Bírósági eljárás indul Magyarország ellen

Pénzcentrum
2008. június 27. 08:29

A Bizottság lépéseket tesz annak biztosítása érdekében, hogy hat tagállam végrehajtsa a belső piaccal kapcsolatos uniós szabályokat. A Bizottság eljárást indít Lettország ellen az Európai Bíróság előtt, mivel az elmulasztotta egy társasági joggal kapcsolatos irányelvnek a nemzeti jogrendszerében való végrehajtását. Magyarország ellen is bírósági eljárás indul az egyik tőkekövetelmény-irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Végül a Bizottság hivatalos felszólításokat küld a Cseh Köztársaság, Hollandia, Lengyelország és Portugália részére a viszontbiztosításról szóló irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Ezek a felszólítások "indokolással ellátott vélemény" formáját öltik, amely az EK-Szerződés 226. cikkében előírt jogsértési eljárás második lépését jelenti. Ha a Bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja - olvasható az intézmény közleményében.

Társasági jog - Lettország

A meghatározott jogi formájú társaságokra vonatkozó nyilvánossági követelményeket megállapító irányelv (a 2003/58/EK irányelv) az első társasági jogi irányelvet (a 68/151/EGK irányelvet) korszerűsítette azáltal, hogy lehetővé tette, hogy a társaságok elektronikus úton nyújtsanak be dokumentumokat a cég- vagy kereskedelmi nyilvántartásokba. Az irányelv azt is lehetővé tette, hogy az érdekelt felek a dokumentumok másolatait elektronikus úton kérjék ki a nyilvántartásból. A tagállamoknak 2006. december 31-ig kellett végrehajtaniuk az irányelv rendelkezéseit. A Bizottság úgy döntött, hogy az említett irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt jogsértési eljárást indít Lettország ellen az Európai Bíróság előtt.

Tőkekövetelmény-irányelvek - Magyarország

A Bizottság úgy döntött, hogy eljárást indít a Bíróság előtt Magyarország ellen, mivel az elmulasztotta az egyik tőkekövetelmény-irányelv (a befektetési vállalkozások és hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló 2006/49/EK irányelv) átültetését. Noha Magyarország megtette az átültetéshez szükséges főbb lépéseket, az általa hozott végrehajtási intézkedések tekintetében továbbra is hiányosságok tapasztalhatók. A 2006/49/EK irányelv esetében a Bizottságnak megküldött értesítés csupán részleges átültetésre utal.

A tőkekövetelmény-irányelveket a tagállamoknak 2006. december 31-ig kellett nemzeti jogrendjükbe átültetniük. Az irányelvek új szabályokat állapítottak meg a tőkekövetelmények vonatkozásában. A tőkekövetelmények előírják, milyen összegű pénzforrásokkal kell a bankoknak és befektetési vállalkozásoknak rendelkezniük annak érdekében, hogy képesek legyenek fedezni az általuk viselt kockázatokat, és biztosítani tudják a betétesek védelmét. A fent említett két irányelv gondoskodik arról, hogy a tagországok Európa-szerte következetesen alkalmazzák a tőkekövetelmények vonatkozásában meghatározott új keretrendszert, amelyet a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság fogadott el ("Bázel II" egyezmény).

Viszontbiztosítás - Cseh Köztársaság, Hollandia és Portugália

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A viszontbiztosításról szóló 2005/68/EK irányelv hiányt pótol a biztosításokra vonatkozó uniós jogalkotásban, amely a múltban nem szabályozta a szakosodott viszontbiztosítók (azaz közvetlen biztosítási tevékenységgel nem foglalkozó viszontbiztosítók) működését. A viszontbiztosításra vonatkozó uniós szabályozási keret hiánya miatt a különböző tagállamokban működő, viszontbiztosítással foglalkozó vállalkozások felügyeleti szintje között jelentős eltérések tapasztalhatók, és nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek.

Az irányelv szabályozási kerete az életbiztosítás körén kívül eső biztosításokról szóló irányelvek meglévő prudenciális rendszerére épül, és a viszontbiztosítással foglalkozó vállalkozásokra is kiterjeszti a székhely szerinti állam által végzett ellenőrzés és az egységes engedély elvét.

Az átültetésre meghatározott határidő 2007. december 10-én járt le. Tekintettel arra, hogy a tagállamok nem tettek meg minden intézkedést az irányelv átültetése érdekében, ezzel veszélyeztetik az irányelvvel bevezetett szabályok érvényesülését. A Bizottság hivatalos felszólítást küldött az említett tagállamoknak, és mivel az irányelv teljes körű átültetésére és a vonatkozó átültető intézkedések közlésére ezután sem került sor, a mulasztó tagállamok esetében indokolással ellátott vélemény elküldéséről határozott.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem