12 °C Budapest
Business accounting concept, Business man using calculator with computer laptop, budget and loan paper in office.

Fontos változás az adóbevallásoknál: rengetegen érintettek, jobb lesz felkészülni

2022. december 22. 16:15

A magyar kormány december 7-én jelentette meg kormányrendeletét (496/2022. (XII. 7.)), amely módosította a nyár folyamán bevezetett, extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormány rendeletet. Az új rendelet két fontos módosítást tartalmazott, amely hatással van az energiaszektorban működő vállalatokra.

Az egyik jelentős módosítás a kőolajtermelőkre kivetett extraprofit adókulcs korábbi 40%-ról történő nagymértékű megemelése 95%-ra. Az intézkedés célja az üzemanyag-ársapka eltörléséből fakadó magasabb benzinárak miatt keletkező extraprofit állami elvonása és annak a Rezsivédelmi Alapba történő átcsoportosítása. Az extraprofit adó az Oroszországból érkező olaj, valamint a piaci, Brent típusú olaj árainak különbözetéből fakadó extra bevételt adóztatja és lényegében a Mol csoportot érinti.

Nem ez az első eset, hogy a kormány megemeli ezen extraprofit adó mértékét, hiszen a nyári bevezetéskor az eredeti adókulcs 25%-volt, amely augusztusban 40%-ra emelkedett

– mondta Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere. A kormány egy másik fontos változtatást is bevezetett a köznyelvben “Robin Hood adó” -ként ismert energiaellátók jövedelemadójával kapcsolatban. A módosítás értelmében, amely az energiapiaci szereplők jelentős körét érinti, a 2023-as adóévre vonatkozóan a Robin Hood adó mértéke a jelenlegi 31%-ról 41%-ra emelkedik.

A Robin Hood adó alapvetően egy olyan szektorális jövedelemadó, amely az energiapiacon bizonyos tevékenységekből származó nyereséget adóztatja. Jövedelemadóra kötelezettek köre többek között a szénhidrogén-kitermelési tevékenységet végző bányavállalkozókra, a kőolajtermék-előállítókra, az üzemanyag-nagykereskedőkre, a villamosenergia- és földgáz- kereskedőkre, egyetemes szolgáltatókra, erőművekre és hálózati elosztókra terjed ki, tehát az energiaellátási lánc egészére

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– ismerteti a részleteket Bővíz Ferenc, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.Az adóalanyok köréből azonban fontos kivételt képeznek azok a megújuló energiaforrást (vagy hulladékból nyert energiát) felhasználó villamosenergia-termelők, melyek erőműveinek beépített teljesítőképessége nem haladja meg az 50 MW-ot, és a megtermelt villamosenergiát a KÁT vagy METÁR támogatási rendszerben értékesítik.

A nyári extraprofit adók bevezetésekor azonban a kormány az alapvetően az energiaszektort érintő Robin Hood adóalanyi kört kiterjesztette a feldolgozóipari gyártókra, azaz a bioetanolt, a keményítőt és keményítőterméket, valamint a napraforgóolajat gyártó társaságokra, így a magasabb adókulcs 2023-ra vonatkozóan őket is érinti. A jelenlegi szabályok alapján az adóemelés csak a 2023-as évre vonatkozik. Fontos azonban megjegyezni, hogy míg a 2023-as évi adófizetési kötelezettség esedékessége 2024, az új rendelkezések szerint a 2023. adóévi adóelőlegek megfizetése során is már a megnövekedett 41%-os adómértéket kell alkalmazni, így pénzforgalmi szempontból a vonatkozó társaságokat már 2023-tól érinti az adómérték emelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm