Szigorú Európa: visszafizetett uniós pénzek

Pénzcentrum
2008. április 17. 10:00

Szabálytalanságok miatt szinte minden tagállam pénzvisszafizetésre kényszerült az elmúlt években. Ezek mértéke jelentősen eltérhet. 2006-ban a teljes támogatási büdzsé 12 százalékát érintette valamilyen szabálysértés - írja a Magyar Hírlap.

A leggyakrabban előforduló szabálytalanság a közbeszerzési eljárások során tapasztalható, az egyik legnagyobb "bírság" Görögország esetében volt 2005-ben, amikor is 518 millió eurót kellett visszaszolgáltatnia. De Németországgal és Olaszországgal is rendszeresen előfordul ilyen. 2006-ban a felzárkóztatási alapok büdzséjének 12 százalékát szabálytalanul költötték el az alapok.

A szabálytalanságok miatti korrekció mértékét részletesen szabályozza egy 2007-es Bizottsági útmutató. Ennek megfelelően a visszahívás mértéke függ a már lehívott összeg nagyságától, a szabálysértés mértékétől.

A közbeszerzéseken elkövetett szabálysértések közül a leggyakoribb az adott tagállam vállalkozásainak előnyben részesítése, illetve a külön eljárás nélküli szerződésmódosítás.

Enyhítő körülménynek számít, ha ezekről az adott ország saját felelős intézménye számol be. Ebben az esetben ugyanis még lehetőség van a támogatás átcsoportosítására, ellenkező esetben végérvényesen eleshet ettől a forrástól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feladata a források kezelése. 2007 szeptemberéig 29 ügyben állapítottak meg szabálysértést, ami 780 millió forint visszafizetését okozta.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem