18 °C Budapest

Napi három mikuláscsomag is járhat az autósoknak

Pénzcentrum
2012. július 11. 10:32

Háromóránként egy-egy újabb bírság járhat az autósoknak a lejárt parkolójegy miatt egy hamarosan szavazásra kerülő törvényjavaslat alapján. Az indoklás szerint az eredeti cél az volt, hogy naponta csak egy mikoláscsomagot lehessen egy autóra tenni, de a parlament gazdasági bizottsága szerint eszközt kell adni az önkormányzatoknak, hogy megvalósíthassák parkolási koncepciójukat - írja az [ORIGO].

Naponta csak egy pótdíj, de több büntetés is járhat a parkolójegy nélkül várakozó autósoknak - röviden így foglalható össze a közúti közlekedési törvénynek az a módosítása, amelyet várhatóan csütörtökön fogad majd el a parlament. Pedig az eredeti előterjesztés elvileg pont azért született, hogy ne lehessen egy nap alatt két-három mikuláscsomagot rakni az egy helyben álló kocsik ablaktörlője alá.

A minisztérium indoklása szerint az ombudsman kérésének megfelelően úgy módosítják a törvényt, hogy egy napon belül csak egyszer lehet pótdíjat kiszabni, de a szövegben elrejtettek egy kiskaput is: az eredeti előterjesztés úgy szólt, hogy csak egyszer lehet büntetni, "kivéve, ha a várakozás csak meghatározott időtartamig engedélyezett." Ezzel lényegében kivételt tesznek azokkal a budapesti kerületekkel, ahol legfeljebb három órát lehet egy jeggyel parkolni.

A parlamenti vita során a gazdasági bizottság még világosabbá tette, hogy bizonyos helyeken naponta többször is fizetni kell. A testület módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz, amelyet hétfőn el is fogadtak a képviselők. E szerint a pótdíj megfizetése nem mentesíti az autósokat egy "külön jogszabály alapján kivetett bírság megfizetése alól", ha hosszabb ideig várakoznak parkolójegy nélkül, mint ami egyébként megengedett lenne.

Időtartam-koncepció

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy például Budapest egyik legdrágább fizető övezetében, az V. kerület nagyobb részén - 15 napon belül befizetve - hatezer forintos pótdíj mellett a maximálisan engedélyezett három óra után egy újabb bírságot is ki lehet majd szabni. A szöveg alapján az sem lehetetlen, hogy háromóránként újra és újra kiszabják majd a bírságot arra, akinek lejárt a parkolójegye, vagy eleve nem is volt neki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az indoklás szerint a bizottság - amelynek elnöke Rogán Antal V. kerületi polgármester - szükségesnek tartja, hogy egyértelműen megkülönböztessék a díjfizetés nélkül parkolókra kiszabott pótdíjat attól a büntetéstől, amit a határozott időtartamú parkolási idő túllépés miatt szabnak ki. Az indoklás szerint ez segítheti az önkormányzatokat abban, hogy megvalósítsák "a parkolás maximális időtartamára vonatkozó" koncepciójukat, vagyis rászorítsák az autósokat, hogy valóban csak három órát parkoljanak egy helyen.

Erre azért lehet szükség, mert bizonyos helyeken kényelmesebb lehet az autósoknak a pótdíj kifizetése, mint hogy háromóránként parkolójegyet vegyenek. Ferencváros középső részén például 240 forint egy óra parkolás, de itt is csak három órán át lehetne egyhelyben maradni. Extrém esetben akár még meg is érheti egy autósnak, hogy nem szaladgál három óránként parkolójegyet venni, hanem kifizeti a 3600 forintos pótdíjat. Viszont ha minden három órában kap még egy büntetést is, akkor már biztosan nem.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30