2021. január 21. csütörtök Ágnes

Ezek lehetnek a legjobb balatoni strandok idén: itt a lista


24 fokos a Balaton vize, júniusra megérkezett a kánikula is - így nem meglepő, hogy szinte mindegyik balatoni strand nyitva van: mutatjuk, melyek a legjobbak.


Minden évben minősíti a balatoni strandokat a Balatoni Szövetség: a turisztikai szervezet a jól bevált

Kék Hullám Zászlót

adja a legjobb fürdőhelyeknek, fizetős és szabadstrandoknak egyaránt.

A jelentkező strandoknál a kötelező elvárások (vizimentés, ÁNTSZ jegyzőkönyv) mellett a látogatók kényelmét, komfortját biztosító szolgáltatások színvonalát vizsgálják, mint például a

  • vizes helyiségek állapotát,
  • járdák, gyepfelületek minőségét,
  • játszótereket,
  • büfék állapotát,
  • de nézik azt, hogy van-e Wi-Fi,
  • milyen a lídós partszakasz,
  • van-e mozgáskorlátozott bejáró,
  • vagy értékmegőrző.


Idén a minősítés során a strandok eltérő színvonalát egy, két és három csillaggal jelzik, valamint megválasztják a Balaton családbarát, kerékpáros-barát és legsportosabb strandját is.

Milyen idő lesz a következő napokban? Milyen hőmérsékletű tavaink, folyóink vize? KATTINTS!

A strandok idén is nevezhettek, május végéig: a strandok, kikötők látogatása, minősítése június 14. után (nem előre egyeztetett időpontban) történik, a Kék Hullám Zászlókat pedig június végén adják át.

Ez tehát azt jelenti, hogy néhány hétig még nem tudhatjuk, melyek az idei év legjobb balatoni strandjai. Mi azonban következtettünk a korábbi évek tapasztalataiból: összegyűjtöttük azokat a strandokat, amelyek 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is elnyerték a zászlót - így jó eséllyel pályáznak arra idén is.

Összesen 20 ilyen fürdőhelyet találtunk, ABC-sorrendben Alsóörstől Zánkáig.


Mi a helyzet a belépőkkel?

Az előző évi rendkívül csapadékos nyárhoz képest idén jobb szezonra számítanak a Balatonnál. Az idei nyárra elvégzett munkák részeként esetenként partfalat emeltek, homokos plázst alakítottak ki, sétányt-, új vizesblokkot-, és kerékpártárolót építettek. Több helyen lesz a mozgássérültek vízbe jutását segítő szerkezet, és akad ahol vízilabda pályát, vagy vízi kalandparkokat alakítanak ki.

A korábban ingyenes strandok az idén is azok maradnak. A fizetős strandoknál pedig az üzemeltetési költségek emelkedése ellenére az árak nem lesznek magasabbak - derül ki az MTI májusi körképéből.

A napi felnőttjegy továbbra is a siófoki nagystrandon lesz a legdrágább,

a főszezonban 1000 forint, ami egyébként hat éve változatlan. Keszthelyen az elmúlt években már megtették, és idén újabb 10 százalékkal csökkentették az árat, így 800 forintba fog kerülni a belépés a Városi strandra. A füredi Esterházy strandon a tavalyi árakkal indul a szezon, ami a főszezonban 980 forint volt.


Más strandokon esetenként előfordulnak kisebb emelések, de jellemzően 450-750 forint között maradnak a felnőtt napi belépődíjak. A gyerekek, diákok, nyugdíjasok általában ennek 50-60 százalékát fizetik. Egyre több helyen vezetnek ne családi jegyet, és jellemző az is, hogy meghosszabbították a pénztár nyitva tartási idejét, de az utolsó órákban csökkentett áron lehet majd strandolni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked