Nem kérnek a könnyítésből: marad a kijárási korlátozás ezen a Fejér megyei településen

MTI
2020. május 2. 20:06

A kormány rendelkezéseinek megfelelően Budapesten és Pest megyén kívül egyre több intézmény hoz olyan szabályokat, amelyek a koronavírus-járvány előtti időszaknak megfelelő működés felé közelítenek. A fővárosban és környékén ugyanakkor még a védekezés van a középpontban.

A Debreceni Egyetemen (DE) továbbra is digitális formában történik az oktatás, de a gyakorlatigényes záróvizsgák a karok által kidolgozott rendben személyes jelenléttel, szűkített létszámú vizsgabizottságok előtt letehetők a megfelelő, szakma-specifikus védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett - közölte az egyetem rektora és kancellárja a május 4-től az intézményben életbe lépő új szabályozásban szombaton.

Szilvássy Zoltán és Bács Zoltán körlevelében utal rá, hogy az írásbeli érettségi vizsgák lebonyolítására az egyetem gyakorlóintézményeiben május 4-től a megfelelő óvintézkedések mellett sor kerül. A végzős évfolyamokat érintő érettségi időszak mellett az oktatás továbbra is digitális formában történik, az óvodák és a bölcsőde maximum 5 fős csoportokban felügyeletet biztosít a náluk ellátásban részesülő gyermekeknek.

A hallgatók az oktatási épületeket korlátozottan látogathatják, kizárólag a vizsgák és a személyes könyvtári szolgáltatások igénybevételének céljából. Ugyanakkor a kollégiumok alapvetően nem látogathatók, a bezárt kollégiumok zárva maradnak a tanév idején, de az önkéntes munkában részt vevő, valamint gyakorlati kötelezettségüket teljesítő orvostanhallgatók, a külföldiek és a határon túli magyar hallgatók elhelyezését eddig is biztosító kollégiumok lehetőséget adnak a záróvizsgákon és gyakorlatokon részt vevő, eredetileg is kollégista hallgatók elhelyezésére. Rendezvények további intézkedésig nem tarthatók - közölték az egyetem vezetői.

Az egészségügyi dolgozók munkavégzése továbbra is folyamatos, figyelembe véve a fokozatosan újrainduló betegellátási tevékenységeket. Az egyetem nyitott és zárt létesítményeit sportolás, edzés céljából - az érvényes korlátozásokkal - hétfőtől használhatják az érdeklődők.

Május 5-től újra nyilvánossá válnak a misék a szentkúti bazilikában, május 10-től pedig ismét tarthatnak szabadtéri szentmiséket a nemzeti kegyhelyen - tájékoztatott a Váci Egyházmegyéhez tartozó kegyhely sajtófőnöke szombaton.

Kerekes-Dancsok Regina közölte: a részvétel szabályokhoz kötött, a többi közt miséken a püspöki utasítás alapján a járványhelyzetben csak 65 év alattiak vehetnek részt. A többiek továbbra is az interneten keresztül, online kapcsolódhatnak be a szentkúti liturgiákba - tette hozzá.

A hétköznapi misék és a zsolozsmák már május 5-én, keddtől nyilvánosak a templomban. Ezeken - a püspöki rendelkezés szerint - padonként egy ember ülhet és ők sem közvetlenül egymás mögött, illetve mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése. Ugyanakkor a szentmiséken a "békeköszöntésnél" a kézfogás továbbra sem lehetséges, illetve az áldozás is kézbe történik, továbbá a gyóntatás szabadtéren zajlik - közölte a sajtófőnök.

Hétfőn a Miskolci Állatkert és Kultúrpark újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, a látogatók egészségének megóvása érdekében a nyitás azonban egyelőre korlátozott lesz - közölte Miskolc polgármesteri hivatala.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tájékoztatás szerint a zárt terek, állatházak még zárva tartanak, valamint nem lesznek látványetetések, állatbemutatók sem, hogy biztosítani lehessen az előírt védőtávolság megtartását. Az állatkert sétaútjai azonban teljes egészében végigjárhatók, és jó idő esetén a legtöbb állat is a külső kifutókban tartózkodik.

Május 5-én, kedden ismét megnyílik a békési piac - közölte a település alpolgármestere. Polgár Zoltán közleményében azt írta, a korlátozott értékesítési helyek és a védőtávolság betartása érdekében a piacfelügyelet eldöntheti, kinek engedélyezi az árusítást, amely kizárólag az épületek és a kerítések által határolt belső udvaron, a "csarnok" területén lehetséges.

Közölte azt is, a piac területére csak maszkban lehet belépni, egymástól pedig másfél méteres távolságot kell tartani, a vásárlók nem nyúlhatnak az áruhoz, azt csak az eladó foghatja meg, aki köteles maszkot és gumikesztyűt viselni. A 65 év felettiek kizárólag 9 óra és 10 óra 30 perc között vásárolhatnak - tette hozzá.

Budapest XII. kerületének önkormányzata a héten 43, a kerületi házi gondozásban részt vevő munkatársán végeztetett koronavírus-teszteket, melyek mindegyike negatív lett - közölte a Hegyvidéki Önkormányzat szombaton. Azt írták: a tesztelés a házi segítségnyújtásban dolgozó gondozónőket, az újszülötteket látogató, az egészséges csecsemőket beoltó területi védőnőket, az otthonukból kimozdulni nem tudó betegeket ellátó szakápolókat, illetve közösségi pszichiátriai gondozókat érintette.

Hozzátették: az önkormányzat a közelmúltban keretmegállapodást kötött megbízható szerológiai és PCR tesztek végzésére, mert a korábban alkalmazott gyorstesztek három esetben is téves eredményt mutattak a többszörös PCR teszttel elvégzett kontroll alapján. A megbízható szerológiai tesztekkel a maximális biztonság érdekében hetente tesztelik az idősekkel rendszeres közeli kapcsolatban lévő munkatársaikat - írták.

Bár Martonvásár Fejér megyében található, a település a budapesti agglomeráció része, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy éppen annyira fognak lazítani a szabályokon, mint Budapesten. Az önkormányzat egyelőre nem tervez könnyítéseket és a korábbi, szigorú szabályok betartására kértek minden helyi vállalkozást és vendéglátóhelyet is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem