Zavarosban halásznál? Lerántjuk a leplet a közbeszerzésekről!

Pénzcentrum
2008. január 3. 12:00

A közbeszerzésekhez manapság sokaknak negatív képzet társul, nem biztos, hogy alaptalanul. Mielőtt azonban pálcát törnénk bárki, vagy bármelyik ország rendszere felett, jó, ha tudjuk, a közbeszerzés nem is annyira ördögi. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint egyelőre a kisvállalkozások csupán kis részt tesznek ki a közbeszerzési eljárásokból, pedig számukra is biztosítana lehetőséget. Azonban ahhoz, hogy indulni tudjunk egy-egy eljáráson, mindenképp tisztában kell lennünk a közbeszerzés alapjaival, szabályaival. Sorozatunk célja, hogy lerántsuk a leplet ennek világról, s rávilágítsunk arra, mi az, amit érdemes tudni a közbeszerzésekről, s miért fontos figyelni a lehetőségeket!

Sorozatunk előző részét a közbeszerzésekről szóló törvény hatályának ismertetésének szenteljük, bemutattuk, ki lehet ajánlatkérő, mi az a közbeszerzési eljárás, illetve milyen eljárási szintekkel találkozhatunk. Jelen cikkünk témájául a közbeszerzés értékének, az értékhatárok, valamint a közbeszerzés tárgyának tanulmányozását választottuk.

Emlékeztetőül - eljárási szintek

A hazai közbeszerzésben három különböző eljárási szintet azonosíthatunk, vagyis három olyan szint van, amelyek esetén más szabályok az irányadóak. Ezek az eljárási szintek az úgynevezett értékhatárokhoz köthetőek, ugyanis az egyes szerződéseket csak meghatározott értékhatár feletti összeg esetében kell versenyeztetni.

Az értékhatárok hármas szintje az alábbi:
· közösségi értékhatár,
· nemzeti értékhatár,
· egyszerű eljárás értékhatára.

A közösségi értékhatárokat a vonatkozó közösségi irányelvek alapján határozzák meg, míg a nemzeti és az egyszerű eljárás értékhatárát 2006-tól kezdve az éves költségvetési törvény állapítja meg. A hármas szinten belül egyébiránt beszerzés-típusonként, valamint ajánlatkérői kategóriánként eltérőek az értékhatárok.

A közbeszerzés értéke

Általános esetben, a törvény alapján a közbeszerzés értéke alatt a közbeszerzés megkezdésekor, annak tárgyáért általában elkért (vagy kínált) legmagasabb összegű teljes ellenszolgáltatást értjük. Az összeg nem tartalmazza az áfát, azonban a vételi jog esetleges átengedésének értékét igen. Az értékbe szintén beleszámít az ajánlatkérő által teljesített kifizetést illetve díjat, amelyet a felhívásra jelentkezők, az ajánlattevők kapnak.

Ezen kívül az egyes beszerzéstípusok esetén konkrét szabályokat részletez a törvény, melyek egyenkénti ismertetésétől eltekintünk, álljon itt azonban egy példa a törvény alapján a szemléltetés kedvéért.

Az árubeszerzés értékébe - olyan szerződés esetén, melynek tárgya dolog használatára, illetve hasznosítására való jog megszerzése - tehát beleszámít
· a szerződés időtartama alatti ellenszolgáltatás, ha határozott idejű, egy évre, vagy annál rövidebb időtartamra vonatkozó szerződésről van szó;
· a szerződés időtartama alatti ellenszolgáltatás, amelybe beletartozik a becsült maradványérték, amennyiben egy évnél hosszabb időtartamra szól a határozott idejű szerződés;
· a havi ellenszolgáltatás értékének negyvennyolcszorosa, amennyiben a szerződés határozatlan időtartamra szól, vagy a szerződés időtartama kétséges.

A közbeszerzés megkezdése alatt eljárástól függően a hirdetmény feladásának, az ajánlattételi felhívás megküldésének, vagy a tárgyalás megkezdésének időpontját értjük.

Értékhatárok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2008-ra vonatkozó közösségi értékhatárok forint értéke az árfolyamváltozások végett a 2006-2007. évekre vonatkozó értékeknél alacsonyabb összegben került meghatározásra.




Közbeszerzés tárgya

Mint az az értékhatárokat bemutató táblázatokból is kiderül, a közbeszerzés tárgya - vagyis a beszerzéstípus - lehet árubeszerzés, építési beruházás, építési koncesszió, szolgáltatás, szolgáltatási koncesszió.

Az árubeszerzés tárgya forgalomképes és birtokba vehető ingó dolog tulajdonjogának, vagy használatának, illetve hasznosítására vonatkozó jogának megszerzése, amely magában foglalja a beállítást, valamint az üzembe helyezést is.

Az 1. számú melléklet által felsorolt tevékenységek tárgya
· Építési terület előkészítése: épületbontás, földmunka, talajmintavétel, próbafúrás.
· Szerkezetkész épületek, illetve épületrészek építése, mélyépítés: általános építési és mélyépítési munkák, tetőszerkezet- és tetőépítés, autópálya, út, repülőtér és sportlétesítmény építése, vízi létesítmény építése, egyéb építési szakmunkák.
· Épületgépészeti szerelés:
villanyszerelés, szigetelés, víz-, gáz-, fűtésszerelés, egyéb épületgépészeti szerelés.
· Befejező építés: vakolás, épületasztalos munka, padló- és falburkolás, festés és üvegezés, egyéb befejező építés, építési eszköz bérlése személyzettel.
Az építési beruházás lehet olyan munka megrendelése, amely a közbeszerzési törvény mellékletében felsoroltak közé tartozik, építmény kivitelezése és külön jogszabályban meghatározott tervezése, az ajánlatkérő által meghatározott követelményeknek megfelelő építmény bármilyen eszközzel, illetve módon történő kivitelezése. Szintén ide tartozik a már említett mellékletben szereplő mélyépítési tevékenységek valamelyikéhez kapcsolódó munka, valamint kórház, sport-, szórakozási és szabadidő-létesítmény, oktatási (iskolaépület, felsőoktatási épület) vagy közigazgatási célokra használt épület kivitelezése.

Az építési koncesszió is építési beruházás, ennek alapján azonban az ajánlatkérő ellenszolgáltatása az építmény hasznosítási jogának meghatározott időre történő átengedése vagy ezen jog átengedése pénzbeli ellenszolgáltatással együtt.

A szolgáltatás megrendelése olyan szerződés, amely nem minősül árubeszerzésnek, vagy építési beruházásnak, tárgya pedig valamely tevékenység megrendelése az ajánlatkérő részéről. A szolgáltatási koncesszió olyan szolgáltatás megrendelése, melynek alapján az ajánlatkérő ellenszolgáltatása a szolgáltatás nyújtásával összefüggő hasznosítási jog meghatározott időre történő átengedése vagy ezen jog átengedése pénzbeli ellenszolgáltatással együtt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm