18 °C Budapest
Ez most komoly? Ennyi borravalót illik adni 2023-ban egy étteremben

Ez most komoly? Ennyi borravalót illik adni 2023-ban egy étteremben

2023. november 14. 06:45

A legtöbb amerikai legfeljebb 15% borravalót egy éttermi étkezés után - derült ki a Pew Research Center felméréséből. Magyarországon más a helyzet, sokan azzal sincsenek tisztában, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között.

A Pew Research Center átfogó, közel 12 000 résztvevő bevonásával végzett felmérése szerint az amerikaiak többsége, konkrétan 57%-a 15% vagy annál kevesebb borravalót ad egy átlagos éttermi étkezésért. Kisebb arányban, 22%-uk 20%-os borravalót hagy ott. A felmérés azt is jelezte, hogy a borravaló összegét különböző tényezők, például a jövedelem és az életkor is befolyásolják. A fiatalabb felnőttek valamivel bőkezűbbek a borravalóval, mint az idősebbek, akik e tekintetben takarékosabbak - számolt be róla a CNN.

A cikkben megjegyzik, hogy a borravaló összege az idők során növekedett. Emily Post 1922-ben kiadott etikettkönyve szerint "első osztályú szállodában" egy étkezésnél a borravaló ajánlott mértéke 10% volt, minimum 25 cent. Viszont a 20. század második felére az éttermekben a 15%-os borravaló vált szokássá. Az etikettkutatók szerint ez a szabvány egy olyan versenyciklusból alakult ki a vásárlók között, akik vagy a társadalmi elismerésért, vagy a jobb szolgáltatás reményében adtak borravalót. Ahogy a borravaló szintje emelkedett, a többi vendég egyre több borravalót adott, hogy fenntartsa státuszát és elkerülje a nem megfelelő kiszolgálást.

Az idők változásával és a technológia bevezetésével azonban, amely olyan lehetőségeket kínál, mint például az érintőképernyőkön megjelenő javasolt borravaló, amellyel például a fesztiválokon és szórakozóhelyeken találkozhatnak a magyarok, sokak számára még inkább zavarba ejtő lett, hogy mennyi borravalót kell adni. A Pew Research felmérése szerint a válaszadók 72%-a úgy érezte, hogy ma már több helyen elvárás a borravaló, mint öt évvel ezelőtt. Ugyanakkor csak körülbelül egyharmaduk találta rendkívül vagy nagyon könnyűnek annak meghatározását, hogy mikor és mennyi borravalót illik adni a különböző szolgáltatásokért.

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság nagy része helyteleníti, hogy a vállalkozások, a digitalizációs eszközök segítségével már előre javasolják, mennyi borravalót kellene adnunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A borravaló-viselkedés az üzlet típusától függően is változott. A válaszadók több mint 90%-a számolt be arról, hogy mindig vagy gyakran hagy borravalót az ültetett éttermekben, 78%-uk, amikor fodrászhoz jár, 76%-uk, amikor ételkiszállítást vesz igénybe, és 61%-uk, amikor taxit vagy fuvarmegosztó szolgáltatást vesz igénybe. Ugyanakkor az amerikaiaknak csak kis százaléka, körülbelül 25%-a számolt be arról, hogy mindig vagy gyakran ad borravalót, amikor kávét vásárol vagy gyorsétteremben.

Óriási a kuszaság a fejekben: mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között?

Bár már 2005-ben bevezették, a mai napig megosztó kérdés, hogy a szervízdíj mellett szabad-e, kell-e, illik-e még borravalót is adni. Nemcsak a vendégek, hanem a vendéglátósok körében sincs konszenzus abban, hogy a szervízdíj az árba épített borravaló, vagy attól független fizetendő tétel. A Pénzcentrum vlogja, a CashTag nemrég ezt a témát járta körbe alaposan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem