15 °C Budapest
Rear view of young Asian female traveller entering the hotel room at the hotel. She is carrying a suitcase with a straw hat and is on summer vacation

Ezzel az egyszerű trükkel foglalhatsz fillérekért szállást a hazai, kölföldi szállodákba

2023. február 21. 19:04

Habár messze még a nyár, aki igazán előrelátó, az lassan lefoglalja már a nyári nyaralását, pláne, hogy izzanak a first minute ajánlatok. De sokan maguk intézik a foglalásaikat, ők sem járnak feltétlenül rosszabbul, pláne, ha tudják mikor érdemes körülnézni a piacon és lecsapni a legjobb ajánlatokra.

Hogy idén mennyi pénze lesz a magyaroknak utazásra, nyaralásra, nagy kérdés, hiszen az infláció miatt messze elmaradhat az idei belföldi szezon a járvány előtti évektől, miközben külföldre egyre többen utaznak. Az utazási irodák külföldi előfoglalásai kilőttek, annak ellenére is, hogy 10-15 százalékkal drágultak az árak, amit azzal próbálnak kompenzálni, hogy minél korábban lekötik ezeket. Az előfoglalási kedvezménnyel pedig sokan élnek is. De sokan maguk intézik a foglalásaikat, ők sem járnak feltétlenül rosszabbul, pláne, ha tudják mikor érdemes körülnézni a piacon és lecsapni a legjobb ajánlatokra.

A szállás az utazások egyik, ha nem a legnagyobb költségrészét teszi ki, sok esetben még az odajutásnál is több pénzbe kerül. Éppen ezért jó tudni, hogy ezen is spórolhatunk, ha jó helyen és jó időben foglalunk, és így maximalizálhatjuk a megtakarításainkat.

Ehhez azonban fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a szállodaárak dinamikusak, a kereslet és a kínálat alapján ingadoznak - ez azt jelenti, hogy az egyik nap látott ár másnapra megváltozhat, még akkor is, ha a tervezett tartózkodás időpontja ugyanaz. 

Annak kitalálása, hogy mikor a legjobb szállodát foglalni, tehát nem egzakt tudomány - az iparágon belül rengeteg eltérés van. De ha a statisztikákat nézzük, a legalacsonyabb árakat a szállodai szobákra jellemzően éppen 15 nappal a tartózkodás előtt találjuk.

Igen, a last minute foglalások (általában) jobbak.

A NerdWallet 2022-es tanulmánya több mint 2500 szállodai szobaárat elemzett 2019-től 2021 első feléig, és átlagosan 13 százalékos megtakarítást látott azoknál, akik 15 nappal korábban foglaltak, mint azoknál, akik négy hónappal korábban.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez csak az átlag, és nem veszi figyelembe a forgalmas utazási időszakokat, például az ünnepeket, amikor mindenképpen érdemes előre foglalni. A Hopper utazási alkalmazás adatai szerint pedig a 15 napos viszonyítási alap jó a nagy üzleti városok, például New York és Chicago esetében, de nem olyan pontos a

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

nyaralóhelyeken, hiszen itt a hotelárak általában két-három hónappal az utazás előtt a legalacsonyabbak.

Az utolsó pillanatos szállásfoglalás kockázatos

A las minute szállásfoglalással persze spórolhatunk, de egy kicsit kockázatos is. Ha közvetlenül az utazás előttig kivárunk, előfordulhat, hogy a kívánt szálloda - vagy esetleg a környék összes szállodája - már betelt. Ennek kiküszöbölésére a szakértők azt javasolják, foglaljunk ingyenes lemondási lehetőséggel észszerű áron, még akkor is, ha az több hónappal az utazás előtt van. Ezután a foglalásban rendszeresen kövessük nyomon a szállodai szoba árát, és ha az ár csökken, kockázat nélkül lemondhatjuk (foglalás előtt ellenőrizzük azért az apró betűs részt!), és az alacsonyabb áron foglalhatunk újra. Ez a módszer persze némi időt igényel, de biztosítja, hogy a legjobb árat kapjuk meg a szállodákban.

Létezik a tökéletes nap?

Vajon számít a napszak vagy hogy éppen a hét melyik napja van, amikor szállodát foglalunk? Nem! Ez többnyire csak mítosz. Bár az árak rendszeresen ingadoznak, az órák és a napszakok közti árkülönbség elhanyagolható.

Ezek a legolcsóbb úti célok Európában

Egy ország kultúrájának megismerésénél nincs jobb, mint egy pár napos intenzív városnézés, mely során a lehető legtöbb információt begyűjtjük. Szerencsére ma már rengeteg európai főváros karnyújtásnyira került az olcsó repjegyeknek hála, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizonyos rejtett költségek felmerülhetnek utazás során, például ha a kiszemelt országban a szolgáltatások árai az egekben vannak. Hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, a legfrissebb adatok alapján ebben a cikkben összeszedtük a legolcsóbb európai városokat 2023-ra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem