2020. december 1. kedd Elza

Évtizedes lemaradásban a vasútbiztonság Magyarországon

  • Népszava
  • 2014. július 25. péntek 09:03

A MÁV a vonatbalesetek és rendkívüli események okait túlnyomó többségében az emberi mulasztásra vezeti vissza. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) ezzel nem ért egyet, szerintük inkább a több ezermilliárd forintos elmaradt fejlesztés és a 15 éves technikai lemaradás az előidézője a baleseteknek.


A vasúti balesetek száma hazánkban tavaly elérte a 2500-at, míg ezek következtében mintegy 100 ember vesztette életét - írja a Népszava.

A vasúti közlekedés biztonságának kérdésére egy 2014. július 19-i szerencsésnek mondható vasúti baleset irányította ismét a figyelmet, amikor Dunakeszinél két vonat ugyanazon a vágányon egymással szemben haladt, és alig 40 méterre állt meg egymástól. A MÁV szerint nagy valószínűséggel emberi hiba okozta a Dunakeszinél történteket. Ám a vonatbefolyásoló berendezés jól vizsgázott mert - észlelve, hogy a vonat túlhajtott a vörös jelzésen - megkezdte a vonat vészfékezését.

Magyarország mintegy 8000 kilométer hosszú vasúthálózattal rendelkezik, így az egy négyzetkilométerre jutó pályahosszt tekintve a világ 10 legsűrűbb vasúthálózattal rendelkező országainak egyike. Hasonló a vasúthálózat sűrűsége Németországnak is. Egy vasútbiztonságról 2012-ben készített nemzetközi felmérés alapján a magyar vasút a vizsgált 24 európai ország között a sereghajtó 22. helyen található. Nálunk rosszabb állapotban csak Portugáliában és Bulgáriában van a kötöttpályás közlekedésnek ez a fajtája.

Minden összevetve a magyar vasúthálózat műszaki állapota közepes, ellenben a hazánkon áthaladó európai fő közlekedési folyosók biztosítási berendezései jól kiépítettek, mivel ezek fejlesztését az Európai Unió támogatja - mondta el Bárány Balázs Péter, a VDSzSz alelnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk