8 °C Budapest
MTI/Varga György

Komoly áremelés jön több balatoni fizetős strandon: ennyivel emelkedik a belépőjegyek ára

2022. május 11. 05:46

A hét második felében beköszönt az igazi nyár, az év első 30 fokos időszaka, így az idő már alkalmas lehet a strandolásra. Ennek apropóján megnéztük, hogyan alakulnak a strandbelépők árai az idei szezonban a Balaton környékén. Mivel az utóbbi 2 évben a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem emelhettek az önkormányzatok és a fenntartók egy fillért sem, így több helyről jelezték, idén már nem tologathatják tovább: van ahol a szezonban már 25 százalékkal többet kell fizetni a nyaralóknak a bejáratnál.

A hét második felében beköszönt az igazi nyár, az év első 30 fokos időszaka, így az idő már alkalmas lehet a strandolásra. Ennek apropóján megnéztük, hogy alakulnak a strandbelépők árai az idei szezonban a Balaton környékén. Mivel az utóbbi 2 évben a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem emelhettek az önkormányzatok és a fenntartók egy fillért sem, így több helyről jelezték, idén már nem tologathatják tovább: van ahol 25 százalékkal többet kell fizetni a nyaralóknak a bejáratnál.

Igaz, hogy még csak pár nap telt el a májusból, de az idei balatoni szezonról szóró hírek már hetek óta korbácsolják a kedélyeket: kezdve ott, hogy idén már egészen biztosan nem lesz elegendő mennyiségű munkaerő a strandokon, éttermekben, szállodákban, egészen odáig, hogy részben pont ezért brutális áremelkedésre számíthatunk mind étel, mind pedig szállásfronton.

A nyaralás költségei között nem szabad megfeledkezni azonban a strandbelépők áráról sem, hiszen nem csak a szabadstrandok száma csökken évről évre, de a fizetős létesítmények belépőjegy árai is emelkednek. Holott érdemes ezzel is kalkulálni, hiszen egy hét alatt 10 ezreket is a pénztáraknál hagyhat a család.

Ahogy tavalyi szezonban beszámoltunk róla: 2020 és 2021 között összesen nyolccal kevesebb strandon fürödhetünk ingyen a tó környékén – az idei számokról egyelőre még nincs hír, annyit biztos, hogy az északi part egyetlen szabadstrandján, Örvényesen idén sem kell fizetni.

Balatoni strandbelépők 2022

A járvány első évében, 2020-ban volt olyan település, amelyik 60 százalékkal megemelte a felnőtt jegyek árát - ez részben érthető, hiszen a strandokat működtető önkormányzatok vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket.

Tavaly azonban más volt a helyzet, már csak azért is mert egy korábbi kormányrendelet a járványra hivatkozva befagyasztotta az önkormányzatok díjemelési lehetőségét - nemcsak a strandoknál. Információink szerint sok helyen tavaly is akartak emelni a fejlesztések és a költségemelkedés miatt, de nem tehették.

Az alábbi táblázat még a 2021-es árakat sorolja fel, idén azonban több helyen is emelnek július 1-től.Aa Pénzcentrum által megkeresett önkormányzatok, városüzemeltetők egy része tervezi, hogy a nyár elejétől kezdve, miután végleg megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, a megnövekedett költségeiket beépítik a belépőjegyek árába.

Siófok

Mindhárom siófoki strandot (Nagystrand, Újhelyi, Sóstó) 2022. május 15-én tervezik megnyitni. 2022. június 3-a, péntektől a Nagystrand és Sóstó strand fizetős lesz. A veszélyhelyzettel kapcsolatban érvényben lévő központi szabályozások miatt is - az elmúlt években a jegyárak nem változtak, a jogszabályoknak megfelelően 2022. június 30-ig is még a tavalyi árakon lehet használni a siófoki strandokat. Ezt követően, 2022. július 1. napjától lépteti életbe a város az új, emelt díjszabást.

Új, fizetős strandot nem alakítanak ki, szabadstrandjai továbbra is mindenki számára, belépőjegy váltása nélkül vehetők igénybe.

A tavalyi évben I. ütemben megújult Siófok egyik legszebb parti látványossága a Rózsakert, melynek keretében a Rózsakertet a Porecs térrel összekötő 400 méter hosszú térköves sétány 17 új közvilágítási kandeláberrel, padokkal és hulladékgyűjtőkkel újult meg. Az elkészült területen az idelátogatókat ingyenes wifi hálózat fogadja. Az idei évben a Rózsakert megújulása tovább folytatódik a II. és a III. ütemmel, melynek részeként teljesen megújul a part menti park, melynek szépségét már főszezonban élvezhetik a városban élők és a Siófokra érkező vendégek.

Jó szívvel köszöntik a Siófokra érkezőket, melynek látványt is adnak, új üdvözlő táblák kerültek kihelyezésre a városba vezető utak mentén. A városban élők és a turisták kényelmét szolgálja a nemrégiben átadott új, fedett, kerékpáros pihenőhely a Baross híd lábánál, továbbá a vasútállomásnál, az Indóház utcában kialakított újabb parkolóhelyek és kerékpártároló. Szintén a helyi lakosok és a turisták kényelmét szolgálja, hogy a helyi autóbuszmenetrend igazodik a MÁV menetrendhez. A város aranyparti szakaszán a parton ingyenes wifi szolgáltatás működik.

5 helyszínre nyert Siófok városa jelentős pályázati összeget. A tervek szerint a fejlesztés során főleg akadálymentesítés történik (illemhelyek akadálymentesítése, taktilis jel – vezetősáv elhelyezése a járdán, bejáró akadálymentesítése), továbbá kerékpártárolók és kerékpár szervízpontok kerülnek kialakításra. Játszótér felújítás, intelligens, UV szintet jelölő oszlopok elhelyezése, valamint új értékmegőrző pontok beszerezése is a tervek között szerepel.

Balatonakali

A Balatonakali Mandulavirág strandon június 17-én az előző évi, jelen pillanatban előszezoni árakon nyitunk. Amennyiben a jogszabályi háttér lehetővé, akkor átlagosan 25%-os emelésre készülünk július 1-től. Ez már időszerű lenne, ugyanis a 3. szezont kezdjük meg ugyanazokkal az árakkal

 – tudtuk meg Kovács Ágnes strandgondnoktól. Cserébe ebben az évben is sok fejlesztés történt, megújultak füves felületek, bővítették a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. Az akadálymentesítés terén is tettek lépéseket, a bejáratnál taktilis vezetősáv, pénztáraknál indukciós hurok, bevezető sétányainkon tapogatható terepasztal, akadálymentes rugós játék csatlakozik a korábbi években kialakított magas színvonalú akadálymentes mosdó-zuhanyzók szolgáltatásaihoz. Árnyas platánsor, korszerű játszótér, vízi csúszda, vízieszköz-kölcsönző várja a vendégeket, akik a sportpályákon, a vízi kalandparban, a strandkönyvtárban, és játszóházban is eltölthetik tartalmasan pihenésüket.

Balatongyörök

Balatongyörökön a strandszezon június 1-én elkezdődik, idén a Szépkilátó alatt is nyílik egy új strandrész, mellyel bővítik a helyi strandolási lehetőségeket. Megkeresésünkre a helyi Tourinform iroda vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy az belépőjegyek 2022-ben várhatóan a tavalyi áraknak megfelelően alakulnak, azaz a napi jegy hétköznap 1000 Ft, hétvégén 1200 Ft, de a pontos részleteket még nem kapták meg az önkormányzattól – minden esetben a képviselőtestületé a döntés joga.

Alsóörs

A veszélyhelyzet alatt, 2 éve nem lehetett növelni a strandjegy árakat, júliustól valószínűleg ezt megengedik majd a jogszabályok.

Önkormányzatunk konkrét díjtételekről még nem döntött, de tervezzük a költségek jelentős drágulása miatt az árak emelését. Ezzel egyidejűleg tovább fejlesztjük népszerű strandfürdőnket a Kisfaludy Program 30 millió Ft-os pályázatának is köszönhetően. A minőségi gyepfelület érdekében öntöző berendezést telepítünk, a közvilágítási is bővítjük a járdák mellett, felújítjuk a mozgássérült mosdót és a vakok, gyengénlátók segítésére taktilis jelekkel láttuk el sétányainkat, felállítunk egy hangos térképet, úszóstéget szerzünk be, valamint SUP tárolót is létesítünk

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 – tájékoztatta a Pénzcentrumot Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere.

Balatonföldvár

A tavalyi évben a Keleti strandon 800 forint volt a belépő, a Nyugati strandon 500 forint, értesülésünk szerint egyelőre a tavalyi árakon nyit majd mindkét egység.

A strandfejlesztésnek köszönhetően mára már a Keleti és Nyugati strandra érkező vendégeket egy teljesen megújult család barát környezet fogadja. Új lépcsőlejárókat, egységes megjelenésű információs táblákat helyeztek ki. A régi vizesblokkokat és beltéri öltözőket felújították az elmúlt években. Családbarát WC-t , baba- mama barát szobát alakítottak ki, valamint öltözőkabinokat építettek a pályázatban előírt arculati kézikönyv szerint. Az elmúlt öt évben a két strand fejlesztésére több mint 350 millió forint pályázati forrást nyert Balatonföldvár.

