14 °C Budapest

Így úszhatod meg a hatalmas dugót a horvát autópályán

2011. július 14. 10:42

Teljesen mindegy, hol hajtunk fel Horvátországban a sztrádára, nincsenek szakaszok egészen a Zágrábi fizetőkapuig, ahol aztán egy összegben kérik el az autópálya díjat. A kapuknál viszont hatalmas dugók alakulnak ki. Kis szemfülességgel azonban kikerülhetjük az akadályokat.

Pénzcentrum vélemény
Aki az Adrián nyaral, az a Makarska, Split, Trogir, Zadar, Senj - Zágráb, vagy az Isztriai félsziget, Rijeka - Zágráb viszonylatban a leggyorsabban az kietlen horvát autópályán jut haza.

A fizetést egészen egyszerűen oldották meg déli szomszédaink: teljesen mindegy, hol hajtasz fel a sztrádára, nincsenek szakaszok egészen a Zágrábi fizetőkapuig, ahol aztán egy összegben kérik el az autópályadíjat. Személyautóknak távolságtól függően 100-200 kuna (Trogirból 146) a díj, de egy kis utánfutóval már kétszer ennyi. Az izgalom azonban nem a díj nagyságában rejlik, hanem a mintegy 4 kilométeres sorban, amit 3 sávban lépésben kell végigállni a kapuk előtt, a 38 fokos külső hőmérséklet esetén (árnyékban) 50 fokos izzó betonon. Ez az utazás legrosszabb része, hiába hasít az ember végig, itt megáll a tudomány, jön az olvasztó várakozás.

Vagy mégsem?

Ahol a sor kezdődik, tehát 2-3 km-rel a fizető kapu előtt vagy egy tábla "No cash" felirattal, alatta egészen kicsiben Visa és Mastercard logókkal, amely egy fallal elválasztott sávba terel, jobbra. Ide senki nem merészkedik, mindenki azt gondolja, biztosan valami helyi kártyás megoldás, csak sárga buszoknak és kamionoknak. Pedig a kis táblánál letérve egy 10 kapuból álló bázishoz érünk. A fizetési metódus pedig megdöbbentően egyszerű és gyors: a jegy után a bankkártyánkat is a gépbe dugjuk, amely 2 másodperc múlva visszaadja a kártyát, és már nyílik is a sorompó. A tranzakcióról jön az sms, korrekt összeggel, minden stimmel.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?