35 °C Budapest
Close up lawyer businessman working or reading lawbook in office workplace for consultant lawyer concept.

Erre sok magyar vállalkozó nincs felkészülve: betehet nekik az új EU-s szabályozás?

2023. július 18. 19:32

Az uniós vámügyi reform javaslatai közé tartozik egy új uniós vámhatóság létrehozása és az e-kereskedelem fejlesztése. Az adózásban fontos változtatásokat tartalmaznak, amelyek a digitális kor igényeivel összhangban vannak és a HÉA rendszer modernizálását, a vállalkozások terheinek csökkentését és a HÉA-csalás elleni küzdelmet célozzák. A javaslatoknak még egyhangú uniós jóváhagyásra van szükségük, de már most érdemes az érintett vállalkozásoknak Magyarországon is megismerkedniük velük és felmérniük a potenciális hatásokat.

A BDO nemzetközi hálózatának tagja, a BDO Hollandia publikációjában áttekintik az Európai Bizottság javaslatait az uniós vámügyi reform kapcsán, amelynek ismerete minden e-kereskedelemben érintett vállalat számára fontos. Az alábbiakban BDO közleményét közöljük.

Az Európai Bizottság 2023. május 17-én javaslatokat terjesztett elő az EU vámuniójának átfogó reformjára vonatkozóan, olvasható a BDO Hollandia oldalán. A javaslatok között szerepel egy új uniós vámhatóság létrehozása az uniós vámadatközpont felügyeletére, valamint "az elektronikus kereskedelem korszerűbb megközelítése".

A vámügyi javaslatok tartalmaznak néhány fontos HÉA-val kapcsolatos változtatást is, amelyek a 2021. júliusi e-kereskedelmi HÉA-csomag módosításaira épülnek, és összhangban vannak a VIDA (VAT in the Digital Age), azaz „HÉA a digitális korban” javaslatokkal, amelyek célja az uniós HÉA rendszer korszerűsítése és átalakítása a digitális korszak feltételeinek megfelelően, a vállalkozások HÉA-követési terheinek csökkentése, valamint a HÉA-csalás elleni fellépés fokozása és ezáltal a HÉA-hiány csökkentése.

A HÉA javaslat fő elemei:

A vámjavaslatok szerint, a 2028-tól hatályos HÉA-változások röviden összefoglalva az alábbiak szerint bővülnek:

  • az elektronikus platformokra vonatkozó "közvetett szállító" (Deemed Supplier) szabály alkalmazása a 150 eurót meghaladó értékű, minősített importált árucikkek online ékesítésére;
  • az IOSS-rendszer („Import One Stop Shop scheme”, azaz „egyablakos import rendszer”) alkalmazása a 150 eurót meghaladó értékű, minősített importáruk online értékesítésére;
  • a postai szolgáltatókra, expressz fuvarozókra stb. vonatkozó speciális szabályok a 150 eurót meghaladó értékű, minősített árucikkek küldeményeire

A javasolt reformok között szerepel a kis szállítmányokra vonatkozó mentesség eltörlése és az úgynevezett "közvetett importőr" (Deemed Importer) rendszer bevezetése az elektronikus piacterek esetében. Ezek az elektronikus platformok importáláskor mind a HÉA, mind a vámok megfizetésére kötelezettek lesznek. A kis értékű árukra egyszerűsített vámkezelést alkalmaznak. Ezen egyszerűsített tarifális szabályozás keretében a közvetett importőr választhat az előre meghatározott "bucket" tarifák közül egyet, amelyet a vámértékre alkalmazni kell.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A javasolt HÉA-változások kiterjedtek és összetettek, és a teljes feldolgozásukhoz időre lesz szükség. A módosítások azonban nagyon is üdvözlendők, és ha a változatlanul jóváhagyják őket, minden bizonnyal tovább segítik a VIDA-javaslatok fent vázolt alapvető céljainak elérését.

Megjegyzendő, hogy a javasolt intézkedéseket valamennyi uniós tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessenek (ami nem lesz könnyű feladat), így 2023 folyamán erőteljes viták tárgyát képezik majd, és ennek következtében további felülvizsgálatra kerülnek. Az érintett vállalkozásoknak azonban már most el kell kezdeniük megismerkedni a javaslatokkal, hogy fel tudják mérni a vállalkozásukra gyakorolt várható hatásukat - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem