Robbanás a faktoringpiacon - élre törnek bankok

Pénzcentrum
2005. november 15. 12:31

Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. – írja mai számában a Világgazdaság.
A tavalyi 338 milliárdot követően az idén 430-450 milliárd forintnyi számlát fogathatnak be a Magyar Faktoring Szövetség tagjai. Ez azt jelentheti, hogy a GDP arányos faktorált forgalom meghaladhatja a tavalyi 1,66 százalékot. Igaz ez még jócskán elmarad az EU 5 százalékos átlagától, ám ez is jelzi, hogy óriási növekedési tartalék van ebben az ágazatban. A hazai piac 2000-2004 között átlagosan évi 35 százalékos növekedést produkált, s több szakember jövőre is a trend folytatására, 20-30 százalékos bővülésre számít.
A piacbővülés alapvető okát a fizetési határidők további várható hosszabbodásában, illetve a faktoringszolgáltatás általános ismertségének és elfogadottságának növekedésében látják egyes, a területtel foglalkozó elemzők.
A faktoring iránti kereslet növekedését a bankok belépése idézi elő. A hitelintézeteknek ráadásul szélesebb  a fiókhálózatuk, ezáltal jobban el tudják érni az ügyfeleket, a keresztértékesítési lehetőségeket kihasználva pedig komplex gazdasági igényeket is ki tudnak elégíteni speciális termékkonstrukciókkal.
Jelenleg 50-50 százalékra tehető a banki hátterű, illetve a független faktorcégek aránya, a hazai bankok közül ott találjuk a piacon HVB-t, a CIB-et, a Raiffeisent, az MKB-t, a Budapest Bankot és az Erstét, ám a kör a hírek szerint tovább fog bővülni. A bankok megjelenése már most érződik a piacon: agresszív üzletszerzési politikájuk eredményeként a harmadik negyedév a faktor- és kamatdíj mérséklődését vonta maga után. A hitelintézetek egy része az ügyfélkör bővülését az ipari nagyvállalatok hazai beszállítói köréből, a szolgáltatói szektorból és az élelmiszeriparból várja. Mindenesetre lesznek olyanok is akik új területekkel próbálkoznak: a CIB Faktor például a turizmusban lát fantáziát, többen pedig áfafaktorálással bővítik kínálatukat.
Kapcsolódó cikkek:
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm