27 °C Budapest
Legendás kávéház nyitott újra Budapesten: ennyiért ehetsz-ihatsz a főváros szívében

Legendás kávéház nyitott újra Budapesten: ennyiért ehetsz-ihatsz a főváros szívében

2024. április 19. 13:10

A koronavírusjárvány nem csak a turizmust, a vendéglátóhelyeket is megtépázta, komoly bezárási hullám söpört végig a szektoron. A vihar lecsengése után azonban több egység is újra tudott nyitni, akár új üzemeltetővel, új vezetéssel is. A legendás Gundel étterem után a történelmi Centrál Kávéház is újraéledt 2022-ben, az új étlap bemutatója kapcsán beszélhettünk az étteremvezetővel többek között az új milliőről és a szektor legégetőbb problémájáról, a munkaerőhiányról is. 

Nem kicsit rángatta meg a vendéglátóipart az elmúlt 4 év: 2020 február elején még semmi nem látszott abból a katasztrófacunamiból, ami rájuk zúdult azután. Kezdődött a koronavírus-járvány miatti közel 2 éves kötelező bezárásokkal, folytatódott az energiaválsággal, majd jött a rég nem látott mértékű infláció kettős negatív hatása: egyrészt az embereknek nem maradt pénze étterembe, cukrászdába menni, másrészt az amúgy is kevés meglévő alkalmazottnak többet kellett fizetni azért, hogy megmaradjanak. Ilyen körülmények között nem azon kell csodálkozni, hogy ennyi vendéglátóegység bezárt, hanem hogy ilyen sokan talpon tudtak maradni.

Míg 2019-ben, az utolsó békeévben, ahogy nevezni szoktuk, 51 329 vendéglátóhely volt összesen Magyarországon, addig 2023 júliusára már 5400-zal kevesebb, 45 914. 

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke egy március végi, a Pénzcentrumnak adott interjúban kifejtette, hogy ez részben természetes. A vendéglátóhelyek elképesztő gyorsan változnak, átalakulnak, más tulajdonossal, bérlővel, üzemeltetővel újranyitnak. Ahogy ez történt a Gundel Étterem esetében is: ők is megtalálták a saját célközönségüket a Covid után és erre az útra lépett a 2022. április 11-én újranyitott Centrál Kávéház is, mely 1887 óra szolgálja ki a fővárosiakat és a külföldieket.

Az új étlap bemutatása alkalmával beszélgettünk Tóth Gáborral, aki lassan két éve üzletvezető Gácsi Gergővel közösen. Mint elmondta a kávéház fokozatosan visszanyerte a budapesti törzsközönség szimpátiáját és a külföldi turisták szemében is egyre inkább fontos, bakancslistás helyszínné vált. Mostanra ismét nagykávéházként működik, reggel 9 és 10 óra között. 

Az esemény alkalmából beszélt a Pénzcentrumnak mindennapi munkájáról és arról, mi alapján állt össze az étlap.

Elsősorban a progresszió motivált minket, előre szerettünk volna haladni, mindezt úgy, hogy megtartjuk a nagy klasszikusokat. Ez az italokra is igaz: mindegyikben van egy minimális csavar, akár a kávékba, akár a koktélokba.

Mint elmondta, az étlapról a klasszikus magyaros fogások mennek nagyon, a csirkepaprikás, a gulyás óriási sláger és természetesen az eggs benedict, mely most külön étlapot is kapott.

Az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző bisztró konyha mellett megtaláljuk a progresszív, egyedi ételeket „comfortfood” stílusban. Ebben szerepel a nagyon hangsúlyos reggeli- és brunch kínálat, süteményekkel, eggs Benedicttel, klasszikus és különleges tojásételekkel, továbbá egy egész napos leves, főétel és snack ételkínálattal.

Arra, hogy mi jelenleg a legnagyobb kihívás számukra, egyértelműen a toborzást emelte ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkaerőfelvétel folyamatos feladat számunkra, még mindig nem könnyű megtalálni a megfelelő embereket. Jelenleg 7 felszolgálóval és 4 pultossal oldjuk meg a mindennapi munkát, de a nyári terasznyitás előtt bővülnünk kell. Igaz, most talán egy kicsit könnyebb a helyzet, azt érzékeljük, már nem olyan feszes már a munkaerőpiac.

A felszolgálónak leginkább a 30-40-es korosztályból próbálják most keresni, mivel szeretnék színesíteni a palettát, és azt, ha minden korcsoport képviseltetné magát.

A vendégkör összetételéről elmondta, 70-80 százalékban külföldiek keresik fel a kávéházat, de magyarok is érkeznek szép számmal, főleg a vasárnapi brunch-okra, hétköznapokon annyira nem jellemző.

Az átlagos kosárérték 15 ezer forint.

A Centrál Kávéháznak nem történelme van, a Centrál maga a történelem. Ezzel a jelenlegi vezetésnek is van dolga, mint Tóth Gábor elmondta,

folyamatosan viszik tovább a hagyományokat, akár a miliővel, akár a kávé mellé kínált irodalmi kártyákkal. Tulajdonképpen múzeumként is működünk abban az értelemben, hogy megőriztünk egy darabot az irodalomtörténetből.

(A képeket Gosztola Judit készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem