új területekkel próbálkoznak: a CIB Faktor például a turizmusban lát fantáziát, többen pedig áfafaktorálással bővítik kínálatukat.
Kapcsolódó cikkek:
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?