18 °C Budapest

Bírósági eljárás indul Magyarország ellen

Pénzcentrum
2008. június 27. 08:29

A Bizottság lépéseket tesz annak biztosítása érdekében, hogy hat tagállam végrehajtsa a belső piaccal kapcsolatos uniós szabályokat. A Bizottság eljárást indít Lettország ellen az Európai Bíróság előtt, mivel az elmulasztotta egy társasági joggal kapcsolatos irányelvnek a nemzeti jogrendszerében való végrehajtását. Magyarország ellen is bírósági eljárás indul az egyik tőkekövetelmény-irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Végül a Bizottság hivatalos felszólításokat küld a Cseh Köztársaság, Hollandia, Lengyelország és Portugália részére a viszontbiztosításról szóló irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt. Ezek a felszólítások "indokolással ellátott vélemény" formáját öltik, amely az EK-Szerződés 226. cikkében előírt jogsértési eljárás második lépését jelenti. Ha a Bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, az ügyet az Európai Bíróság elé utalhatja - olvasható az intézmény közleményében.

Társasági jog - Lettország

A meghatározott jogi formájú társaságokra vonatkozó nyilvánossági követelményeket megállapító irányelv (a 2003/58/EK irányelv) az első társasági jogi irányelvet (a 68/151/EGK irányelvet) korszerűsítette azáltal, hogy lehetővé tette, hogy a társaságok elektronikus úton nyújtsanak be dokumentumokat a cég- vagy kereskedelmi nyilvántartásokba. Az irányelv azt is lehetővé tette, hogy az érdekelt felek a dokumentumok másolatait elektronikus úton kérjék ki a nyilvántartásból. A tagállamoknak 2006. december 31-ig kellett végrehajtaniuk az irányelv rendelkezéseit. A Bizottság úgy döntött, hogy az említett irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt jogsértési eljárást indít Lettország ellen az Európai Bíróság előtt.

Tőkekövetelmény-irányelvek - Magyarország

A Bizottság úgy döntött, hogy eljárást indít a Bíróság előtt Magyarország ellen, mivel az elmulasztotta az egyik tőkekövetelmény-irányelv (a befektetési vállalkozások és hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló 2006/49/EK irányelv) átültetését. Noha Magyarország megtette az átültetéshez szükséges főbb lépéseket, az általa hozott végrehajtási intézkedések tekintetében továbbra is hiányosságok tapasztalhatók. A 2006/49/EK irányelv esetében a Bizottságnak megküldött értesítés csupán részleges átültetésre utal.

A tőkekövetelmény-irányelveket a tagállamoknak 2006. december 31-ig kellett nemzeti jogrendjükbe átültetniük. Az irányelvek új szabályokat állapítottak meg a tőkekövetelmények vonatkozásában. A tőkekövetelmények előírják, milyen összegű pénzforrásokkal kell a bankoknak és befektetési vállalkozásoknak rendelkezniük annak érdekében, hogy képesek legyenek fedezni az általuk viselt kockázatokat, és biztosítani tudják a betétesek védelmét. A fent említett két irányelv gondoskodik arról, hogy a tagországok Európa-szerte következetesen alkalmazzák a tőkekövetelmények vonatkozásában meghatározott új keretrendszert, amelyet a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság fogadott el ("Bázel II" egyezmény).

Viszontbiztosítás - Cseh Köztársaság, Hollandia és Portugália

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A viszontbiztosításról szóló 2005/68/EK irányelv hiányt pótol a biztosításokra vonatkozó uniós jogalkotásban, amely a múltban nem szabályozta a szakosodott viszontbiztosítók (azaz közvetlen biztosítási tevékenységgel nem foglalkozó viszontbiztosítók) működését. A viszontbiztosításra vonatkozó uniós szabályozási keret hiánya miatt a különböző tagállamokban működő, viszontbiztosítással foglalkozó vállalkozások felügyeleti szintje között jelentős eltérések tapasztalhatók, és nem biztosítottak az egyenlő versenyfeltételek.

Az irányelv szabályozási kerete az életbiztosítás körén kívül eső biztosításokról szóló irányelvek meglévő prudenciális rendszerére épül, és a viszontbiztosítással foglalkozó vállalkozásokra is kiterjeszti a székhely szerinti állam által végzett ellenőrzés és az egységes engedély elvét.

Az átültetésre meghatározott határidő 2007. december 10-én járt le. Tekintettel arra, hogy a tagállamok nem tettek meg minden intézkedést az irányelv átültetése érdekében, ezzel veszélyeztetik az irányelvvel bevezetett szabályok érvényesülését. A Bizottság hivatalos felszólítást küldött az említett tagállamoknak, és mivel az irányelv teljes körű átültetésére és a vonatkozó átültető intézkedések közlésére ezután sem került sor, a mulasztó tagállamok esetében indokolással ellátott vélemény elküldéséről határozott.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?