6 °C Budapest
Business accounting concept, Business man using calculator with computer laptop, budget and loan paper in office.

Semmit sem érnek az ilyen magyar kisvállalkozások? Bezuhant a felvásárlási kedv

MTI
2024. február 20. 22:00

A visszaesés ellenére a világátlag felett teljesített tavaly Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási piac (M&A, mergers and acquisitions) - közölte kedden a Mazars. A térség országaiban 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le a befektetők - írta a nemzetközi tanácsadó cég, amely a nyilvánosságra került tranzakciós adatok alapján úgy látja, hogy a térség a gazdasági kihívások ellenére sem rendült meg. A befektetők egyebek mellett az energiaárak és az ukrajnai háború miatt jelentős visszaesésre számítottak, ennek ellenére a cégvásárlások és vállalategyesítések régiós piaca mindössze 15 százalékkal csökkent, ami jobb eredmény a globális átlagnál, és meghaladja a járvány előtti szintet.

Az összesítés szerint a térségben a technológiai cégek a legvonzóbbak a befektetők számára, 2023-ban 114 ügylet ezen a területen jött létre. A térség legforgalmasabb M&A-piaca Ausztria, Csehország, Lengyelország és Románia volt összesen 709 tranzakcióval. Bár a geopolitikai helyzet bizonytalan, a gazdasági kilátások javultak, a fizetésképtelenné váló cégek találhatnak befektetőt, így 2024-ben emelkedés valószínűsíthető a régióban - írták.

Magyarországon a térség átlagánál kissé nagyobb mértékben, 21 százalékkal esett vissza a vállalategyesítési és akvizíciós piac az ügyletek száma alapján. A 61 tranzakció túlnyomó többsége nem nyilvános, így az összértékük sem hasonlítható össze a korábbiakkal. A külföldi vásárlók főképp a magánegészségügy és az informatika iránt érdeklődnek, ha Magyarországon vásárolnak vállalati tulajdont, de a megújuló energiaforrás is egyre népszerűbb befektetési célpont - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem