22 °C Budapest
Rear view of a young unrecognizable Hispanic man talking on a smartphone while driving his car. Concept of driving and road safety.

Jogosítvány büntetőpontok lekérdezése 2022: így tudd meg, hány büntetőpontnál jársz!

2022. október 22. 12:00

Közúti kihágásaink régóta nem maradnak büntetlenül: gyakorlatilag bármilyen, a KRESZ-szabályok be nem tartásával végzett műveletért begyűjthetjük őket, ha rosszkor vagyunk rossz helyen – gondolunk ezalatt a sebességhatár túllépésére vagy akár a jobbra tartási kötelezettség megszegésére is. Mutatjuk, hogyan történik a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése online, Ügyfélkapu segítségével!

A büntetőpontok lekérdezése 2022 évében jóval egyszerűbbé vált, mint korábban, ugyanis ettől az évtől a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése Ügyfélkapun keresztül is megtehető. Tudd meg, mi az a büntetőpont, mennyi büntetőpontnál kezdjünk aggódni és hogyan történik a büntetőpontok lekérdezése online, pillanatok alatt!

Büntetőpontok lekérdezése 2022: egy perc az egész!

2022. május 10-től a Belügyminisztérium egyik legújabb fejlesztésének köszönhetően a büntetőpontok lekérdezése online is elérhető, mindössze egy Ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznünk hozzá. A korábbi hosszas ügyintézési folyamatokkal (melyek akár hetekig is eltarthattak) és várakozási idővel ellentétben így mindenki tudhatja, éppen mennyi büntetőpontnál jár, veszélyben van-e a jogosítványa.

Fontos kihangsúlyoznunk, hogy a büntetőpontok lekérdezése nem csak azok számára ajánlott rendszeres tevékenység, akiknek a munkahelyük elvárja makulátlan közlekedési előéletet. A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése célszerű a kezdő és rutinos sofőröknek egyaránt, hiszen a büntetőpontok lekérdezése kapcsán ismerhetjük meg leggyakoribb közlekedési hibáinkat, innen tudhatjuk, hogy mire érdemes fokozott figyelmet fordítanunk!

Mik a büntetőpontok?

A közúti közlekedési előéleti pontok, köznyelven „büntetőpontok” rendszerét 2001. január 1-jén vezették be, hogy a közúti szabályszegések (egyszerű szabályszegések, fokozottan veszélyeztető szabálysértések és bűncselekmények) ne történhessenek meg rendszeresen, szankciók nélkül, ezzel is kényszerítve a kihágásra hajlamos sofőröket a biztonságos, szabálykövető magatartásra.

Csak akkor lehet valakinek büntetőpontja, ha jogosítványa is van – és azt használja is. Amikor valaki megszeg egy közúti szabályt, a hatóságok helyszíni bírsággal és az adott jogsértéshez (annak súlyosságához mérten) büntetőponttal szankcionálják – erről a vétkes sofőrt tájékoztatják; bírósági határozattal elbírált cselekmény esetében a Nyilvántartó küld értesítést.

Akkor is értesít minket a Nyilvántartó, ha a büntetőpontok száma elérte a 13-at (figyelmeztet a büntetőpontok felső határának elérésének a következményéről és a jogosítvány büntetőpont csökkentési lehetőségekről). Amennyiben valaki eléri a 18 büntetőpontot, a jogosítványát visszavonják. A leadástól számolt 6 hónapot követően akkor kaphatja vissza valaki a jogosítványát, ha utánképzésen vett részt, vagy ha a jogosultság egyéb feltételei állnak fenn.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen szabálysértésért, mennyi büntetőpont jár?

 • Jobbra tartási kötelezettség megszegése – 1 büntetőpont
 • Relatív sebességtúllépés – 1 büntetőpont
 • Gyorshajtás – 4-tő 8 büntetőpontig, a sebességtúllépés mértékétől függően
 • Záróvonalon / járműforgalom elől elzárt területen való áthaladás – 2 büntetőpont
 • Megállás útkereszteződésben vagy az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 m-es távolságon belül – 2 büntetőpont
 • Az irányjelzés szabályainak vagy a bekanyarodási szabályoknak a megsértése – 2 büntetőpont
 • Biztonsági öv használata nélkül való közlekedés – 2 büntetőpont
 • Bukósisak és gyermekülés kötelező használatának elmulasztása – 2 büntetőpont
 • Vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata – 2 büntetőpont
 • A kötelező haladási irány megszegése / behajtási tilalom megszegése – 4 büntetőpont
 • Biztonsági öv nélkül autópályán való közlekedés – 5 büntetőpont
 • Kijelölt gyalogos átkelőhely előtt megálló jármű melletti elhaladás, megállás nélkül – 5 büntetőpont
 • Engedély nélküli vezetés – 5 büntetőpont
 • Az elsőbbségadás és az előzés szabályainak megsértése – 6 büntetőpont
 • Megállás kijelölt gyalogos-átkelőhelyen vagy az előtt, kerékpársávon, kanyarban, vasúti átjáróban vagy az előtt, megállás/megfordulás autópályán/autóúton – 6 büntetőpont
 • Rendőri jelzés figyelmen kívül hagyása – 6 büntetőpont
 • Autópálya leállósávján való haladás – 6 büntetőpont
 • Közúti közlekedés rendjének megzavarása könnyű testi sértéssel – 6 büntetőpont
 • Piros lámpán való áthaladás – 8 büntetőpont
 • A vasúti átjárón való áthaladás szabályainak megsértése – 8 büntetőpont
 • Ittas vezetés – 8-tól 11 büntetőpontig
 • Közúti közlekedési szolgáltatás személygépkocsival, engedély nélkül – 9 büntetőpont
 • Közúti balesetokozás – 9 büntetőpont
 • Közúti veszélyeztetés – 11 büntetőpont
 • Közúti segítségnyújtás elmulasztása, cserbenhagyás – 11 büntetőpont
 • Járművezetés tiltott átengedése – 11 büntetőpont
 • Járművezetés ittas/bódult állapotban – 11 büntetőpont

A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése online

A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése Ügyfélkapun keresztül történik (ha még nem regisztráltunk, tegyük meg!): látogassuk meg a mo.hu oldalát, ezen belül a „Közigazgatás”, majd a „Jog” alfüleket, ahol megtaláljuk a „Tájékoztatás Közúti Közlekedési Előéleti Pontokról” c. szakaszt.  A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése online ingyenes, bárki megteheti.

A büntetőpontok csökkentése

Ahogy fentebb is említettük, ha a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése során túl magas (pl. 13-18 közötti) pontszámmal szembesültünk, mindenképpen érdemes lépéseket tenni a büntetőpontok csökkentésére. Ennek az útja az önkéntes utánképzés: 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni a büntetőpontok számát.

Amennyiben a büntetőpontok között közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés miatt rendelt 9 pontérték megállapítása is szerepel - az utánképzésen való önkéntes részvétellel - csak a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés miatti 9 pont feletti pontok csökkentésére van lehetőség. Egy éven belül az utánképzéssel történő pontcsökkentés nem ismételhető meg többször!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem