33 °C Budapest
30 milliót érhet egy jó ötlet: FinTech-gurukat keres az MKB

30 milliót érhet egy jó ötlet: FinTech-gurukat keres az MKB

2016. november 21. 14:04

Új típusú pénzforgalmi szereplők forgatják fel a piacot, versenyt teremtenek és általuk extra és jobb pénzügyi szolgáltatások jöhetnek létre. A jegybank már dolgozik az azonnali átutalást lehetővé tevő rendszeren, amely mellé új és könnyű megoldásokat hozhatnak a FinTech ötletek. A nyitás persze nagyon sok nehézséggel fog járni.


"Megmozdult a pénzforgalmi piac" - hívta fel a figyelmet az MKB Bank által szervezett FinTech Akadémia harmadik napján Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója. Míg korábban gyengébb volt a verseny, ma már új szereplők is megjelentek ezen a piacon. Ez pedig többek között azzal is magyarázható, hogy a hagyományos, régi szereplők begyökeresedtek a rendszerbe és túlságosan magas korlátokat állítottak.

A hagyományos szereplők nagyon régi rendszerekkel rendelkeznek, és ezekhez nagyon nehezen is nyúlnak hozzá

- emelte ki Bartha Lajos.

Jelenleg, ha valaki hétvégén vagy este szeretne utalni, akkor az csak több nap alatt, vagy másnapra érkezik meg a címzetthez. Manapság azonban egyre gyorsabban megy át a technológiai fejlődés a mindennapi életünkbe. Az emberek pedig nem értik, hogy ha az emailek pillanatok alatt megérkeznek egyik helyről a másikra, akkor ez a pénzzel miért nincsen így. Ez, és hasonló kérdések vezettek odáig, hogy megjelentek az innovátorok a piacon és az új vállalatok beálltak a régi szolgáltatók és az ügyfeleik közé. Ez idézte elő, hogy az elmúlt időszakban két fontos EU-s szabály is változott.

Az egyik a Fizetési számla irányelve, ami teljesen egységessé és átláthatóvá tesz a pénzforgalmi szolgáltatásokat. Célja többek között a hatékony és zökkenőmentes pénzügyi mobilitás támogatása. A rendelet egyébként már idén szeptember 18-tól hatályos.

A másik változás a Pénzforgalmi irányelv, amely csak 2018. január 13-án lép hatályba. A célja pedig az, hogy hatékonyabb európai pénzforgalmat generáljon, de fontos szempont a biztonsági feltételek növelése is. A jogbiztonság és az alacsony árak mellett pedig egyenlő feltételeket próbál teremteni a régi és az új típusú forgalmi szolgáltatók között.

Kik az új típusú pénzforgalmi szolgáltatók?

Ma még direkt kapcsolat van a bankok és az ügyfelek között, de bankok és az ügyfelek közé már legálisan fognak bejönni az új szereplők, pusztán azért mert ezek a szolgáltatók extra, jobb és többlet szolgáltatást tudnak nyújtani a fogyasztóknak a régi szereplőkhöz képest. A nehézség azonban az, hogy az új szereplőknél nincsen szerződéses jogviszony.

Ellenben engedélyköteles lesz az új szolgáltatás. Vagyis bejöhetnek a piacra az új szolgáltatók, de nem szabályozatlanul, hiszen az MNB és az európai bankhatóság is figyelni fogja őket. A kisebb cégeknek például felelősségbiztosítást kell kötniük, annak érdekében, hogy az ügyfeleik is biztonságban legyenek.

A jegybank célja az, hogy megteremtse a versenyteret, annak érdekében, hogy a végén jobb szolgáltatások szülessenek. Az MNB már dolgozik az azonnali átutalást megvalósító rendszeren, amely mellé új és egyszerű megoldások kellenek. Ilyen lehet többek között a másodlagos azonosítók nyújtotta lehetőségek - vagyis, hogy egy utaláshoz már ne kelljen feltétlen a címzett számlaszáma.

Az azonnali fizetési rendszer előreláthatólag 2019 második felében indulhat el.

Nem az a fontos, mit szeretnének a bankok

Bálint Viktor, a BNL Growth Partners ügyvezetőjének véleménye szerint a világ tele van fogyasztói frusztrációval és nem arra van szükség, amit a bankok szeretnének, hanem amit az ügyfelek. Mindig abban kell gondolkoznunk, hogyan tudjuk egyesével megérteni fogyasztóinkat, és előre megmondani azt, mire van szükségük. A fogyasztók élethelyzetének javítása a cél, ezt kellene a cégeknek szem előtt tartani és ehhez passzoló FinTech megoldásokkal előrukkolni. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a B2B területén még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség.

Jelenleg a banki értékesítéseknek kevesebb, mint 10 százaléka zajlik online, míg a fejlettebb országokban ez hamarosan 50 százalék felé is felmehet. A kérdés csupán az, hogy ki fogja ezeket az ügyfélkapcsolatokat birtokolni?

A nyitás nagyon sok nehézséggel fog járni, még mindig nagyon fontos a banki brand, jobban hiszünk a bankoknak, mintha egy kis cég kínálná nekünk ugyanazt a szolgáltatást

- hívta fel a figyelmet Bálint Viktor.

Érdemes átgondolni, mennyire lehetnek önállóan sikeresek az új startup cégek ebben a világban. A bankokhoz való csatlakozások lehet, hogy nagyobb esélyt adnak arra, hogy ezek a cégek működjenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A blockchain világa

Vajon képesek vagyunk egy olyan számítógépek által létrehozott világot használni, ahol nincsenek központi szereplők és előre lefektetett szabályok? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a blockchain. Hiszen nagyon fontos számunkra a bizalom, a bankokban is megbízunk és a központi bankok is azért alakultak ki, hogy legyen valaki, akik irányít.

A fiatalok nagyon kedvelik az új világot, amelyben nincs szükség bankárokra és politikusokra, hiszen a blokchain biztosítja azt, hogy a hálózat összes szereplője által jóváhagyott dolgok beíródjanak egy szabályrendszerbe. A pénzügyi szektornak pedig mindez azért nagyon fontos, mert ezzel a módszerrel rengeteg pénzt tudnak megtakarítani. Emiatt ma már rengeteg pénzügyi szereplő van már a blockchainben.

5 évvel ezelőtt csináltunk egy biofarmot, amihez szükség volt egy közös elszámoló rendszerre, így találtunk rá a bitcoinra

- kezdte a MrCoin történetét Debreceni Barnabás, a Shinrai vezérigazgatója.

A bitcoin - ami tulajdonképpen egy digitális fizetőeszköz - az első blockchain alapon működő hálózat, vagyis nem függ központi kibocsátótól és a hatóságoktól. Ezt hazánkban már az első sajtótájékoztatón teltházzal mutatták be 2014 nyarán, a bitcoin árfolyama azonban már 2013 végén elindult durván felfelé. A MrCoin alapítói egy hétvége alatt készíttek egy weboldalt, ahol az emberek egyszerűen pár óra alatt tudnak bitcoint vásárolni.

Annyira népszerű lett a cég, hogy automatizálni kellett a rendszert és az oldalhoz egy új dizájnt is kitaláltak, ami egy kedves mesekönyv figurára emlékeztet. Sokan kételkedtek abban, hogy egy komoly pénzügyi szolgáltatóhoz túl kedves ez a dizájn, de mégis működött. A változtatáskor ugyanis nagyon alacsonyan volt a bizalom a pénzügyi szolgáltatókban, a MrCoin figurája pedig nem bizalmat sugároz, de sokkal inkább emberközeli.

A cégnél nincsen például ügyfélszolgálat sem, hanem csak ügyfélboldogság. Ha valaki felhívja őket, akkor segítséget adnak neki, nem pedig eladni próbálnak valamit. A cég ebből nem is feltétlen profitál, de a jó tapasztalatot sokan megosztják másokkal, így végül megéri - mesélte Debreceni Barnabás.

Neked is van egy jó ötleted?

Lemák Gábor FinTech-szakértő előadásában arra emlékezetett, hogy Európában nagyon sok olyan szolgáltató van, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy mi is kártyaalapú szolgáltatásokat nyújthassunk. De a bankok is biztosíthantnak egy jó alapinfrastruktúrát, amelyre új típusú szolgáltatások épülhetnek rá.

Ezt a gondolatmenetet követi az MKB Bank FinTech programja. A bank speciális versenyt szervez, valamint inkubátor programot indít, hogy az ötletgazdákkal közösen exportképes fintech termékek álljanak elő, amelyek meghódíthatják a magyar és a nemzetközi piacokat.

Az MKB FinTech versenyére bárki jelentkezhet, akinek már van valamilyen alapkoncepciója. A kiválasztottak akár 30 millió forint finanszírozást is kaphatnak ötletük megvalósításához

- jelentette be Hetényi Márk, az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese.

A versenyre 2016. december elsején 20:00-ig lehet jelentkezni.

A pályázat részleteit az esemény honlapján olvashatjuk el.

Címlapkép forrása: Shutterstock/Zapp2Photo

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?