2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Autósok, figyelem: nagy változás jön az osztrák autópályán


Jövő hónaptól jobban odaléphetnek a gázpedálra az ausztriai A1-es autópálya egyes szakaszain közlekedők - írja a Portfolio.

Augusztus elsejétől egy kísérleti program keretében már nem 130, hanem 140 km/h lesz a megengedett legnagyobb sebesség, amellyel közlekedhetnek az utazók az osztrák A1-es autópálya egyes szakaszain

 - idézi a Portfolio Norber Hofert, az Osztrák Szabadságpárt közlekedésügyi miniszterét.  A szóban forgó mintegy 130 kilométeres útszakasz az osztrák fővárost, Bécset Salzburggal összekötő A1-es autópályán található.

A közlekedési miniszter azt is elmondta, vizsgálják majd a sebességhatár megemelésének környezetre, zajszintre, illetve baleseti statisztikákra gyakorolt hatását, ezt követően pedig döntenek arról, hogy más autópályákon, illetve autópálya-szakaszokon is bevezessék a 140 km/h-s sebességhatárt, vagy pedig érvényben hagyják a jelenlegi szabályozást. A kísérlet a tervek szerint egy évig tart majd.

Európa egyes országaiban eltérő sebességkorlátozás van érvényben az autópályákon, a legszigorúbbak között vannak például a norvégok, ahol 100 km/h a megengedett maximális sebesség, míg a legmegengedőbbek a németek, ahol nincs érvényben sebesség korlátozás az autópályákon, csak ajánlott sebesség, amely 130 km/h. A 140 km/h-s tempó nem egyedülálló, Lengyelországban ugyanis törvényesen ennyivel hajthatnak az autópályákon közlekedők, illetve Bulgáriában is most emelték meg a sebességhatárt 140 km/h-ra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.