20 °C Budapest
Lockdown Concept. Empty Seats With Yellow-And-Black Safety Marks On Sunny Summer Day

Százezrekért nézhetjük Szoboszlaiékat: itt van feketén-fehéren, ennyi a nyári Eb-túra ára

2024. január 4. 16:01

Nyáron a magyar válogatott Németországban száll harcba a legjobb európai csapatok ellen, több ezer magyar kel majd útra, hogy buzdítsa őket. Ez azonban biztosan nem lesz olcsó mulatság, jegyártól az ottani étel-italig és szállásig. Készítettünk egy körülbelüli becslést, hogy pontosan mennyi az annyi?

2024 egyik legjobban várt eseménye a sportbarátok számára a labdarúgó Európa-bajnokság lesz, amit június közepétől rendeznek majd Németországban. Mivel a magyar válogatott is részt vesz a tornán, várható, hogy több ezer magyar fociszurkoló kel majd útra, hogy élőben láthassa Szoboszlai Dominikot és a többi Rossi-tanítványt, és szurkoljon a továbbjutásért a házigazda németek, a svájciak és a skótok elleni meccseken.

Ezt a szórakozást azonban természetesen nem mérik ingyen, és ilyenkor, az év eleji pénzügyi tervezésnél biztos neked is eszedbe jutott, hogy vajon mennyibe kerülne, ha kimennél szurkolni a válogatottnak. A Pénzcentrum most összeszedte az összes felmerülő költséget, természetesen az eredmények néhány helyen eltérőek lehetnek – de egy körülbelüli képet azért igyekszünk nyújtani arról, mire számíts.

Mennyiért szurkolhatunk a helyszínen?

Azt nem lehet mondani, hogy az idén megrendezendő Eb ne hozná lázba a szurkolókat: az európai szövetség korábbi tájékoztatása szerint eddig több mint 28 millió (!) jegyigénylés érkezett, amennyit természetesen lehetetlen teljesen kielégíteni. Ahogy évek óta mindig, a szurkolók, akik előzetesen jelezték az igényüket, egy sorsoláson vesznek részt, amikor kiderül, hogy jut-e nekik az igényelt jegyekből – január végéig ki fog derülni, kinek jut belépő. Tavasszal pedig a szövetség megnyit majd egy úgynevezett „ticket resale” oldalt, ahová feltehetik majd a jegyüket azok, akik valamiért nem tudnak menni a mérkőzésekre. Akinek pedig a sorsoláskor nem jutott, az itt is próbálkozhat jegyhez jutni.

A jegyárak az UEFA tájékoztatása szerint a következőképp alakulnak a csoportmérkőzésekre:

  • 4. kategória: 30 euró (11 ezer forint)
  • 3. kategória: 60 euró (22 ezer forint)
  • 2. kategória: 150 euró (56 ezer forint)
  • 1. kategória: 200 euró (75 ezer forint)

Vagyis mint láthatjuk, még a legolcsóbb jegyért is súlyos pénzt kell forintban fizetnünk, ráadásul 2-3 jegy esetében (ami átlagos igénylésnek mondható) még jobban felszökik az ár. Ráadásul ha a válogatott továbbjutna a csoportból, akkor a nyolcaddöntőben már 50, 85, 175 és 250 eurós jegyárral kell számolni, a negyeddöntőben pedig 60, 100, 200 és 300 eurós jegyárak lesznek.

Kijutni sem olyan olcsó

A WizzAir még december elején jelentette be, hogy a magyar válogatott kölni és stuttgarti meccseire szurkolói különgépeket indít, fix, 60 ezer forintos jegyáron. Ha valaki azonban nem szeretne repülni, számolnia kell a többi költséggel: lássuk ezeket is lebontva.

A MÁV weboldala szerint Kölnbe 60 eurótól (22 ezer Ft), míg Stuttgartba 43 eurótól (kb. 16 ezer Ft) juthatunk el, ez egy útra, másodosztályon utazva értendő. Ezek az árak persze függenek a vonatoktól, így érdemes résen lenni, és időben elkezdeni az út tervezését, mert sok ezer forintos különbségek is lehetnek az árakban.

Más a helyzet, ha inkább saját autóval vágnánk neki az útnak. A benzin Németországban drágább, mint hazánkban, cikkünk írásakor egy liter 95-ös benzinért 1,7 eurót (644 Ft) kértek átlagosan, a dízel is hasonló árban mozgott - itthon manapság egy liter benzin átlagára 561 forint, a gázolaj 599-be kerül. Így ha Köln vagy Stuttgart az úti cél, akkor Budapestről számítva előbbinél 1145, utóbbinál a 920 kilométeres távra, oda-vissza tehát 2290 illetve 1840 kilométerre kell számolnunk az üzemanyagköltséget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a benzines autónk 8 litert eszik száz kilométeren, akkor azzal Köln oda-vissza, átlagosan 600 forintos üzemanyagárral számolva kb. 110 ezer forint lenne, Stuttgart "megúszható" 88 ezerből.

Az mindenesetre jó hír, hogy az autópálya Németországban ingyenes a személyautóknak. Viszont odáig el kell jutni: Ausztriában például a 10 napos matrica 11,5 euróba, azaz kb. 4300 forintba kerül. Az itthoni vignyetta pedig 6400 forint.

A szállás nem filléres

Ha már jegy is van, a kijutást is megszerveztük, jöhet a szálláskeresés. Nem árulunk egy nagy titkot azzal, hogy Németország fogva nem tartozik az olcsó úticélok közé: egy gyors kereséssel két főnek egy éjszaka 30-40 ezer forintról indul, az árak pedig közel azonosak Kölnben és Stuttgartban.

Ráadásul ha júniusi dátumot állítunk be a keresésnél, azzal is szembesülhetünk, hogy egyre jobban viszik a szállásokat - másnak is eszébe jutott, hogy mihamarabb elkezdje szervezni az utat.

Németországban egy vacsora két főnek körülbelül 60 euróba kerül (3 fogás, átlagos árfekvésű étteremben), a sör boltban vásárolva 1-2 euró átlagosan. Okos tervezéssel és beosztással persze itt is sokat spórolhatunk, és akkor tényleg csak arra kell figyelni, hogy ha már rávettük magunkat erre a nem olyan olcsó nyári túrára, elég hangosan szurkoljunk a válogatottnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem