2021. március 7. vasárnap Tamás

Ez nem játék: 6 dolog, amit sose hagyj az autódban télen


Bár a napokban enyhébb időjárás érkezett hazánkba, jövő héten visszatérhetnek a hidegek, illetve havat, havas esőt is jósolnak. Fontos, hogy az autónk fel legyen készítve a téli időjárásra, ám arra sokan nem gondolnak, hogy mi mindent nem ajánlatos a szabadban parkoló autóban hagyni a fagyos időben. Mutatunk hat dolgot, amit inkább vegyél ki a kocsiból, ha hazaérsz!

Bár most valamelyest enyhült az idő, jövő héten visszatér a hűvös, illetve a havazást is jósolnak. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy autónk megfelelően fel legyen készítve a téli viszonyokra. Ám azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mit hagyunk estére a kocsiban: ugyanis a hidegben az autóban hagyott dolgok egyfelől tönkremehetnek, de akár veszélyesek is lehetnek. Alább mutatunk 6 dolgot, amit semmi esetre se hagyj a fagyos autóban.

Gyógyszerek

Ha valamilyen gyógyszert rendszeresen kell szedned, természetes, hogy mindig van nálad, de hatalmas hibát követsz el, ha télen is az autóban tárolod. A betegtájékoztatóban érdemes megnézni, milyen hőfokon ajánlatos tárolni a készítményt, ugyanis egyes gyógyszereket nem csak hatástalaníthat a hideg, de akár veszélyes mellékhatásokat is előidézhet. Például a HuffPost szerint egyes antibiotikumok gyomor- vagy vesekárosodást okozhatnak, ha a fagyos autóban maradnak. Fontos megakadályozni a folyékony gyógyszerek fagyását is.

Hangszerek

Kétszer is gondold meg, hogy a kocsiban tárolod-e a hangszereket télen. Az alacsony hőmérséklet az anyagok összehúzódását okozhatja, ami számos problémához vezethet - legjobb esetben például csak elhangolódnak. A fából készült hangszerek szintén hajlamosak a zsugorodásra és el is repedhetnek, a javítás pedig drága mulatság.

Szénsavas italok, sör

Fontos, hogy semmilyen szénsavas italt ne hagyj az autóban a hidegben: ha megfagynak, a szén-dioxid miatt megnő a nyomás, és a dobozok, palackok felrobbanhatnak az autóban.

Konzervek

A folyadékokhoz hasonlóan a konzervdobozokban lévő élelmiszerek is fagyasztva tágulhatnak. Ennek következtében a doboz megsérülhet, a baktériumok bejuthatnak, az étel pedig elég hamar megromlik, ha kiolvad. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) azt javasolja, hogy a fagyos konzervet nyitás előtt tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit megolvadjanak. Ha ezt követően nem néz ki túl jól, vagy furcsa a szaga, inkább dobd ki! Azokat a duzzadt konzerveknek is a kukában a helye is, amelyek egy jó ideje állnak, nem bontottad ki őket azonnal a fagyás után - nem érdemes kockáztatni!

Tojás

Az USDA szerint azt sem túl jó hagyni, hogy a tojások megfagyjanak, hiszen ekkor a folyadék kitágul és megrepesztheti a héjat - ilyenkor már nem biztonságos megenni! De ha nem is repednek meg, a fagyás után valószínűleg nem lesznek túl ízletesek a tojások.

Mobiltelefon, táblagép, egyéb elektronikai eszköz

A legtöbb készüléknek károsodhat az akksija, ha szélsőséges hőmérsékletnek van kitéve. Egy átlag mobilt például 0 és 35 Celsius-fok között ajánlatos használni, ezen a tartományon kívül lecsökken az akku teljesítménye, és élettartama is.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?