2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Autósok, figyelem: nagy változás jön az osztrák autópályán


Jövő hónaptól jobban odaléphetnek a gázpedálra az ausztriai A1-es autópálya egyes szakaszain közlekedők - írja a Portfolio.

Augusztus elsejétől egy kísérleti program keretében már nem 130, hanem 140 km/h lesz a megengedett legnagyobb sebesség, amellyel közlekedhetnek az utazók az osztrák A1-es autópálya egyes szakaszain

 - idézi a Portfolio Norber Hofert, az Osztrák Szabadságpárt közlekedésügyi miniszterét.  A szóban forgó mintegy 130 kilométeres útszakasz az osztrák fővárost, Bécset Salzburggal összekötő A1-es autópályán található.

A közlekedési miniszter azt is elmondta, vizsgálják majd a sebességhatár megemelésének környezetre, zajszintre, illetve baleseti statisztikákra gyakorolt hatását, ezt követően pedig döntenek arról, hogy más autópályákon, illetve autópálya-szakaszokon is bevezessék a 140 km/h-s sebességhatárt, vagy pedig érvényben hagyják a jelenlegi szabályozást. A kísérlet a tervek szerint egy évig tart majd.

Európa egyes országaiban eltérő sebességkorlátozás van érvényben az autópályákon, a legszigorúbbak között vannak például a norvégok, ahol 100 km/h a megengedett maximális sebesség, míg a legmegengedőbbek a németek, ahol nincs érvényben sebesség korlátozás az autópályákon, csak ajánlott sebesség, amely 130 km/h. A 140 km/h-s tempó nem egyedülálló, Lengyelországban ugyanis törvényesen ennyivel hajthatnak az autópályákon közlekedők, illetve Bulgáriában is most emelték meg a sebességhatárt 140 km/h-ra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked