3 °C Budapest

Zimmer Frei: feketézésre kényszerülhetnek a szállásadók

Pénzcentrum
2015. július 7. 08:35

Az év végéig a magánszállásadóknak is át kell térniük az online pénztárgépek használatára, ami jelentős többletterheket ró majd rájuk - írta a Napi Gazdaság kedden. A lap szerint ez sokakat késztethet arra, hogy hivatalosan feladják tevékenységüket, és a feketegazdaságban folytassák azt.

Jelenleg mintegy kétszázezer férőhely van a magyarországi magánszálláshelyeken, legtöbbjük a Balaton körül, Siófokon és környékén például 12 ezer ágy. Több, a falusi turizmusban részt vevő magánszemélyt tartanak számon Heves megyében, Borsodban, Baranyában, illetve általában a borvidékek, tavak közelében.

A törvényesen bejegyzett falusi szállásadók száma valamivel több mint 2800, azt azonban nem lehet megbecsülni, hányan végzik a tevékenységet szabálytalanul - mondta a lapnak Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke. Hozzátette, hogy 2009-ben még 7400 magánszállásadót jegyeztek, ám a belföldi turizmus válság miatti visszaesése, illetve az adómentesség eltörlése megtizedelte az ágazatot.

A szakember szerint a piac szereplői jelenleg is átláthatóan működnek: havonta elektronikusan jelenteniük kell az adóhatóságnak forgalmukat, továbbá az önkormányzatok is folyamatosan ellenőrzik az idegenforgalmi adó beszedését a szálláshelyeken megforduló vendégek száma alapján. "Az online pénztárgépre való átállás célja nyilvánvalóan a piacfehérítés. Azonban folyamatosan egyeztetünk az érintett minisztériumokkal, el akarjuk érni a rendelkezés enyhítését, mert indokolatlanul nagy terhet ró erre a kis bevételű turisztikai területre" - mondta Szabó Géza.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?