Balatonfüred

Az Esterházy és a Kisfaludy Strandon magasabb rendű jogszabály miatt 2022.06.30-ig nem lehetséges a strandbelépők árának emelése, hogy utána miképp alakulnak az árak, arról egyelőre még nincs információnk. Az idei évben több fejlesztés valósul meg a strandokon: A Kisfaludy Strand megvalósult a vizesblokk akadálymentesítése, új családi wc bővítéssel, energetikai korszerűsítéssel. Az Esterházy Strand pedig akadálymentes, családbarát wc -fejlesztés volt, részleges lépcsőszerkezet fejlesztés, zöldterületfejlesztés: új sétányrész épült, megújult a gyepfelület, a locsolórendszer, a térvilágítás. Akadálymentes lett a kültéri öltöző, több kültéri hulladékgyűjtő került beszerzésre, valamint mentőkatamarán is, és az  árnyékolás is korszerűbb lett. A fejlesztések forrását Balatonfüred Város Önkormányzata a Kisfaludy Strandfejlesztési Program Strandfejlesztés 2021. pályázatán keresztül nyerte el mindkét strand esetében.

Révfülöp

Révfülöpön a Szigeti strandon és a Császtai strandon is a tavalyi évben 500 forint volt a belépő,  a tervek szerint július elsejétől kerülne sor jegyár emelésre, mivel évek óta azonos áron lehet bejutni – ezt azonban a polgármesteri hivatal részéről nem erősítették meg.

A nyári szezonra elkészül a 71 gyorsforgalmi út Balatonszepezd felőli felüljáró rekonstrukciója, és mindkét strand, valamint a Napfény Camping is nyert a strandfejlesztési pályázaton.

Balatonvilágos

A Községi Fizetős Strandra a napi belépők tavalyi árakon maradnak, ami felnőttek esetében 700 Ft/főt jelent, nyugdíjas, 6-18 év közötti gyermekek részére 500 Ft/fő. A strandon történt fejlesztések közül leglátványosabb az öltözők, vizes blokkok felújítása, a kültéri zuhanyzók kialakítása, a parkosítás és a közlekedő utak javítása. Továbbra is működik a vízi élménypark, ezen kívül pedig lidó (homokos part) került kialakításra, mely főként a kisgyermekes családok kényelmét szolgálja.

Községi Szabad Strandon is történtek fejlesztések: korszerűsítették a kültéri vizes blokkot, baba-mama „szoba” került kialakítása, parkosítottak, ivókutat és bringa pontot építettek ki, e-bike töltési lehetőséggel.

Balatonalmádi

Balatonalmádi négy strandján az árak 2022. május 28. és 2022. június 30. között változatlanok maradnak, majd a veszélyhelyzet feloldását követően 2022. július 1-től módosulnak. Június 30-ig 1000 Ft/fő, július 1. után pedig 1500Ft/fő áron válthatnak jegyet a vendégek, ami felnőtt részére, egyszeri belépésre jogosít fel. Az árváltoztatást a megemelkedett szolgáltatási kiadások mellett az is indokolja, hogy az Önkormányzati működtetés alatt álló strandjain nem emelkedtek a jegyárak 2019 óta.

A Wesselényi strandon a megszokott színvonalas szolgáltatások állnak a vendégek rendelkezésére , strandkönyvtár, napozóstég, vízi mentőtorony, vízi sporteszközök (korfball, fejelőkapu) ingyenes használata, vízi napozóterasz, kültéri fitness edzőgépek, tequeball, ingyenes parkoló, jegyautomata, kerékpártároló, játszótér, strandröplabda-pálya és ping-pong asztal. Új szolgáltatás a Vízimentő Magyarországi Szakszolgálatával együttműködve gyermek mentőmellények ingyenes használatba vételi lehetősége.

Balatonberény

Balatonberény sem emel árat, elsősorban azért, mivel ezt csak július 1-től tehetné meg, és szezon közepén inkább nem bolygatnák meg a rendszert. Az utóbbi években itt is rengeteg fejlesztés valósult meg, akadálymentes parkoló és mellékhelyiség épült ki, a bejáratnál több fejlesztés is segíti az akadályozottakat, gyengénlátókat, gyengén hallókat, például egy hangostérkép. Egységesítették a padokat, játszóvár, megújult a kabinsor. Várhatóan a pünkösdi hétvégén már nyitnak, de ez nagyban függ az időjárástól, a medence azonban várhatóan csak a jövő hónap közepén áll üzembe.

Szigliget

Szigligeten nem változott idén a strandbelépő ára, 1000 forint a felnőtteknek, 500 forint gyermekeknek. Idén a strandon nem fejlesztettek nagyobbat, elsősorban a települési infrastruktúrára költöttek, valmaint elindult a Tapolca-Szigliget kerékpárút megvalósítása.

Balatonszárszó

2022. június 30-ig a tavalyi strandjegy-árak változatlanok maradnak, de ezt követően - amennyiben a jogszabályi környezet lehetővé teszi - nagy valószínűséggel némi díjemelés várható. A Mikszáth K. utcai Központi strand fejlesztése folyamatos, a Kisfaludy 2030 pályázat 5. ütemének megvalósítása folyik éppen. Ennek keretein belül a bejáratnak és a büfék megközelítésének teljes akadálymentesítése történik éppen. A strand előtt kerékpáros tároló és pihenőpont kialakítása is folyamatban van, melynek során ivókút, szervízpont és okospad elhelyezésével bővül a szolgáltatások köre.

Címlapkép: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm