15 °C Budapest
A Woman Is Holding A Credit Card, Typing on A Laptop Keyboard. Theres a Notepad and a Pen next to it. The Concept of Buying Online, Ordering Products at Home, and paying via the Internet.

Nagy változás élesedik a SZÉP-kártyáknál: jönnek a levonások, rengeteg dolgozót érint

2022. október 7. 07:55

A Magyar Közlönyben szeptember 6-án éjjel jelent meg a friss rendelet, amely szerint a jövőben a Szép-kártya kibocsátója kivethet egy egyszeri 15%-os díjat bizonyos fel nem használt összegek után. Az új szabályozás lényeges változtatásokat hoz a kártyákra utalt összegek felhasználásában.   

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium már korábban közölte, hogy változnak a Széchenyi Pihenő Kártyát érintő szabályok - ezt erősítette meg a frissen megjelent rendelet. A módosítás lényege, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a kártyákra utalt összegek egy évig használhatóak fel - ezután egy egyszeri 15%-os díjat von le a kibocsátó bank, ha nem költik el azokat. A felszámított díjaknak viszont csak a felét teszi el a kártya kibocsátója, a másik felét a a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapja meg. Ezzel feltehetően a költéseket szeretnék ösztönözni, valamint támogatni a hazai turizmust.

A rendelet egész pontosan úgy fogalmaz, hogy "a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, az utalást követő legalább 365 napos időszak alatt fel nem használt pénzeszköz erejéig és terhére egyszeri díjat számít fel március 20. és szeptember 20. napján. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel".

A díj mértéke 15%, de legalább 100 forint.

A 100 forintnál alacsonyabb összegek esetében levonják a teljes fel nem használt összeget. Fontos kiemelni, hogy a rendelet értelmében nem kamatot kell fizetni, hanem egyszeri díjat. A díjakból befolyt összegek felét a kártyát kibocsátó pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire költheti, a másik felét pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel.

Nem fognak levonni értesítés nélkül

A szolgáltatóknak 90 nappal a levonás előtt értesítenie kell a kártyabirtokosokat a fel nem használt összegről és azok után fizetendő díjakról, vagyis időben fogják jelezni az ügyfeleknek, hogy vannak régóta parkoló összegek, amit célszerű felhasználni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemcsak az újonnan érkező összegek felhasználását ösztönözné a kormány, hanem a 2022. október 15. előtt utalt összegekkel kapcsolatban is van változás. 2023. május 31-ig lesz idejük a kártyabirtokosoknak elkölteni a fel nem használt összegeket, ezután levonják a 15%-ot. Aki ebben érintett, azt 2023. január 15-ig kell tájékoztatnia a szolgáltatójának.

Mi volt a régi szabály?

Korábban a Széchenyi Pihenő Kártyára érkezett összegeket a második év május 31-ig lehetett felhasználni anélkül, hogy történt volna bármilyen levonás. Ezt követően a szolgáltató havonta 3%-ot levont az egyenleg terhére. Így lett volna, azonban jött a koronavírus világjárvány, és rengeteg változás állt be a SZÉP-kártyákat illetően. Amíg például a veszélyhelyzet tartott, ez a szabályozás sem élt, hiszen a szálláshelyek, vendéglátóhelyek is zárva voltak, nehéz lett volna költeni. Tehát nem igazán válhatott bevett gyakorlattá a korábbi szabályozás, amelyet most módosítottak.

A rendelet a mai naptól hatályos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?