Repkednek a százmilliók a Cápák közöttben: mutatjuk a legmenőbb kishalakat, akik kaszáltak

Repkednek a százmilliók a Cápák közöttben: mutatjuk a legmenőbb kishalakat, akik kaszáltak

2023. január 7. 14:04

2023. január 8-án, vasárnap 19 órakor indul útnak a Cápák között című üzleti show 5. évada az RTL csatornáján. A műsor töretlen népszerűségnek örvend, nem csak szórakoztat, de edukálja is a nézőket. A Pénzcentrumon is évek óta figyelemmel kísérjük hétről hétre a részeket, és most kedvcsinálóként összegyűjtöttük az utóbbi évadok legérdekesebb, legviccesebb, legmeghatóbb jeleneteit, a kedvenceinket.

Töretlen a népszerűsége a Cápák között című üzleti showműsornak, vasárnap, azaz január 8-án immár az ötödik évaddal jelentkeznek a készítők, melyben a nemzetközileg is elismert, milliárdos befektetők, azaz a Cápák, olyan innovatív vállalkozásokat keresnek, melyekkel berobbanhatnak a startupok világába.

A formátum eredeti változata, az angol Dragons’ Den 2005-ben hódította meg a világot, ma már 45 országban látható, hazánkban 2019-ben került először képernyőre, azóta évről évre nő a sikere. Az elmúlt évadok során ennek köszönhetően több tucat kis-, és középvállalkozás, valamint startup talált befektetőt és üzleti mentort magának. Sőt, a műsor mára kinőtte magát, és nem csupán szórakoztat, de komoly eredményeket is fel tud mutatni: általa olyan üzleti együttműködések valósultak meg, melyek amúgy nem jöhettek volna létre.

Büszkék vagyunk rá, hogy a partnereink valóban részesei ennek az ökoszisztémának, a sajátjukként gondozzák a közös céljainkat, a műsor után is segítik a vállalkozásokat, de talán még különlegesebb, hogy egyre többször előfordul, hogy a partnerek egymással is fuzionálnak már, sőt, a vállalkozások, amelyek a Cápák előtt szerepeltek, az adások után és közös termékeket hoznak létre, segítik egymást

- összegezte nemrég a Pénzcentrum kérdésére az indulás kapcsán Máté Krisztina, a műsor producere. A Cápák között című üzleti showműsort a Pénzcentrum is nyomon kövezi évek óta, hiszen nem csak egy szórakoztatóipari termékről, hanem fontos edukációs platformról van szó. Olyan alapfogalmak megértéséhez kerülhetnek közelebb a nézők, mint a hozam, a befektetés, nyereség vagy éppen árbevétel - melyek fájóan hiányoznak a magyar oktatás rendszer tananyagaiból.

Az évek hosszú során, mióta nézzük és elemezzük a műsorokat, lettek kedvenceink: ki nagyszerű ötlete, ki parádés előadásmódja, ki pedig hihetetlen önbizalma miatt akadt meg az emlékezetünkben. Összeszedtük most a Pénzcentrum szerkesztőinek 5 kedvenc kishalát.

Pelenkában a Cápák előtt

Ezüst Koppány 33 éves, és egy világmegváltó ötlettel jött a cápákhoz, de ami még ennél is meglepőbb: egy szál pelenkában. A Cápáknak elakadt a lélegzete ugyan, de nem az általa hozott terméktől, a mosható pelenkától, hanem sokkal inkább a látványtól. "Erre a látványra majd valami gyógyszert kell szednem, hogy elfelejtsem" - fogalmazott például Balogh Péter. Koppány 20 millió forintot kért a vállalkozása, azonban nem talált befektetőt. A legfőbb kifogás az volt ellene, hogy hasonló mosható pelenkák már régóta jelen vannak a piacon, gyakorlatilag semmi újdonságot nem tudott felmutatni, ahogy arról sem tudta meggyőzni a cápákat, hogy az ő terméke különleges és egyedi.

Ettől függetlenül sosem fogjuk elfelejteni ezt a pitch-et.

Ezüst Koppány a Cápák között című üzleti showműsorban (Fotó: RTL Magyarország)
Ezüst Koppány a Cápák között című üzleti showműsorban (Fotó: RTL Magyarország)

Miénk a világ!

Bizonyára sokan hallottak már a Munch ételmentő alkalmazásról, mely a Cápák között műsora után lett igazán népszerű. Pereperica Kirill és Wettstein Albert egy olyan alkalmazást fejlesztett, mely ételt ment.  Évente 68 kg élelmiszert öntünk a kukába, ami óriási veszteséget jelent nem csak az élelmiszer előállítóinak, a kereskedőknek, hanem a fogyasztóknak is. Az app segítségével a már nehezen eladható készételeket féláron megvásárolhatják a használók.  Nem is csoda, hogy minden cápa beszállt fejenként 1 százalékot kaptak 3 millióért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Versbarátok közt

Ismerős lehetett egy kishal azoknak, akik néztek valaha szappanoperát az RTL-en: egy korábbi Barátok közt szereplő, Szabó Erika, és testvére, Szabó József állt a Cápák elé. Már létező és jól működő vállalkozással érkeztek. A SimpleOnYou a pólóin korszerűen, dizájnosan tálalja a verseket, hiszen költeményt viselni magunkon lehet menő is akár. A webshopos értékesítésből az elmúlt évben 30 millió forintos forgalmat értek el, melynek nagyjából 40 százaléka a profit. A gyártósoruk professzionális szintre való felfejlesztéséhez kért Erika és József. Végül úgy alakult, hogy a stúdióban ülő befektetőket nem sikerült meggyőzni, azt érezték, hogy ehhez nekik nincs közük, ez a cég megáll a saját lábán is.

Pizsamás cápa a Cápák előtt

Viniczai Benedek egy híraggregátor oldal ötletével állt a befektetők elé, ami a mesterséges intelligencia segítségével gyűjti össze, kategorizálja és viszi a fogyasztó elé a híreket. Úgy mutatkozott be, mint a TikTok Szellő Istvánja. 2021 augusztusában indultak, és elmondása szerint már 28 ezer ember követi náluk a híreket. Minden egyes átkattintásért fizetnek neki a hírforrások 1 forintot, ami már hatszorosan térül meg elmondása szerint. Médiabirodalom felépítéséhez kért pénzt a befektetőktől: 30 millió forintért 10 százalékot ajánlott fel a cégből Benedek, amit online kampányra, marketingre költene el.

Viniczai Benedek az RTL Klub Cápák között című műsor befektetői előtt Fotó: RTL Magyarország
Viniczai Benedek az RTL Klub Cápák között című műsor befektetői előtt Fotó: RTL Magyarország

Egy kártya mind felett

Drabant Sebestyén a feleslegesen kinyomtatott névjegykártyák és reklámanyagok problémájára kínált megoldást termékével, egy digitális névjegykártyával. Az Urilcardot elég csak odaérinteni a telefonhoz, és az adatok egyből megjelennek. A 20-25 ezer forintos eladási árnak nagyjából a fele marad meg neki. Sebestyén nem titkolta, hogy elsősorban Petyáért ment a Cápákhoz, és nem is kellett csalódnia. 15 milliós befektetésért cserébe 5 % tulajdonrészt kínált a cégéből, mellyel 200 milliós árbevételre tervez 2022-re. Balogh Péternek persze egyből felcsillant a szeme.

A natúr bor nagyasszonya

Nagy pillanata volt a műsornak Balogh Levente és Homoky Dorka találkozása is: Dorka akkor 29 éves volt, 4. generációs borász, aki Tokaj-Hegyalján készít natúr borokat, évi 5 ezer palackot. Levente 7 helyett 25 százalékot kért a vállalkozásból, ami lényegesen több, mint amit Dorka ajánlott első körben, mégis elfogadta. Az együttműködésük azóta is virágzik, mint ahogy Dorka azt elárulta tavaly a Pénzcentrumnak:

Azt hiszem minden tervemet, sőt még többet is megvalósítottam a szerepléssel. Kaptam befektetést, a K&H Bank különdíjára való jelölést, a Telekom különdíját, illetve az ezekhez járó kommunikációt. A tokaj-hegyaljai borászatomba befektetett Balogh Levente, és azóta megalapítottuk az új, közös cégünket. Nagyon gyorsan nagyon felpörgött az élet, és sok új lehetőség talál meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem