10 °C Budapest

Robbanás a faktoringpiacon - élre törnek bankok

Pénzcentrum
2005. november 15. 12:31

Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. - írja mai számában a Világgazdaság.

 
Az idén közel 450 milliárd forint forgalmat is lebonyolíthatnak a hazai faktorcégek, ráadásul ez a 30 százalék feletti növekedési ütem az elkövetkezendő éveket is jellemezheti. – írja mai számában a Világgazdaság.
A tavalyi 338 milliárdot követően az idén 430-450 milliárd forintnyi számlát fogathatnak be a Magyar Faktoring Szövetség tagjai. Ez azt jelentheti, hogy a GDP arányos faktorált forgalom meghaladhatja a tavalyi 1,66 százalékot. Igaz ez még jócskán elmarad az EU 5 százalékos átlagától, ám ez is jelzi, hogy óriási növekedési tartalék van ebben az ágazatban. A hazai piac 2000-2004 között átlagosan évi 35 százalékos növekedést produkált, s több szakember jövőre is a trend folytatására, 20-30 százalékos bővülésre számít.
A piacbővülés alapvető okát a fizetési határidők további várható hosszabbodásában, illetve a faktoringszolgáltatás általános ismertségének és elfogadottságának növekedésében látják egyes, a területtel foglalkozó elemzők.
A faktoring iránti kereslet növekedését a bankok belépése idézi elő. A hitelintézeteknek ráadásul szélesebb  a fiókhálózatuk, ezáltal jobban el tudják érni az ügyfeleket, a keresztértékesítési lehetőségeket kihasználva pedig komplex gazdasági igényeket is ki tudnak elégíteni speciális termékkonstrukciókkal.
Jelenleg 50-50 százalékra tehető a banki hátterű, illetve a független faktorcégek aránya, a hazai bankok közül ott találjuk a piacon HVB-t, a CIB-et, a Raiffeisent, az MKB-t, a Budapest Bankot és az Erstét, ám a kör a hírek szerint tovább fog bővülni. A bankok megjelenése már most érződik a piacon: agresszív üzletszerzési politikájuk eredményeként a harmadik negyedév a faktor- és kamatdíj mérséklődését vonta maga után. A hitelintézetek egy része az ügyfélkör bővülését az ipari nagyvállalatok hazai beszállítói köréből, a szolgáltatói szektorból és az élelmiszeriparból várja. Mindenesetre lesznek olyanok is akik új területekkel próbálkoznak: a CIB Faktor például a turizmusban lát fantáziát, többen pedig áfafaktorálással bővítik kínálatukat.
Kapcsolódó cikkek:
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem